Financiering & geldzaken

Vergoeding voor je meewerkende partner

Je partner werkt mee in je bedrijf. Hoe regel je de beloning van dit werk en welke vergoeding is het gunstigst? We zetten de mogelijkheden voor jou op een rij.

Voor vergoeding van je meewerkende partner zijn 5 mogelijkheden:

  • meewerkaftrek
  • reële beloning / arbeidsbeloning
  • formele arbeidsovereenkomst
  • vennootschap onder firma
  • besloten vennootschap

Meewerkaftrek

De meest eenvoudige vorm is de meewerkaftrek. Dit houdt in dat je een percentage mag aftrekken van de winst. Hoe meer uren je partner meewerkt, hoe hoger dit percentage is. Je krijgt de meewerkaftrek als je aan alle volgende voorwaarden voldoet:

Reële beloning / arbeidsbeloning

In deze situatie heb je te maken met de relatie werkgever en werknemer. Je meewerkende partner is dan werknemer in het bedrijf. De hoogte van de beloning moet reëel zijn voor het werk dat je partner doet. Over deze reële beloning / arbeidsbeloning betaal je als ondernemer (werkgever) geen loonbelasting. Betaal je je fiscale partner 5.000 euro of meer aan arbeidsbeloning? Dan kan je dat bedrag aftrekken van de winst. Je meewerkende partner betaalt dan wel inkomstenbelasting.

Je kunt elk jaar opnieuw kiezen voor meewerkaftrek of reële beloning / arbeidsbeloning.

Formele arbeidsovereenkomst

Je sluit een arbeidsovereenkomst af met je partner. Je partner heeft gelijke rechten als eventueel overig personeel. Over het loon dat je aan je partner betaalt, betaal je loonheffingen. Als je partner je eerste werknemer is, meld je je aan als werkgever bij de Belastingdienst.

Vennootschap onder firma

Je richt samen met je partner de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof) op. Gaat het om een man en een vrouw (getrouwd of geregistreerd partnerschap) die samen een vof oprichten? Dan wordt het ook wel een man-vrouwfirma genoemd. Een man-vrouwfirma is dus geen aparte rechtsvorm.

Als de Belastingdienst beide partners als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet, dan levert dit dubbel belastingvoordeel op. Jullie hebben immers allebei recht op diverse vrijstellingen en aftrekposten. Nadeel van een man-vrouwfirma is dat jullie beiden aansprakelijk zijn met je privévermogen. Huwelijkse voorwaarden hebben geen effect.

Is je rechtsvorm op dit moment een eenmanszaak? Dan kun je die omzetten naar een vof.

Besloten vennootschap

Je kunt samen met je partner een besloten vennootschap (bv) oprichten. Een bv is een rechtspersoon. Voor de oprichting van een bv moet je naar de notaris. Een bv als rechtsvorm heeft verschillende voordelen. Zo ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. In een bv ontvangen jullie beiden salaris. En doordat je allebei aandelhouder bent, deel je ook in de winst.

Gaat je partner meewerken in een al bestaande onderneming? Dan kan je de onderneming ook onderbrengen in een bv. Je wijzigt dan de rechtsvorm, bijvoorbeeld van eenmanszaak naar bv.

Fiscaal het meest gunstig

Welke mogelijkheid voor jou het meest gunstig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Andere inkomsten van je partner zijn bijvoorbeeld van invloed. Vraag daarom een accountant of boekhouder om advies.

Meer weten over regelgeving voor je meewerkende partner in je bedrijf? Luister de KVK Wetten en regels podcast 'Meewerkende partner in je bedrijf'.
Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.

InspiratiePage