Financiering & geldzaken

Schade door wateroverlast? Bekijk deze vergoedingen

Als je bedrijf schade heeft opgelopen door de overvloedige regenval of overstromingen, wil je vast weten hoe je deze schade vergoed krijgt. Bel altijd eerst met je verzekeraar. Van aanspraak maken op je inboedelverzekering tot vergoedingen door de overheid. Dit zijn je mogelijkheden om de schade vergoed te krijgen.

Meld je schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Leg de schade vast op foto’s of maak een video. Controleer de polisvoorwaarden en neem maatregelen om verdere schade te voorkomen. Ruim in ieder geval niets op, totdat je de verzekeraar hebt gesproken. Soms wil de verzekeraar een expert langsturen voor opname van de schade en dan moet alle schade nog waarneembaar zijn.

Verzekering

Bij meer dan 50 millimeter regen per uur of meer dan 100 millimeter per dag, is er sprake van extreme regenval. In de regel dekt je inboedelverzekering waterschade door extreme regenval aan en in je pand. Het gaat dan om neerslag die via daken, dakgoten en over drempels binnenkomt. Je krijgt schade door een overstroming alleen vergoed als je hiervoor dekking hebt in je verzekering. Er zijn maar een paar verzekeraars die deze dekking op dit moment opgenomen hebben in hun verzekeringsvoorwaarden. Of dit voor jouw verzekering geldt, kun je nalezen in de voorwaarden van je verzekering.

Schadedekking

Afhankelijk van de schade doe je een beroep op 1 of meer verzekeringen die jij afgesloten hebt. Vaak zul je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebben lopen. Je verzekeringstussenpersoon kan je hierbij helpen. Over het algemeen geldt het volgende:


Verzekerde gebeurtenis
Soort verzekering
Schade aan bedrijfspand
Opstalverzekering
Schade aan inventaris
Inboedelverzekering
Ondergelopen of weggedreven auto
Autoverzekering (alleen bij 'all-risk' dekking)
Gevolgschade door uitval elektra
Opstalverzekering
Schade door stilstand van bedrijf
Bedrijfsschadeverzekering
Schade aan voorraad
Voorraad- of goederenverzekering
Schade aan gewassen
Gewasverzekering

Vergoeding door de overheid

De coronasteunmaatregelen Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) zijn ook van toepassing voor gedupeerde ondernemers van de wateroverlast. Lees welke steunmaatregelen beschikbaar zijn en hoe en wanneer je ze kunt aanvragen.

Regeling Tegemoetkoming schade hoogwater Limburg en Noord-Brabant juli 2021

De Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) geldt voor het hoogwater in Limburg en Noord-Brabant van juli 2021. Particulieren, bedrijven, overheden, religieuze instanties, verenigingen en stichtingen kunnen met ingang van 9 augustus 2021 hun schade melden bij RVO. Het gaat om een tegemoetkoming in de materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is.

Het kabinet presenteerde op 13 augustus 2021 de details van de regeling. De regeling biedt tegemoetkomingen voor bedrijven, particulieren en non-profit- instellingen.

Tijdelijk steunpunt Belastingdienst voor getroffen ondernemers

De Belastingdienst heeft een tijdelijk steunpunt geopend voor vragen over en hulp bij belastingzaken als gevolg van de wateroverlast in Limburg. Bij de hulp houdt de Belastingdienst rekening met persoonlijke omstandigheden en zoekt naar mogelijkheden binnen wet- en regelgeving.

Het gaat bijvoorbeeld over:

  • hulp bij versnelde behandeling aangiften zodat teruggaven sneller uitbetaald kunnen worden
  • herstellen van (vaak geautomatiseerd opgelegde) boetes
  • de mogelijkheden bespreken van voorlopige verliesverrekening
  • zorgen voor uitstel van betaling
  • hulp bij het tijdelijk stopzetten van de Motorrijtuigenbelasting

Het steunpunt is elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur telefonisch te bereiken via (088) 15 42 600 en via de mail: wateroverlast@belastingdienst.nl

Lees ook de veelgestelde vragen waterschade Limburg op Rijksoverheid.nl.

English

Read this article in English: Flooding damages? Call your insurance company.

De meest actuele informatie over subsidies en regelingen vind je op ondernemersplein.kvk.nl/subsidies.
Gé Sletterink

KVK-adviseur Financiering & Geldzaken met speciale aandacht voor fiscaliteit, bedrijfsoverdracht en wetten en regels. Ik deel mijn kennis via KVK.nl, nieuwsbrieven, het Geldboek voor ondernemers en de KVK Gids voor bedrijfsverkoop.

InspiratiePage