Financiering & geldzaken

Zakelijk flitskrediet, doen of niet?

Met een zakelijk flitskrediet leen je snel tot ongeveer 250.000 euro voor je bedrijf. Het geld staat binnen een dag op je rekening. Een flitskrediet kan je helpen, maar de rente en bijkomende kosten zijn hoog. Het is geen oplossing als je bedrijf al langer financiële problemen heeft.

Een zakelijk flitskrediet is een tijdelijke overbrugging voor zzp’ers en mkb’ers en bedoeld voor de korte termijn. Er zijn veel aanbieders op de markt. Het risico voor de verstrekker en de snelheid waarmee je het krediet krijgt, bepalen de hoogte van de kosten en de rente. Bij een flitskrediet kan de rente hoog oplopen. Bereid je daarom goed voor. Vergelijk de kosten en voorwaarden en reken alles door voordat je een besluit neemt.

Voordelen van een flitskrediet

Een flitskrediet aanvragen gaat online en snel. Na goedkeuring heb je binnen een dag geld op je rekening. Het leenplatform beoordeelt je kredietaanvraag onder andere met behulp van slimme gegevensanalyses op je bankafschriften. Dat scheelt veel papierwerk. Het maakt niet uit of je al schulden hebt en een onderpand is niet nodig. Je hebt daarom meer kans op een lening dan bij bijvoorbeeld een bank. De looptijd is kort, drie tot twaalf maanden.

Nadelen van een flitskrediet

De rente en bijkomende kosten van een zakelijk flitskrediet zijn hoog. Zo zit er geen maximum op het rentepercentage voor zakelijke flitskredieten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt hiervoor. De rente kan oplopen tot 126%. Er zijn uitschieters van 400% bij kortlopende kredieten van 5.000 euro voor drie maanden.

Als je de rente op het flitskrediet niet op tijd betaalt of je niet aan de voorwaarden houdt, komt er een boete bij. Je schuld kan zo flink oplopen. Reken de gevraagde rente om naar een jaarrente en bepaal of dat tarief past. Stichting MKB Financiering geeft als richtlijn voor kosten inclusief rente maximaal 20% per jaar.

Wel of niet doen?

Een flitskrediet lijkt misschien een makkelijke en snelle oplossing. Maar heb je langdurige financiële problemen? Die kun je met een flitskrediet niet oplossen. Het levert je mogelijk op de langere termijn zelfs meer financiële problemen op. Kijk daarom eerst naar andere vormen van bedrijfsfinanciering. En zoek uit of je kunt besparen en je bestaande schulden kunt aflossen zodat de last wat lichter wordt. Kijk ook bij Geldfit voor gratis tips, informatie of persoonlijk advies.

Weet je zeker dat je geldproblemen tijdelijk zijn en dat je het bedrag inclusief rente en bijkomende kosten op tijd kunt terugbetalen? Dan kan een flitskrediet de hoge rente en kosten wel waard zijn. Vraag in ieder geval minstens drie offertes aan. Dan kun je de rente, bijkomende kosten en looptijd  vergelijken. En lees de kleine lettertjes.

Meer mogelijkheden voor financiering

Je hebt veel meer mogelijkheden voor een zakelijke lening dan je misschien denkt. Loop het stroomschema financiering door en kijk wat bij jou past. En wil je je geldzaken beter regelen? Kijk dan in het geldboek voor ondernemers. Daarin staat alle basisinformatie voor ondernemers over geldzaken, financiering vinden, administratie en belastingen.

Heb je vragen over geldzaken en financiering vinden? Neem contact op met de adviseurs van het KVK Adviesteam: 0800 21 17.
Lieke Lekkas

Als contentschrijver wil ik je helpen om meer financieel inzicht en grip te krijgen op je bedrijf. In mijn artikelen krijg je een duidelijk en helder antwoord op je vragen over leningen, financiering en andere geldzaken. Je vindt ze op KVK.nl.

InspiratiePage
Financiering