Financiering & geldzaken

Zakelijke rekening handig, niet verplicht

Een zakelijke rekening is voor een ondernemer niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Een zakelijke rekening geeft je bedrijf een professionele uitstraling. Of kies je voor een goedkopere privérekening?

Welke keuze maak jij voor je betaalrekening? De zin en onzin van een zakelijke rekening.

Transparantie

De Belastingdienst wil inzage in jouw administratie. Het maakt niet uit of je een zakelijke rekening of een privérekening gebruikt. Als maar duidelijk en transparant is hoe geldstromen lopen. Dus waar geldbedragen vandaan komen en naar welke rekening je bedragen overmaakt en wat zakelijk en privé is. Een optie is een tweede privébetaalrekening voor je zakelijke financiën zodat je zakelijke en privé inkomsten en uitgaven scheidt.

Een privérekening zakelijk gebruiken?

Wil je jouw privérekening zakelijk gebruiken? Houd er dan rekening mee dat de meeste banken in hun algemene voorwaarden aangeven dat een privébetaalrekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. Een bank controleert steekproefsgewijs privérekeningen en zal bij jou aan de bel trekken als er veel zakelijke overboekingen zijn. Maar er is geen maximumgrens voor bedragen die je als ondernemer op je privérekening mag boeken. Een privérekening openen is goedkoper dan een zakelijke rekening. Bij een zakelijke rekening heb je wel meer mogelijkheden. Je klanten kunnen bijvoorbeeld betalen via iDeal.

Professionele uitstraling

Een zakelijke rekening staat op jouw bedrijfsnaam. Dit geeft een professionele uitstraling. Je klant ziet je bedrijfsnaam op het afschrift en bij het online overboeken via de IBAN-check. Gebruik je een privérekening? Dan maakt de klant geld over naar jou persoonlijk en ziet alleen jouw persoonsnaam. Via de IBAN- check ziet hij jouw persoonsnaam in plaats van je bedrijfsnaam maar hij kan het bedrag toch overmaken.

Tijdwinst

Werk je met een boekhoudpakket? Dan kun je jouw zakelijke rekening hieraan koppelen. Dit is met een privérekening veel lastiger. Met de zakelijke rekening voorkom je dat je handmatig moet boeken. Dat levert je tijdwinst op. Met een privérekening die je zakelijk gebruikt, lopen zakelijke en privétransacties door elkaar. Het kost jou óf je boekhouder veel tijd om alles te scheiden. Met een tweede aparte privérekening voor je bedrijf of een zakelijke rekening naast je privérekening, houd je alles gescheiden. De administratie gaat veel sneller.

Vennootschap onder firma

Werk je samen met 1 of meerdere zakelijke partners in een vennootschap onder firma (vof)? Dan ligt het voor de hand om een zakelijke rekening op naam van de vof te gebruiken. Je kunt daarbij afspreken dat bij overboekingen vanaf een bepaald bedrag meerdere personen akkoord moeten geven (gezamenlijke bevoegdheid). Je kunt via je bank regelen welke vertegenwoordigers van het bedrijf akkoord moeten geven. Dit kunnen de vennoten zijn, maar ook medewerkers of de boekhouder of accountant.

Minderjarig en een zakelijke bankrekening

Ben je een minderjarige ondernemer en wil je een zakelijke bankrekening openen? Vraag dan je bank naar de mogelijkheden. Sommige banken eisen dat één van je ouders/verzorgers schriftelijk voor akkoord tekent en daarmee aansprakelijk is. Of een bank vraagt om handlichting. Met handlichting krijg je de bevoegdheden van een meerderjarige. Er zijn ook banken waarbij je als minderjarige geen zakelijke rekening kunt openen. Als oplossing kun je dan een tweede privérekening openen. Onderneem je samen met een van je ouders/verzorgers, bijvoorbeeld in een vof? Dan is een zakelijke rekening openen meestal geen probleem.

Buitenlandse ondernemer

Als buitenlandse ondernemer met een bedrijf in Nederland heb je een bankrekening nodig. Een zakelijke bankrekening open je met een geldig legitimatiebewijs en het KVK uittreksel Handelsregister. Iedere bank heeft een eigen acceptatiebeleid. Banken screenen de aanvrager van een nieuwe bankrekening en kunnen vragen stellen over het doel en gebruik van je zakelijke rekening. En hoe je aan je geïnvesteerde kapitaal komt en wie de belangrijkste belanghebbenden in je bedrijf zijn.

Financieel inzicht in je geldzaken

Wil je weten hoe je als ondernemer je geldzaken op orde krijgt? In het Geldboek voor ondernemers vind je alle basisinformatie over geldzaken, financiering vinden, administratie en belastingen. Via een liquiditeitsbegroting krijg je bijvoorbeeld financieel inzicht in de geldstromen van jouw bedrijf. Je laat per maand of per kwartaal je inkomsten en uitgaven zien. Dit geeft uiteindelijk ook een overzicht op jaarbasis. Een overzichtelijke betaalrekening is hiervoor essentieel.

Wil je grip houden op je financiën? Maak dan een financieel plan.
Marty Zanen

Als KVK-adviseur geef ik via KVK.nl en social media tips over de start van een webshop en online ondernemerschap. Ik deel informatie met je over financiering en crowdfunding met speciale aandacht voor ondernemende jongeren en studenten.

InspiratiePage
Financiering