Alert zijn

Fraude en misleiding

Als u zaken doet wilt u niet te maken krijgen met malafide praktijken. Wees daarom op uw hoede en voorkom dat u wordt misleid. Wilt u fraude voorkomen of bent u er slachtoffer van, bekijk dan onderstaande tips en adviezen.

Maak gebruik van het Handelsregister

Check de gegevens van uw zakenpartners

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties geregistreerd die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland. Daar kunt u zien met wie u te maken heeft, wie mag tekenen namens het bedrijf, en of er misschien sprake is van een faillissement. Bedrijven zijn verplicht het Handelsregister actueel te houden. Dit geeft u zekerheid bij het zakendoen. Controleer deze gegevens regelmatig als u met iemand in zee gaat.

Kijk verder

Veelgestelde vragen

 • Wat is een spookfactuur?

  Een spookfactuur is een factuur waar geen prestatie tegenover staat. De lay-out lijkt op een echte factuur. Een spookfactuur kunt u herkennen aan de kleine lettertjes. Daar staat bijvoorbeeld: 'Dit is een aanbieding, geen factuur'.


  Meer over spookfacturen

 • Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van phishing?

  Controleer de afzender van uw mailberichten, klik niet achteloos op links in berichten en geef nooit uw rekeningnummers en codes door.


  Meer tips

 • Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen identiteitsfraude?

  U kunt uw bedrijf beschermen tegen identiteitsfraude door zorgvuldig om te gaan met persoonlijke en bedrijfsgegevens. Controleer altijd de identiteit van uw klanten en uw medewerkers.


  Bedrijf beschermen

 • Mag ik mijn personeel controleren op eventuele interne fraude?

  Controle van uw personeel is niet verboden. Maar u moet daarbij wel rekening houden met de privacy van uw werknemers. U mag daarom uw personeel niet zomaar de hele dag volgen.


  Controle van personeel

 • Wat moet ik doen als ik getroffen ben door acquisitiefraude?

  Als u facturen ontvangt van een advertentiebureau en daarbij het gevoel heeft dat u bent misleid, dan moet u deze factuur niet betalen. Wel moet u het advertentiebureau direct laten weten dat u het niet eens bent met de factuur en vooral waarom niet.


  Tips

Staat uw vraag er niet bij?