Gespot nieuws over fraude in september:

Onze selectie van nieuwsberichten over fraude in september: druk op accountants bij cyberveiligheid, extra geld voor aanpak cybercrime, database Olympische atleten gehackt, spookfacturen in omloop en rechtzaak leider fraudenetwerk.

1. Meer druk accountants op cyberveiligheid bij bedrijven

Bedrijven kunnen vaker kritische vragen verwachten van hun accountants over de manier waarop ze zich beveiligen tegen internetcriminaliteit. De vier grootste accountantskantoren hebben gezamenlijk een vragenlijst over het onderwerp ontwikkeld, aan de hand waarvan ondernemers en accountants de cyberveiligheid van de organisatie kunnen bespreken. Dit meldt het financieel dagblad.

Is jouw bedrijf voldoende beschermd?

Verbeter je cyberweerbaarheid

2. Extra geld voor aanpak cybercrime

Op Prinsjesdag heeft het kabinet aangekondigd in 2019 eenmalig 30 miljoen euro uit te trekken voor de aanpak van cybercrime. Bedrijven zijn in toenemende mate afhankelijk van ICT. Denk bijvoorbeeld aan je website, e-mail en online betalingen. Als cybercriminelen misbruik maken van kwetsbaarheden in je computersysteem lopen jij en je klanten een groot risico. Je kunt zelf starten om cybercrime te voorkomen in je bedrijf.

Beperk het risico van cybercrime

 Tien tips voor een digitaal veiliger bedrijf

3. Kwaadwillenden hackten database Olympische atleten

Op 17 september meldde nu.nl dat Justitie in Zwitserland twee Russen wil vervolgen voor de cyberaanval op het kantoor van het wereldantidopingbureau WADA, in Lausanne. Het antidopingbureau meldde in 2016 dat kwaadwillenden toegang hadden gekregen tot een database met gegevens van atleten, waaronder medische gegevens, voor de Olympische Spelen van dat jaar in Rio de Janeiro.

Hoe gaan hackers te werk en hoe kun je een cyberaanval voorkomen?

Lees het interview met Ethisch hacker Stan Hegt

4. Fraudehelpdesk waarschuwt voor spookfactuur van nep-patentbureau

Bij veel ondernemers is een spookfactuur op de mat gevallen van IPTR s.r.o. International Patent and Trademark Register. Het ingesloten formulier, dat als onderwerp heeft “Vernieuwing van de registratie van een (Europees) patent”, blijkt afkomstig van een commercieel bedrijf dat niets te maken heeft met de officieel voor dergelijke registraties verantwoordelijke organisatie. Dat meldde de Fraudehelpdesk op haar website.

Wat is precies een spookfactuur en hoe herken je die?

Lees waar je op moet letten

5. OM wil miljoenen terug van leider fraudenetwerk

Malafide acquisitiepraktijken komen regelmatig langs in het nieuws. In Oostelijk Groningen gaat het vaak om een kleine groep acquisiteurs die het ‘’vak’’ elders hebben geleerd. Mehmet G. uit Veendam organiseerde het allemaal in een veel groter verband. Hij stond jarenlang aan het hoofd van een groot fraudenetwerk waarmee in 10 jaar tijd zeker drie miljoen euro is verdiend met het oplichten van ondernemers. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Acquisitiefraude kost je als ondernemer geld.

Hoe herken jij de signalen en wat doe je als je misleid bent ?

InfoPage