Online criminaliteit voorkomen

Cybercrime is de verzamelnaam voor online criminaliteit. Het varieert van de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. Criminelen willen toegang krijgen tot uw geld, uw middelen of uw kennis of proberen uw bedrijfs- en productieprocessen te verstoren. Er kan sprake zijn van interne fraude als de bron bij u in het bedrijf zelf huist. Als u met cybercrime wordt geconfronteerd, heeft dat vaak grote gevolgen voor uw bedrijf. De privacy van uw klanten en de reputatie van uw bedrijf staan op het spel en er kunnen juridische gevolgen aan vastzitten.

Is uw website of webshop veilig?

De meest bekende bedreigingen zijn virusaanvallen of zogenaamde DDoS-aanvallen: Distributed denial-of-service(DDoS)-aanvallen. Ze zijn bedoeld om een website of internetdienst onbruikbaar te maken door overbelasting van de server. Een firewall en goede software zijn essentieel.

U kunt ook te maken krijgen met ‘defacing’: het zonder toestemming aanpassen van een website. De originele homepage van uw bedrijf wordt bijvoorbeeld vervangen door een andere met daarop andere informatie of contactgegevens. Het internetverkeer (uw klanten) kan ook naar een hele andere website worden doorgestuurd.

U kunt te maken krijgen met cyberafpersing. Criminelen dreigen uw websites of webshop op het internet ontoegankelijk te maken. Bijvoorbeeld door een massa-aanval van gegevens. Ook kunnen zij dreigen met het stelen van gevoelige informatie of met een virusprogramma dat uw computer vergrendelt. Ze proberen u af te persen.

Op onze pagina over het succesvol starten van een webshop staan tips over het beveiligen van persoonsgegevens van klanten en veilig betalen.

Kunt u via uw ICT bestolen worden?

Bij E-fraude gebruiken criminelen het internet om bij u op oneigenlijke wijze gelden, goederen en diensten te verkrijgen zonder daarvoor te betalen. De meest voorkomende vorm is ‘hacking’, waarbij zij inbreken in uw computersysteem, uw mobiele telefoon of netwerk. Hiervoor gebruiken zij vaak virussen, spyware en phishing.

  • Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen proberen persoonlijke informatie van u te ontfutselen. Denk aan uw wachtwoorden, inloggegevens of pincodes. Met deze informatie kunnen zij fraude plegen met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit.
  • Met ransomware en cryptoware krijgt u computervirussen binnen die proberen u geld te laten betalen om van het virus af te komen. De virussen blokkeren bijvoorbeeld de toegang tot documenten en melden dat u een bedrag moet betalen om van de blokkade af te komen.
  • Voorschotfraude: deze vorm van fraude wordt ook wel 419-fraude genoemd. Hierbij wordt u via e-mail benaderd en om hulp gevraagd. In ruil daarvoor beloven criminelen u een hoge vergoeding.

Kan iemand met uw identiteit aan de haal?

Bij identiteitsfraude gebruiken criminelen uw persoonlijke of bedrijfsgegevens om onder uw naam transacties te doen. Zodra zij uw persoonlijke gegevens bemachtigd hebben, kunnen zij bijvoorbeeld op uw naam aankopen doen of contracten aangaan.

Heeft deze informatie je geholpen?