Online transacties veiliger met extra identificatie

Online transacties met creditcards zijn veiliger. Op 14 september 2019 is de beveiligingsstandaard EMV 3DS (3D secure) in werking getreden. Deze standaard moet online betalingsfraude tegengaan. Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat weinig Europese online verkopers op de hoogte zijn van de nieuwe beveiligingsrichtlijn. Ben jij al zo ver met het beveiligen van digitale transacties?

Tien keer zo hoog

Een soepel betaalproces is voor de online klantbeleving onmisbaar. Belangrijk hierbij zijn gebruiksgemak en veiligheid. En juist die veiligheid bij online betalingen moet met de nieuwe upgrade van EMV 3DS verbeteren. Want volgens Mastercard is het aantal fraudegevallen met online transacties vergeleken met contante betalingen nog altijd tien keer zo hoog.

Dubbele identificatie

Een wezenlijk onderdeel van EMV 3DS is ‘strong customer authentication’ (SCA). Dat zijn nieuwe identificatiemogelijkheden, bijvoorbeeld met biometrie. Een vorm van SCA is vanaf 14 september 2019 verplicht onder betaalrichtlijn PSD2. Klanten moeten een betaling met zo'n extra verplichte identificatie nogmaals bevestigen.

Hoe dat gaat? Betalingen mogen alleen geaccepteerd worden als minimaal twee van de volgende drie soorten authenticatie worden ingezet:

  • iets wat de consument weet, zoals een wachtwoord of pincode;
  • iets wat de consument heeft, zoals een slimme mobiele telefoon;
  • iets wat de consument is, zoals vingerafdruk, spraakherkenning of gezichtsscans (biometrie).

SCA is bijvoorbeeld niet vereist voor betalingen met een bedrag lager dan € 30,00. Hierbij geldt een maximum van 5 betalingen met dezelfde pas of een maximum totaalbedrag van € 100,00 van de meerdere betalingen bij elkaar opgeteld. Ook voor bedragen die via automatische incasso worden afgeschreven, zoals bijvoorbeeld een abonnement op Netflix of de sportschool, is geen extra verificatie nodig.

De Europese Bankenautoriteit (EBA) geeft online retailers, fintechs en banken tot 31 december 2020 uitstel om hun systemen geschikt te maken voor PSD2. Volgens de toezichthouder betekent de versoepeling niet dat SCA niet nu al ingevoerd wordt, alleen de handhaving ervan is opgeschort.

Wat kun je doen?

Was je niet op tijd met maatregelen? Dan kunnen online transacties vastlopen. Met deze acties voldoe je alsnog aan op de nieuwe veiligheidsprotocollen:

  • Neem contact op met je dienstverlener die voor jou de online betalingen regelt en ga na of de online betaalmodule klaar is voor SCA.
  • Breng je klanten op de hoogte. Laat weten dat de wijzigingen in betaalervaring hen voordelen oplevert. Bijvoorbeeld geen wachtwoorden onthouden en minder fraudegevoelig.

Meer informatie

Heb je vragen over de kostendoorberekening voor het gebruik van een betaalmiddel? Neem dan contact op met de Autoriteit Consument en Markt.

Wil je cybercriminaliteit buiten de deur houden? Kijk voor tips op 'Een digitaal veilig bedrijf'.

InfoPage