Veilig zakendoen

Veilig digitaal ondernemen met DTC

In juni 2018 opende het Digital Trust Center (DTC) haar deuren. Het centrum helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen. Wij vroegen Michel Verhagen, programmamanager van het DTC, hoe dat precies werkt.

Waarom is het DTC opgericht?

One-stop-shop

De basisbeveiliging van veel bedrijven is niet op orde. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt bijvoorbeeld dat 1 op de 5 bedrijven in 2016 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. "Dit moet veranderen. Digitale veiligheid (cybersecurity) moet net als brandveiligheid en inbraakbeveiliging gewoon worden", bepleit Verhagen. Grote bedrijven konden al terecht bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Nu is er voor alle andere bedrijven het DTC. "Ze vinden er alle praktische informatie over cybersecurity die zij nodig hebben op één plek. Een echte one-stop-shop." Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is de initiatiefnemer.

 Michel Verhagen, programmamanager Digital Trust Center (foto: DTC)

Preventie

Verhagen benadrukt dat de risico's van cybercrime aanzienlijk zijn. Denk aan diefstal van informatie, reputatieschade of zelfs uitval van het bedrijf. Dat kost veel geld. Bovendien verwachten klanten dat bedrijven tegenwoordig betrouwbaar met hun gegevens omgaan. "Ondernemers die kansen van digitalisering willen pakken, moeten eerst hun beveiliging op orde hebben. Ondernemers zien preventie van cybercrime vaak nog als kostenpost. Ik stel dat het juist kosten bespaart, net als bij bijvoorbeeld inbraakpreventie", aldus Verhagen.

Doelgroep

Het DTC richt zich op alle bedrijven van Nederland. Door de omvang van deze doelgroep (1,6 miljoen bedrijven) kiest het DTC voor een getrapte en gezamenlijke aanpak. In de eerste fase richten zij zich met basisinformatie over digitale veiligheid op bedrijven die daar nog weinig kennis van hebben. Verhagen: "We staan er gelukkig niet alleen voor. Via partners als VNO-NCW/MKB-Nederland, Nederland ICT en KVK bereiken wij makkelijker ondernemers."

Waar houdt het DTC zich vooral mee bezig?

Praktische informatie

Het DTC geeft online onafhankelijk advies en informatie over veilig digitaal ondernemen aan bedrijven. Denk aan praktische tips en ervaringsverhalen. Maar ook actuele (inter)nationale dreigingsinformatie vanuit hun nauwe samenwerking met het NCSC. "Zo helpen wij bedrijven hun basishygiëne qua digitale veiligheid op orde te hebben en hun weerbaarheid tegen cybercrime te vergroten", vertelt Verhagen.

Samenwerkingsverbanden

Het DTC bevordert rondom cybersecurity ook samenwerking tussen bedrijven in de keten, regio of sector. "Hiervoor hebben wij subsidies en een eigen netwerk. Per regio kan de behoefte aan kennis verschillen. Een regionaal netwerk bepaalt daarom zelf haar activiteiten voor de aangesloten ondernemers. Van themabijeenkomsten tot gezamenlijke inkoop van diensten. Ons doel is een landelijk dekkend netwerk rondom cyberweerbaarheid dat onderling kennis en tools deelt."

Wat heeft een ondernemer aan het DTC?

Basisprincipes

Verhagen wijst op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen die op de site van het DTC staan. Nuttige informatie voor ondernemers die nog weinig weten over cybersecurity. "Ik roep ondernemers op om vandaag nog aan de slag te gaan met deze 5 basisprincipes. Ze zijn in korte tijd te doen en hebben veel effect."

Overige informatie

Verder heeft het DTC veel praktische tips. Direct uitvoerbaar en niet duur. "Omdat ondernemers vooral luisteren naar andere ondernemers, staan er ook ervaringsverhalen op onze website." Verhagen wil graag dat bedrijven hun verhaal met hen delen, zodat andere ondernemers ervan leren. "Van elkaar leren kan ook in een regionaal netwerk. Op onze website staat hiervan een overzicht."

Toekomst

"In 2019 lanceren we een digitaal platform waar ondernemers en experts kennis met elkaar kunnen delen en vraag en aanbod bij elkaar komen", vertelt Verhagen. Als ze willen, krijgen de (regionale) samenwerkingsverbanden een eigen afgeschermde plek op dat platform. Het DTC verwacht in 2019 een verdere groei van het aantal samenwerkingsverbanden. Verhagen: "In de komende jaren breiden we ook de online informatie verder uit naar andere groepen bedrijven."

Hoe bescherm jij je bedrijf tegen cyberaanvallen? Bekijk het webinar ‘Een digitaal veilig bedrijf, hoe pak je dat aan?’.
Kelvin Klijnsma

Als KVK-adviseur volg ik de razendsnelle ontwikkelingen rond digitalisering en cybersecurity. Ik vertaal dit naar praktische tips om slimmer en veiliger te ondernemen. Deze tips deel ik via KVK.nl, e-books, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage