Innovatie

Onderscheid uzelf

Bijblijven, ideeën opdoen en trends volgen: het houdt u scherp als ondernemer. Op welke ontwikkeling springt u in? Hoe maakt u uw idee tot een succes of hoe vraagt u patent aan? De Kamer van Koophandel ondersteunt u graag. Zodat u het verschil kunt maken in uw markt, elke dag opnieuw.

KvK Financieringsweken

Crowdfunding, factoring, leasing. Er zijn vele financieringsvormen. Maar welke vorm past het beste bij uw ambities? En hoe bereid u zo’n financieringsaanvraag voor? Meld u aan voor de KvK Financieringsweken en kom alles te weten over de mogelijkheden om uw plannen te financieren.

Meld u gratis aan

Veelgestelde vragen

 • Ik heb een idee voor een nieuw product, hoe pak ik dat aan?

  Het ontwikkelen van een nieuw product of dienst vraagt vaak veel investeringen in tijd en geld. Om de kans op succes te vergroten helpt het om dit stapsgewijs aan te pakken. Bijvoorbeeld om tijdig vast te stellen of iets kansrijk is, of het oorspronkelijke idee aan te passen aan wensen van afnemers. De publicatie ‘Productontwikkeling: van idee naar realisatie’ gaat in op de te nemen stappen, de meest gestelde vragen van ondernemers hierover en bevat handige tips en leerzame praktijkverhalen.


  Bekijk de publicatie ‘Productontwikkeling: van idee naar realisatie’

 • Ik ga met een andere partij samenwerken, welke rechtsvorm kies ik?

  Er zijn vele rechtsvormen mogelijk om uw samenwerking in een juridisch vat te gieten. Voorbeelden zijn een maatschap, coöperatie, VOF of BV. Om de beste vorm te kunnen kiezen moet eerst het doel van de samenwerking goed worden omschreven. Is de samenwerking eenmalig of is het voor langere duur? Treedt u gezamenlijk naar buiten? Gaat de samenwerking zelf overeenkomsten aan met klanten of leveranciers? We hebben de belangrijkste vragen die bepalend zijn voor de keuze voor een rechtsvorm op een rijtje gezet.


  Bepaal een rechtsvorm aan de hand van 10 vragen.

 • Hoe kom ik aan geld voor innovatie?

  Om te beginnen is het van belang te bepalen hoeveel geld u nodig heeft en vast te stellen wanneer, hoe en hoeveel ‘return’ u dit gaat op leveren. Bij kleine bedragen is het relatief eenvoudig om geld uit eigen middelen of lopende exploitatie te halen, of om met partners samen geld op tafel te leggen. Gaat het om grotere bedragen en risicovolle projecten, dan ontkomt u er vaak niet aan om externe financiers te zoeken of zijn subsidies wellicht interessant. In ons stappenplan wordt ingegaan op verschillende financieringsvormen, zoals interne financiering, bancaire financiering, subsidies en crowdfunding en staan veel praktische tips.


  Bekijk uw route naar financiering van uw innovatie

 • Ik heb een nieuw product ontwikkeld, kan ik hier een octrooi op aanvragen?

  U kunt een octrooi of patent aanvragen op uw product als het om een technische vinding gaat die nieuw is en inventief. Nieuw wil zeggen niet openbaar bekend op de datum van de octrooiaanvraag. En inventief betekent voor de vakman niet voor de hand liggend. Een octrooi beschermt geen diensten, ideeën zonder duidelijke uitwerking of ontwerpen. Meer informatie over octrooien en de voor- en nadelen vindt u in onderstaande publicatie.


  Bekijk de publicatie.

 • Ik zoek voor een nieuwe opdracht een samenwerkingspartner, hoe pak ik dat aan?

  Stel allereerst een profiel op waarin u beschrijft waar de beoogde samenwerkingspartner(s) aan moet(en) voldoen. Maak vervolgens bij het zoeken goed gebruik van uw netwerk. Wie kent u al via social media, (netwerk)bijeenkomsten of ondernemersverenigingen? En welke relaties hebben zelf ook grote netwerken? Heeft u iemand op het oog, ga dan het gesprek aan, maar betrek ook uw netwerk bij de beoordeling van de kandidaat.


  Bekijk voor meer praktische tips dit artikel.

Staat uw vraag er niet bij?