Innovatie

6 verdienmodellen van nu en de toekomst

Jouw business en klanten ontwikkelen continu. De techniek om ons heen verandert supersnel. Denk aan digitalisering, robotisering en 3D-printing. Wat kan jij met die nieuwe technologieën en trends voor jouw verdienmodel? In dit artikel hebben we 6 nieuwe verdienmodellen voor je op een rij gezet.

Waar je gisteren nog geld mee kon verdienen is morgen misschien verdwenen door de komst van een nieuwe techniek op de markt. En wat eerst nog handwerk was kan nu wellicht gedaan worden door robots, drones of computers. Sluit jouw verdienmodel nog aan bij de nieuwste ontwikkelingen?

Wat is een verdienmodel?

Een verdienmodel - onderdeel van een businessmodel - is een belangrijke bouwsteen van je bedrijfsplan. Het is de strategie die je kiest om geld te verdienen. Een verdienmodel geeft kort en eenvoudig aan waar de echte onderscheidende kracht van jouw bedrijf zit. Kortom: waaraan verdien jij je geld nu écht en is dit een toekomstbestendig verdienmodel? Waar zit de winst? Met een slim businessmodel kun je meer winst maken en bij de tijd blijven.

Er bestaan meer dan 50 verdienmodellen. Een paar voorbeelden:

  • Goederenverkoop. De klant betaalt je per gekocht product. Dit is het bekendste en eenvoudigste model.
  • Uurtje, factuurtje. Je berekent je gewerkte uren door aan de klant. Dit model wordt veel gebruikt binnen de dienstensector.
  • Gratis-model of freemium. Je deelt iets gratis met een potentiële klant, bijvoorbeeld informatie of een basis-app. Zo bouw je vertrouwen en een relatie op; voor meer diensten moet de klant betalen.
  • Servicemodel. Je verkoopt je product of dienst voor een niet al te hoog bedrag en draait je daadwerkelijke omzet met service en onderhoud. Denk aan IT-bedrijven die verdienen aan servicecontracten.
  • Lokaasmodel of scheermesjes-model. Een fabrikant die relatief goedkope koffiezetapparaten verkoopt, en vervolgens geld verdient met de verkoop van koffiecups die alleen in zijn eigen apparaten passen. En zo werkt dat ook bij scheermesjes en printers.

Vernieuw je verdienmodel

Kijk eens kritisch naar jouw verdienmodel en onderzoek of er kansen en trends zijn waar je op in kunt spelen. Het maakt jouw bedrijf klaar voor de toekomst. Wij zetten 6 verdienmodellen op een rij. Wat houden ze in, hoe zien ze eruit en wat kunnen ze voor jou betekenen?

1. Personalisatie

Bij personalisatie verdien je aan producten of diensten die op maat zijn gemaakt voor de koper. Met digitale ontwerpplatforms en fabricagetechnieken als 3D-printen en ‘printing on demand’ is dit steeds eenvoudiger. Denk hierbij aan kleding met je eigen naam erop, een brilmontuur op maat of het eerste babyvoorleesboekje met daarin de namen van opa en oma. Met dit soort digitale technieken kun je je onderscheiden van je concurrenten. Zowel in kwaliteit, snelheid als in prijs. In dit model betaalt de klant extra voor de toegevoegde emotionele waarde aan een anders anoniem product. Is personalisatie iets voor jou?

2. Servitization: extra service bij je product

Bij servitization krijgt dienstverlening een steeds grotere rol in een businessmodel. Het wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld de maakindustrie, bouw en installatiebranche. De klant betaalt voor extra services die je verleent. Denk aan abonnementen, onderhoud, reparatie en logistieke diensten. Service is dan geen kostenpost meer, maar een middel om extra winst te maken. De voordelen zijn meer stabiele omzet en duurzame klantrelaties. Hoe werkt servitization?

3. Sociaal ondernemen

Een sociale onderneming levert net als elke andere zelfstandige onderneming een product of dienst. Anders is dat de ondernemer wil voorzien in een maatschappelijke behoefte, of een bijdrage wil leveren aan maatschappelijke en sociale uitdagingen. Bijvoorbeeld een schoon milieu, eerlijke handel of gelijke kansen voor iedereen. Social Enterprise NL wil sociaal ondernemerschap in Nederland op de kaart zetten. Lees een interview met Willemijn Verloop, mede-oprichter. Alles over sociaal ondernemen.

4. Lean startup methode

De kern van lean startup is om snel te leren wat werkt en wat niet. Je gaat al de markt op als je alleen nog maar een simpel prototype hebt. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier van werken waarin we vaak eerst alles uitgezocht en uitgewerkt willen hebben. Met je prototype ga je testen en meten in de markt of het in de smaak valt en hoe het kan worden verbeterd. Het testen doe je direct bij de klant, die geeft je feedback en helpt zo bij de doorontwikkeling van je product. Zo kun je innoveren zonder risico op een groot fiasco. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op tijd en verdien je al geld tijdens de ontwikkeling van je product. Kan lean startup iets voor jou betekenen?

5. Circulaire economie

De circulaire economie heeft als doel om producten, grondstoffen én reststoffen hun waarde te laten behouden. Een voorbeeld van een verdienmodel dat hier in past is het PAS-model (Product As Service), van bezit naar gebruik. Je verkoopt niet langer een product, maar de diensten en het gebruik ervan via bijvoorbeeld leasen, statiegeld, delen en abonnementen. De prikkels en de verantwoordelijkheid om een zo goed mogelijk product te maken met een zo laag mogelijke impact voor het milieu liggen in de keten. Wat houdt dit in? Check je kansen om duurzaam te ondernemen in coronatijd.

6. Exponentiële organisaties

Ze hebben vaak een ambiteus doel, groeien snel en zetten soms ook de sector op zijn kop: exponentiële organisaties. Deze bedrijven maken slim gebruik van nieuwe ontwikkelingen zoals algoritmen. Ze verzamelen digitale gegevens om prestaties te meten en verbeteringen door te voeren. Techniek helpt ze bij het schaalbaar maken van routinewerk. Of zoals Loes Daniels van Hotelgift het zegt: “Het maakt voor ons niet uit of we 1 of 100 cadeaukaarten verkopen, dat is geen extra werk.” Zo groeide Giftbon van 2 naar 12 miljoen en hoopt Daniels binnen 2 jaar de 100 miljoen aan te tikken.

Welk model past bij jouw business?

Welk verdienmodel past het beste bij jouw bedrijf, producten en diensten? Jouw succes begint bij je eigen drijfveren. Kies 1 of 2 modellen die goed bij je bedrijf passen en werk die verder uit. Dat kan bijvoorbeeld met het Business Model Canvas. Kijk ook naar de markt, de concurrenten en de technische ontwikkelingen in je branche.

Op zoek naar een online businessmodel? Kom erachter wat je opties zijn.
Herlinda Blokker

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.

InspiratiePage
Starten