Blockchain: ver van je bed, of toch niet?

Dagelijks verschijnen er in de media onderzoeken en berichten over nieuwe technologieën. Ontwikkelingen die ook het MKB raken. Blockchain is zo’n technologie. Na het internet is dit volgens deskundigen de tweede grote digitale revolutie die de inrichting van de economie totaal gaat veranderen. Maar wat is blockchain eigenlijk? En hoe relevant is het voor jou?

Wat is blockchain?

Met blockchain technologie kunnen (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden worden getoetst en vastgelegd. Nu leggen we gegevens zoals het eigendom van grond of gebouwen, officiële gegevens van de inwoners van een gemeente of van testamenten vast in centrale databases. Onafhankelijke organisaties, zoals het Kadaster, gemeenten of de notaris, beheren die. Deze partijen kunnen als enigen gegevens in deze databases toevoegen, aanpassen of verwijderen. Door een goede beveiliging en vertrouwen in de beherende organisaties hoeven we er niet aan te twijfelen of toetsing en registratie van deze transacties goed gebeurt.

Bij blockchain technologie gebeurt deze toetsing en registratie niet door 1 partij, maar door het systeem zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Daarvoor zijn vooraf regels vastgesteld. Vergelijk het met een puzzel: pas als alle stukjes aanwezig zijn en op de juiste plek liggen, is de puzzel af. En dus niet één persoon maakt die puzzel (bijvoorbeeld de notaris), maar meerdere spelers gezamenlijk (de gebruikers).

Wat is het voordeel van blockchain?

Het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van één partij en hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Daarmee kunnen transacties tussen twee of meer partijen goedkoper zonder fouten plaatsvinden en worden vastgelegd. Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases. Maar er zijn ook critici: die wijzen op de grote hoeveelheid rekenkracht en energie die het afhandelen van transacties vragen.

Wat betekent het voor mij als ondernemer?

Momenteel zijn de toepassingen van blockchaintechnologie nog beperkt. De meest bekende toepassingen zijn digitale valuta, zoals bijvoorbeeld de bitcoin. Maar er wordt op grote schaal geïnvesteerd, onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met nieuwe blockchaintoepassingen. En de mogelijkheden voor de toekomst zijn veelbelovend. Hoe snel blockchaintechnologie relevant wordt voor ondernemers en hoe groot de impact is, hangt af van de sector waar je in zit, je specifieke situatie en je businessmodel. Drie voorbeelden:

Ondernemer in de retail

Voor een ondernemer in de retail zal blockchain de komende jaren nog geen grote consequenties hebben. Voor je betalingsverkeer gaat hij nog steeds naar de bank. Voor een uittreksel Handelsregister naar KVK. En voor informatie over het eigendom van een perceel naar het Kadaster. Bent jij zo’n ondernemer? Dan zijn belang en urgentie van blockchain voor jou nog niet heel groot. Maar mocht je je hier nu al in willen verdiepen, dan kun je kijken naar bitcoins. Er zijn veel partijen waar je een bitcoinrekening kunt openen en waar je bitcoins kunt aanschaffen. In Nederland zijn al duizenden winkels, webshops en horecabedrijven waar je met bitcoins kunt betalen. Houd er wel rekening mee dat de koers van de bitcoin enorm kan fluctueren en dat veel mensen vooral bitcoins aanschaffen om te speculeren.

Tussenpersoon bij waardetransacties

Als je je geld verdient als tussenpersoon bij transacties (bijvoorbeeld als accountant, jurist of notaris), wordt het wel zaak om je te verdiepen in blockchain. Ga na wat deze technologie voor consequenties kan hebben voor je bedrijf en businessmodel. Hoe lang zijn jouw huidige producten en diensten nog toekomstbestendig? Moet je innoveren? Een goed startpunt voor een oriëntatie op blockchain is het boek dat Perry Smit (KVK) en Simone Vermeend (Nationale Nederlanden) hierover schreven. Het boek biedt ook mogelijkheden om zelf verschillende blockchainfuncties uit te proberen.

Innovatief bedrijf in de zakelijke dienstverlening of fintech

Voor innovatieve bedrijven in de fintech of zakelijke dienstverlening is er geen tijd te verliezen. Blockchain biedt vele kansen voor innovatieve producten en diensten. Maar als jij tot deze categorie ondernemers behoort wist je dat waarschijnlijk al. En ben je hier al lang mee bezig.

Whitepaper

In de whitepaper Blockchain: kansrijke vernieuwer voor de legal sector, leer je de principes van blockchain kennen en de implicaties ervan voor de legal sector. Je kunt de Whitepaper direct downloaden.

Vraag stellen of advies nodig?

Vragen over blockchain technologie of de bitcoin? Stel ze aan onze adviseurs. Bel 088 585 22 22.

Heeft deze informatie je geholpen?