Innovatie

Blockchain: ver van je bed, of toch niet?

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 5 nov 2018
  • 3 min lezen
  • 1.3K
Dagelijks verschijnen er in de media berichten over blockchain. Na het internet is dit volgens deskundigen de tweede grote digitale revolutie die de inrichting van de economie totaal gaat veranderen. Wat is blockchain eigenlijk? Wat zijn voor- en nadelen? En hoe relevant is het voor jou?

Wat is blockchain?

Blockchain is een technologie die (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden toetst en vastlegt. Nu leggen we gegevens zoals het eigendom van grond of gebouwen, vast in centrale databases. Onafhankelijke organisaties, zoals het Kadaster, gemeenten of de notaris, beheren die. Zij kunnen als enigen gegevens in deze databases toevoegen, aanpassen of verwijderen. Door een goede beveiliging en vertrouwen in de beherende organisaties, hoeven we er niet aan te twijfelen of toetsing en registratie van deze transacties goed gebeurt.

Bij blockchain gebeurt deze toetsing en registratie niet door één partij, maar door het systeem (technologie) zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Daarvoor hebben zij vooraf regels vastgesteld. Vergelijk het met een puzzel: pas als alle stukjes er zijn en op de juiste plek liggen, is de puzzel af. Er is dus niet één persoon die de puzzel maakt (bijvoorbeeld de notaris), maar meerdere spelers gezamenlijk (de gebruikers).

Whitepaper over gevolgen blockchain

We verkennen in gesprek met een vakgenoot kort de gevolgen van blockchain voor de legal sector. Download de whitepaper en leer de principes van blockchain kennen.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van één partij en hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Met blockchain is het vastleggen van transacties tussen twee of meer partijen goedkoper en nauwkeuriger (zonder fouten). Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases. Maar, er zijn ook nadelen. Het afhandelen van transacties kost heel veel rekenkracht van computers en daarmee ook energie (stroom).

Wat betekent het voor jou?

Blockchaintechnologie zit nu vooral in een experimentele fase. De meest bekende toepassing is digitale valuta of cryptocurrency, zoals de bitcoin. Deze bestaat inmiddels 10 jaar. Maar er wordt veel geïnvesteerd in blockchain en lopen er onderzoeken en experimenten met nieuwe blockchaintoepassingen. De mogelijkheden voor de toekomst zijn veelbelovend. Hoe snel blockchain relevant wordt voor ondernemers en hoe groot de impact is, hangt af van de sector waar je in zit, je specifieke situatie en je businessmodel. 3 voorbeelden:

Ondernemer in de retail

Ben je ondernemer in de retail? Dan zijn de gevolgen van blockchain voorlopig beperkt. Voor je betalingsverkeer ga je nog steeds naar de bank en voor een uittreksel Handelsregister naar KVK. Wil je je toch verdiepen in blockchain? Kijk dan eens naar cryptocurrency zoals bitcoins. Er zijn veel partijen waar je een bitcoinrekening kunt openen en bitcoins kunt aanschaffen. Wereldwijd zijn er duizenden winkels, webshops en horecabedrijven waar je met bitcoins kunt betalen. Houd er wel rekening mee dat de koers van de bitcoin flink kan fluctueren en dat veel mensen vooral bitcoins aanschaffen om te speculeren.

Tussenpersoon bij waardetransacties

Verdien je je geld als tussenpersoon bij transacties (bijvoorbeeld als accountant, jurist of notaris)? Dan is meer kennis over blockchain een aanrader. Ga na welk gevolgen deze technologie voor jouw bedrijf en businessmodel heeft. Zijn jouw huidige producten en diensten nog toekomstbestendig? Moet je innoveren? Een goed startpunt voor een oriëntatie op blockchain is het boek van Perry Smit (KVK) en Simone Vermeend (Nationale Nederlanden). Het boek laat zien hoe je zelf verschillende blockchainfuncties kunt uitproberen.

Innovatief bedrijf in de zakelijke dienstverlening of fintech

Heb je een innovatief bedrijf in de fintech of zakelijke dienstverlening? Dan moet je je zeker op blockchain oriënteren. Blockchain biedt kansen voor innovatieve producten en diensten. Maar als jij bij deze categorie ondernemers hoort, wist je dat waarschijnlijk al. Je bent er net als veel startups vast al mee bezig.

Heb je een vraag over blockchain of bitcoins? Stel ze aan onze adviseurs en bel 088 585 22 22.

Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage