Innovatie

De 5 groeifasen van een bedrijf

Groeit je bedrijf van 5 naar 100 mensen? Of zorg je voor schaalbaarheid van je product of dienst? Zo’n omslag vraagt veel van je bedrijf en jou als ondernemer. Bereid je voor op de groei van je bedrijf en herken de 5 groeifasen. Groeien leer je in de praktijk, eventueel met hulp van een mentor van nlgroeit.

Bedrijfsgroei is een veelbesproken onderwerp bij ondernemers en wetenschappers. Of de groei nu onverwacht komt of dat de ondernemer deze bewust nastreeft, in veel gevallen ontstaan er knelpunten. Een veelgebruikte benadering om te begrijpen en te verklaren wat er gebeurt als een bedrijf groeit, is het groeifasenmodel van Greiner. Dit model geeft inzicht in hoe het bedrijf verandert en daarmee ook de rol van de ondernemer.

Groeifasen van een bedrijf

5 Groeifasen

Bedrijven groeien in fasen. Groeit het bedrijf naar een volgende fase, dan verandert de structuur, cultuur en winstgevendheid. Dat kan voor een crisis zorgen. Het tij lijkt te keren, de winst neemt af, de groei stagneert of daalt. Ondernemers werken keihard maar overzien het niet meer. Iedere groeiondernemer maakt dit soort verschijnselen mee bij de groei van het bedrijf. De 5 groeifasen zijn:

1. Pioniersfase (<8 medewerkers)

In de pioniersfase is de ondernemer meewerkend voorman. Er is weinig geformaliseerd. Het bedrijf bruist van creativiteit en energie. Het team is vooral bezig met strategie en positionering. Doel is het bestaansrecht van het bedrijf.

2. Organisatiefase (8-25 medewerkers)

Vanaf ongeveer 8 medewerkers voelt de ondernemer de behoefte om een organisatie te bouwen. Vaak nog als een neventaak omdat hij het enorm druk heeft met verschillende aandachtspunten. Hij moet steeds meer managementprocessen opstarten en zaken vastleggen. Zijn rol verandert in die van ‘manager’. Voor veel ondernemers een lastige fase. Ze willen liever goede creatieve ideeën realiseren.

3. Managementfase (25-50 medewerkers)

In de managementfase staat de ondernemer er niet meer alleen voor. Managers doen hun intrede. Als eerste vaak op financieel en IT-gebied. Maar ook voor marketing en HR. Wat de ondernemer eerst zelf deed, is nu een fulltime functie voor een manager. Geen gemakkelijke fase: meer drukte, toenemende kosten, hogere complexiteit en marges die onder druk staan.

4. Delegeerfase (50-150 medewerkers)

Vanaf 50 man personeel is het managementteam vaak compleet. Het bedrijf belandt nu in de delegeerfase. Daarmee dient de volgende uitdaging zich aan. De ondernemer moet de meeste beslissingen aan zijn team overlaten. Meer dan ooit moet de ondernemer gaan leiden, in plaats van managen.

5. Standaardisatiefase (>150 medewerkers)

De standaardisatiefase is de optimale fase voor groei. Om die groei door te maken, moet het bedrijf gaan standaardiseren. De uitdaging in deze fase: schaalbaarheid en standaardisatie, zonder bureaucratie. De ondernemer werkt vooral aan de toekomst van de organisatie.

Van bottleneck naar leider

Aan het eind van een groeifase is de ondernemer vaak zelf de bottleneck. In de pioniersfase draait alles om hem en is er weinig geformaliseerd. Om in de volgende fases te komen, moet de ondernemer steeds meer gaan delegeren en taken aan anderen overlaten. Hij ontwikkelt zich van meewerkend voorman naar manager tot leider. Dan heeft hij weer volop ruimte om te experimenteren en nieuwe groeipaden te ontwikkelen. Iedere fase vraagt om andere kwaliteiten van de ondernemer. Het groeiproces van het bedrijf is ook een persoonlijk ontwikkelproces van de ondernemer. Om te groeien moeten ondernemers niet alleen investeren in hun bedrijf, maar juist ook in zichzelf als persoon en ondernemer. De onderneming groeit zo hard als je zelf groeit als ondernemer.

Leren van een mentor

Groeien leer je in de praktijk. Dat kan met steun van ervaren ondernemers die weten wat je meemaakt tijdens de groei van een bedrijf. Bij het programma nlgroeit zijn ruim 300 ervaren ondernemers aangesloten die als mentor belangeloos hun praktijkervaringen delen. Daarnaast biedt nlgroeit informatie, events en tools over groei en vaardigheden die je helpt de volgende groeistap te zetten. Een online test geeft ondernemers feedback en tips over de persoonlijke situatie, brengt latente uitdagingen aan het licht en geeft inzicht in hoe het bedrijf het doet ten opzichte van andere groei-ondernemers. Het programma nlgroeit is een publiek/private samenwerking van het ministerie van EZK, KVK, NLevator NL2025.

Kijk hoe jij grote stappen kunt maken met NLgroeit.nl.
Herlinda Blokker

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.

InspiratiePage