Innovatie

De beste rechtsvorm voor samenwerking

Wil je een nieuwe innovatie ontwikkelen met een gespecialiseerd bedrijf? Of samenwerken met een andere zzp’er om grotere opdrachten aan te kunnen? Om je kans op succes te vergroten is het slim vooraf goede afspraken te maken over je samenwerkingsverband.

Het is niet eenvoudig een goede compagnon te vinden. Heb je al een ondernemer in het vizier? Zorg dan dat je, voor je start, zeker weet dat jullie elkaar goed snappen. Vraag naar elkaars verwachtingen. Welke markt willen jullie creëren en met welk gouden ei? Denk je hetzelfde als je compagnon over hoe je geld wilt verdienen? En hoe omzet en kosten verdeeld worden? Breng elkaars competenties in kaart en kijk wat het beste bij jou en de ander past. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Korte of lange periode?

Bepaal vooraf hoe lang je wilt samenwerken. Als dit tijdelijk is, kun je een overeenkomst opstellen met daarin jullie gezamenlijke (project)afspraken. Hebben jullie plannen om voor langere tijd met elkaar te ondernemen en willen jullie samen een bedrijf oprichten? Kies dan de rechtsvorm die voor jullie het beste werkt.

Welke rechtsvorm?

Er zijn verschillende rechtsvormen. Hoe weet je of je bijvoorbeeld een maatschap, vof, stichting, coöperatie of bv wilt oprichten? De keuze hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Stel jezelf de vraag hoe je jouw aansprakelijkheid wilt regelen. Hoeveel risico je privé wilt lopen. En wat voordelig is voor je belastingaangifte. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken en voorwaarden. Let op, de huidige regels voor personenvennootschappen (vof, cv en maatschap) gaan op de schop. Om de huidige regels moderner en eenvoudiger te maken en ze beter aan te laten sluiten bij de huidige praktijk.

Beantwoord 10 vragen

Om voor jezelf een goede vorm te kiezen, hebben we 10 vragen voor je op een rij gezet. Met de antwoorden kun je gemakkelijker de juiste keuze maken.

  1. Ga je eenmalig, tijdelijk of voor onbepaalde tijd samenwerken?
  2. Ga je al je zakelijke activiteiten onderbrengen in een samenwerkingsverband? Of slechts een deel, en hebben jij en je compagnon ook nog een eigen bedrijf?
  3. Heb je als doel geld verdienen (winst) of werk je samen uit idealisme?
  4. Accepteer je aansprakelijkheid voor verplichtingen die je partner aangaat? Zo ja, tot hoe ver? Of wil je de bevoegdheid beperken?
  5. Welke omzet verwacht je? De hoogte van de omzet bepaalt voor een belangrijk deel welke rechtsvorm het meest interessant is voor jouw belastingaangifte.
  6. Onder welke naam treed je naar buiten en wie sluit contracten met klanten? Mag iedere individuele partner dit alleen doen of enkel samen als collectief?
  7. Welke partner houdt zich bezig met de dagelijkse bedrijfsvoering van de samenwerking? En wie stuurt op afstand?
  8. Is het de bedoeling vermogen op te bouwen binnen het samenwerkingsverband? Zo ja, hoe wil je dat verdelen?
  9. Kunnen er nieuwe leden bijkomen? Of bestaande leden uitstappen? Zo ja, wanneer kan dat en tegen welke vergoeding?
  10. Wil je dat het samenwerkingsverband overdraagbaar is aan anderen, of te verkopen?

Samenwerkingschecker

Doe de Samenwerkingschecker voor alle onderwerpen waar je in een samenwerking mee te maken krijgt. Dan heb je een indicatie en weet je in hoeverre jij en je samenwerkingspartner het eens zijn over de verschillende aspecten.

5 voorbeelden

De volgende 5 fictieve voorbeelden laten zien hoe de antwoorden op de 10 vragen je keuze voor een rechtsvorm kunnen bepalen. Meer informatie over het kiezen van een rechtsvorm van je bedrijf vind je ook op het Digitaal Ondernemersplein.

Project Spijker & De Zaag

Timmerbedrijf Spijker en Timmerbedrijf De Zaag voeren samen een grote klus uit voor 3 maanden. Deze is eenmalig. Daarom stellen ze voor dit project een contract op met Spijker als hoofdaannemer. Ze spreken onder andere af wat De Zaag levert, binnen welke tijd en tegen welke vergoeding. Zo weten ze wat ze aan elkaar hebben. Beiden blijven zelfstandig en onder eigen naam werken.

Coöperatie Zorgsamen

10 zelfstandige zorgondernemers bieden samen 24-uurszorg aan cliënten. Alleen kunnen ze dit niet, samen wel. Ze kiezen voor een coöperatie: deze neemt het werk aan en gaat een overeenkomst aan met de klant. Vervolgens verdelen de leden het werk. De leden blijven daarnaast ook zelfstandig ondernemer. Voordelen: de klant doet zaken met één organisatie; de aansprakelijkheid van de leden is beperkt en leden erbij of eraf is eenvoudig te regelen.

Vof De gouden kip

2 vrienden starten samen een winkel. Beiden zijn 100% van hun tijd actief in de winkel, hebben verstand van zaken en nemen alle beslissingen samen. Ze kiezen voor een vof omdat ze zelf de spelregels willen vastleggen. Zonder notaris of jurist; dit bespaart hen kosten. Ze maken afspraken over ieders inbreng en de winstverdeling. En beperken hun aansprakelijkheid door samen te moeten tekenen voor verplichtingen boven de 5.000 euro. Ze kunnen met hun relatief beperkte omzet zo goed mogelijk gebruikmaken van aftrekmogelijkheden van de belasting.

Innofeest BV

De broers De Boer ontwikkelen, naast hun eigen horecazaken, een briljant feestconcept. Ze willen dit naast hun bestaande bedrijven gaan runnen. Vanaf de start verwachten ze al een flinke omzet en willen een directeur en medewerkers in dienst nemen. Daarom kiezen ze voor een bv met een holdingstructuur; dit is voordeliger voor hun belastingaangifte. Ook beperken ze hierdoor hun risico's en ieders aansprakelijkheid.

Maatschap Jansen De Groot

De tandartsen Jansen en De Groot delen een praktijkruimte en hebben samen een assistente in dienst. Ze hebben ieder hun eigen patiënten. Ze kiezen voor een maatschap omdat ze hiermee onder één naam naar buiten willen treden. En daarnaast zelfstandig ondernemer willen blijven. Ook omdat zorgverzekeraars dit van hen eisen. Via de maatschap kunnen ze echter wel hun kosten voor de praktijkruimte en hun assistente delen.

Op welke ontwikkeling spring je in? Hoe maak je jouw idee tot een succes, alleen of samen met andere ondernemers? KVK ondersteunt je graag.
Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en leiderschap. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage