Digitaal ondernemen

Bespaar kostbare tijd met Artificial Intelligence

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 1 jul 2021
  • 4 min lezen
  • 196
Wil je Artificial Intelligence (AI) toepassen in je bedrijf? Dan zijn er 2 mogelijkheden. Of je gebruikt software gebaseerd op AI. Hiermee automatiseer je tijdrovende processen, waardoor je kostbare tijd wint. Of je laat AI data die je verzameld hebt analyseren. Zo vind je verbanden die je gebruikt om betere beslissingen te nemen. Als je weet hoe AI je bedrijf helpt en die kennis toepast, heb je een voorsprong op bedrijven die die kennis missen.

Remy Gieling is voormalig hoofdredacteur van zakenplatform MT/Sprout en oprichter van ai.nl. Vanuit zijn journalistieke interesse verdiepte hij zich in Artificial Intelligence en schreef het boek 'Ontdek de groeikansen van AI'. "In 2030 werkt elk bedrijf met Artificial Intelligence. Misschien zelfs zonder dat je het weet, bijvoorbeeld omdat je boekhoudpakket het gebruikt.”

Wat is Artificial Intelligence?

De Engelse term Artificial Intelligence (AI) betekent kunstmatige intelligentie. "AI staat voor computersystemen die zelfstandig nadenken en zelfstandig beslissingen nemen. Dit was voorheen alleen voor mensen weggelegd", vertelt Gieling. “Daarnaast is het een containerbegrip. Zelfrijdende auto’s, slimme drones en algoritmes worden ook aangeduid met AI.”

2 mogelijkheden

Er zijn 2 mogelijkheden om met AI aan de slag te gaan:

Software die AI gebruikt

“Het meest relevant voor het mkb is software aanschaffen die AI gebruikt. Hier profiteer je van de mogelijkheden, terwijl je in de techniek verdiepen niet nodig is.” Het gaat hier om zogenaamde SaaS-oplossingen. Dat staat voor Software as a service, oftewel software als dienst. Je neemt hier een abonnement op, de prijzen starten bij enkele tientjes per maand. Deze oplossingen automatiseren tijdrovende processen waar veel bedrijven mee te maken hebben.

Denk aan een programma dat je vergaderingen automatisch omzet naar geschreven tekst. Of een programma dat het inplannen van afspraken met veel verschillende mensen automatiseert. “Dit soort taken zijn saai en tijdrovend en die tijd kun je als ondernemer beter gebruiken.” Er zijn oplossingen voor uiteenlopende taken te vinden.

Als je inziet wat de kansen zijn, loop je straks voorop

Verbanden vinden in data

Verzamel je data met je bedrijf, zoals verkoopgegevens die je digitaal vastlegt? Dan kun je die data met AI analyseren. Je profiteert dan van de rekenkracht van computers om verbanden te vinden waar de mens niet toe in staat is. Dit soort informatie helpt je om betere beslissingen nemen. Het is ook mogelijk om terugkerende taken waar intelligent denkwerk aan te pas komt, door de computer uit te laten voeren. Je laat beslissingen dan door de computer nemen, gebaseerd op data.

“Hoewel het interessante inzichten oplevert, is dit in het mkb voor een beperkte groep ondernemers bereikbaar. Je moet namelijk over grote hoeveelheden data beschikken, bijvoorbeeld verkoopgegevens van enkele jaren. Die data moet goed geordend zijn. Als het een rommeltje is, dan kan AI er niets mee. Bovendien heb je altijd de hulp van experts nodig om dit op te zetten.”

Te technisch

Gieling hoort vaak dat mensen niet aan de slag gaan met AI omdat ze bang zijn dat het te technisch voor hen is. "Vergeet alle technische uitleg en probeer niet alles te begrijpen. Dat is veel te ingewikkeld. Om een auto te besturen, hoef je ook niet te weten hoe je zelf de motor bouwt. Je moet dus vooral weten hoe AI jouw bedrijf helpt, niet hoe AI zelf werkt. Als je inziet wat de kansen zijn, loop je straks voorop. Vergelijk het met websites. Bedrijven die 15 jaar geleden de eerste stappen met een website zetten, profiteren nu van die ervaring."

Beperkingen

Naast de mogelijkheden heeft AI ook beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan de ethische bezwaren. "AI kan zorgen voor zelfrijdende auto’s, maar ook voor zelfdenkende robotsoldaten. Het kan, maar of we het willen is een tweede.”

Een andere beperking is vooringenomenheid, vaak aangeduid met het Engelse woord ‘bias’. “Dit komt alleen voor als je zelf met data aan de slag gaat. Het wil zeggen dat de resultaten die AI oplevert een afspiegeling zijn van jouw werkelijkheid. Een oorzaak kan zijn dat je alleen data gebruikt hebt, waarvan jij dacht dat die relevant waren. De resultaten van je analyse leveren dan weinig vernieuwende inzichten op. Samenwerken met experts helpt dit te voorkomen.”

Aan de slag

Wil je aan de slag met AI? "Kijk samen met je collega’s welk proces veel tijd kost. Denk je dat het mogelijk is om dit proces te verbeteren met AI? Kijk dan eerst of er software is die je kan helpen. Google bijvoorbeeld op het proces dat je wilt verbeteren + AI. Stel dat je software zoekt die je vergaderingen omzet naar tekst, zoek dan op ‘audio naar tekst ai’.

Heb je zelf veel data verzameld of wil je dat gaan doen? Bespreek je idee dan met specialisten, zoals het JADS MKB Datalab. Studenten van deze opleiding werken samen met mkb-ondernemers. De studenten doen meer praktijkervaring op, terwijl jij profiteert van een laag tarief.”

Inspiratie nodig? Hier 3 praktijkvoorbeelden van bedrijven die nu al met AI werken.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Marketing en personeel