Digitaal ondernemen

“Elke sector kan Internet of Things toepassen”

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 17 jun 2021
  • 4 min lezen
  • 170
Een muizenval die doorgeeft of hij open of dicht is, een lamp die aangeeft of hij aan is of uit, een zeecontainer die zijn locatie vermeldt. Met Internet of Things (IoT) maak je voorwerpen en apparaten ‘slim’ door ze sensoren en verbinding met internet te geven. Daarmee voorkom je dat apparaten uitvallen, controleer je voorwerpen of apparaten op afstand en verdien je meer aan bestaande producten. “Met de data die je verzamelt geeft IoT je bedrijf enorme kansen.”

Boban Vukicevic is docent Internet of Things for Business aan de Open Universiteit en schrijver van het boek 'De revolutie van Internet of Things'. Hij vertelt waarom en hoe je met IoT aan de slag gaat en wat de belangrijkste toepassingen zijn.

Wat is IoT?

Internet of Things is een verzamelnaam voor slimme ‘dingen’ die met internet verbonden zijn. Denk aan een vuilnisbak die doorgeeft of de bak vol is of niet, maar ook aan een auto die zijn locatie doorgeeft. "Ze zijn 'slim' omdat ze elektronica bevatten, zoals microprocessoren, geheugenchips en sensoren,” vertelt Vukicevic. “Hiermee verzamelen deze dingen allerlei data, zoals trillingen, temperatuur, lichtinval en bewegingen. Ze versturen deze data via internet, bijvoorbeeld naar de cloud. Die data gebruik je om beslissingen te nemen voor je bedrijf.”

Waarom nu?

Vukicevic legt uit waarom je nu met IoT aan de slag moet gaan. "De data die je verzamelt geeft macht. Dat maakt IoT een enorme kans. Misschien bedenk je hiermee wel een businessmodel dat je concurrent overbodig maakt. Daarnaast zijn we inmiddels gewend aan slimme apparaten, zoals een slimme deurbel of slimme luidsprekers. Dat maakt het makkelijker om de toegevoegde waarde te begrijpen. Zowel voor jezelf als voor je klanten. Ten slotte zijn belangrijke voorwaarden voor het succes van IoT nu aanwezig, zoals goedkope sensoren en snel internet. De voornaamste vraag is niet of je er iets mee gaat doen, maar wat je ermee gaat doen.”

Belangrijkste toepassingen

“Elke sector kan IoT gebruiken,” aldus Vukicevic. Dit zijn de belangrijkste toepassingen:

Voorkom uitval van apparaten

Sensoren geven je informatie over de staat van een apparaat. Met die informatie handel je proactief om uitval van je apparatuur te voorkomen.
Voorbeeld: Een fabriek plaatst sensoren op storingsgevoelige onderdelen van een machine. Trilt het apparaat meer dan gebruikelijk, dan merken de sensoren dat op. Met die kennis vervang je dat onderdeel proactief. Dit kan op elk apparaat, zoals een koelkast in een winkel of een koffiemachine in een restaurant. Zonder sensoren gaat het apparaat op een onverwacht moment kapot en ligt het werk stil.

Verdien meer aan een bestaand product

Ook verzamel je informatie met sensoren in een product. Met die data ontwikkel je extra service, die je de klant tegen betaling aanbiedt.
Voorbeeld: Een fietsenwinkel plaatst in elke elektrische fiets een sensor die de staat van de accu doorgeeft. Hierdoor weet de ondernemer precies wat de levensduur van de accu is. De klant krijgt een nieuwe accu zodra deze aan vervanging toe is, tegen een vast bedrag per maand. Dat is een prettige ervaring. De klant weet dat hij niet onverwacht stil komt te staan met een kapotte accu. De winkel verdient dus niet alleen aan de verkoop van fietsen, maar ook aan de aanvullende dienst.

Controleer op afstand

Met sensoren kun je apparaten of voorwerpen op afstand uitlezen. Bijvoorbeeld wanneer deze moeilijk bereikbaar of ver bij je vandaan zijn.
Voorbeelden:

  • Een schoonmaakbedrijf plaatst sensoren op muizenvallen die automatisch aangeven of de val open of dicht is. Zo hoeft het bedrijf de vallen niet onnodig te controleren.
  • Een autoverhuurder plaatst een chip in zijn auto’s die de locatie doorgeeft. Zo weet de verhuurder altijd waar de auto’s zijn.

Risico's

Het gebruik van IoT heeft risico’s. Je verzamelt veel data en die kunnen op straat komen te liggen. Bijvoorbeeld omdat de beveiliging van je apparaten niet op orde is. Vukicevic: “Wees je hiervan bewust en gebruik je gezonde verstand. Bepaal zelf hoe groot het risico is dat je loopt als data openbaar worden. Verzamel je persoonsgegevens? Vergeet dan niet dat dit in strijd kan zijn met de privacywetgeving.”

Aan de slag

Wil je IoT toepassen in je bedrijf? Vukicevic adviseert: “Google eerst of er al oplossingen voor je bedrijfstak bestaan, zoals IoT + retail of IoT + maakindustrie. Zijn die er niet? Schakel dan een specialist in die kan helpen met het uitdenken en plaatsen van IoT-oplossingen.”
Liever zelf aan de slag? “Als je over genoeg technische kennis beschikt, kijk dan naar kant-en-klare pakketten. Hier zit alle technologie in, zoals sensoren en een speciale router, toegang tot een clouddienst die de data opslaat en apps die de data begrijpelijk presenteren. Zo ga je aan de slag met de kansen, zonder tijd te verspillen aan de techniek.”
Inspiratie nodig? Lees hoe deze apotheker IoT in de praktijk toepast.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage