Digitaal ondernemen

Virtual Reality en Augmented Reality: ‘Mis de boot niet’

Je kent het misschien van computerspellen, maar Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn ook toepasbaar in je bedrijf. Van een virtuele BHV-training volgen tot digitaal een nieuwe nagellak testen. Via AR- of VR-techniek krijg je toegang tot een virtuele wereld waarin meer mogelijk is dan in de fysieke wereld. Ontdek of deze technologie iets voor jouw bedrijf is.

Tim Nijland is AR/VR-expert en mede-eigenaar van het bedrijf VR Owl. "Ik denk dat de AR-bril de smartphone gaat vervangen. Bedrijven als Facebook, Apple en Google zijn volop bezig met de ontwikkeling van betaalbare, draadloze AR-brillen. Het gaat snel: mis de boot niet en kijk alvast wat je met AR kunt in je bedrijf."

Wat is AR/VR?

Extended Reality (XR) is de verzamelterm voor VR, AR en Mixed Reality (MR). In de praktijk kom je vooral de verzamelterm AR/VR tegen.

Virtual Reality

VR is een techniek waarbij je in een digitale omgeving rondloopt. Een computer maakt deze virtuele werkelijkheid. Je bekijkt de digitale omgeving via een VR-bril. De echte wereld zie je niet meer met zo’n bril op je hoofd. Op die manier kun je bijvoorbeeld een virtuele training volgen waarin je leert en oefent hoe je veilig over een bouwplaats loopt, zonder fysiek op een bouwplaats aanwezig te zijn.

Augmented Reality

Met AR voegt een apparaat zoals een AR-bril of een smartphone digitale informatie aan de echte wereld toe. Het grote verschil met VR is dat je de echte wereld blijft zien. Een voorbeeld: je checkt het oliepeil van je auto en tegelijkertijd zie je met je AR-bril een video hoe dat moet.

Mixed Reality

MR lijkt op AR maar gaat net een stapje verder. Het grote verschil is dat interactie tussen de echte wereld en de virtuele wereld bij MR mogelijk is. Terug naar het voorbeeld van je oliepeil checken: een MR-bril toont dan heel specifiek, bijvoorbeeld met een knipperende pijl, waar de fysieke peilstok in jouw auto zit terwijl jij onder de motorkap kijkt.

Kleine ondernemers

Nijland meent dat voor kleinere ondernemers de toepassing van AR laagdrempeliger is dan VR. “Voor VR heb je altijd een VR-bril nodig. Een digitale omgeving (VR-content) laten maken is bovendien duur. AR toepassen kan ook zonder bril, bijvoorbeeld met je eigen smartphone en gratis AR-apps.”

Toepassingen

Hoe pas je deze technieken als ondernemer toe? Nijland geeft 3 voorbeelden van VR-toepassingen:

 • Volg een virtuele training
  Laat je medewerkers een virtuele training volgen over bijvoorbeeld BHV of brandveiligheid. Een VR-training gaat verder dan een instructiefilmpje bekijken op je laptop. Een VR-bril merkt het bijvoorbeeld als je je hoofd draait, waardoor je echt kunt rondkijken in de virtuele werkelijkheid. “Je volgt de VR-training waar en wanneer je wilt. Dat kan handiger en goedkoper zijn dan een fysieke training met een instructeur. Een bestaande, virtuele training volgen is in veel gevallen goedkoper dan maatwerk. Je betaalt enkele honderden euro’s, terwijl een eigen VR-trainingsapplicatie laten maken minimaal 10.000 euro kost.”
 • Visualiseer je product
  Breng je klanten virtueel in aanraking met je product. Via een VR-bril zien zij een 3D-model van je product, bijvoorbeeld een machine die je verkoopt. “Zo zet je VR in als innovatieve marketingtool. Je klant loopt om de machine heen en ziet in de virtuele wereld hoe de machine werkt. De machine meenemen naar een beurs is verleden tijd.”
 • Geef een virtuele rondleiding
  Toon je klanten, zakenrelaties en toekomstige medewerkers met een virtuele rondleiding hoe je bedrijf eruitziet. “Zo’n bedrijfspromotie kan bijvoorbeeld met een 360-graden video die je op YouTube, Facebook of op je eigen website zet. Of geef mensen een kartonnen VR-bril van een paar euro. Zij klemmen hier hun eigen smartphone in en bekijken zo de 360-graden video van je bedrijf in een gratis app.”

Nijland noemt daarnaast 2 voorbeelden van AR-toepassingen:

 • Zet een expert op afstand in
  Stel: je medewerker is als monteur op locatie om bijvoorbeeld een ketel te repareren. Hij komt er niet uit en heeft advies van een expert nodig. De expert hoeft niet langs te komen, hij kijkt mee via de AR-bril en ziet zo wat de monteur ziet. De monteur krijgt via de AR-bril in woord en beeld aanwijzingen van de expert om het probleem met de ketel te verhelpen. “Deze ‘remote assistance’ is ook handig voor bijvoorbeeld onderhoud en inspecties. Een AR-bril kost ongeveer 1900 euro. De ‘remote assistance’ software is gratis of kost je een paar tientjes per maand.”
 • Gebruik als verkooptool
  Stel je bent make-up artiest. Snel bekijken of een nieuwe look staat? Een gratis AR-app op de smartphone van je klanten maakt dit mogelijk, voordat je de make-up echt aanbrengt. Deze verkooptool kun je toepassen bij verschillende producten of diensten. “Op het scherm van je smartphone zie je bijvoorbeeld je eigen hand en een virtuele nagellak. Zo kies je bij een nagelsalon snel en eenvoudig welke nagellak je echt wilt laten aanbrengen.”

Aandachtspunten

Is AR/VR iets voor jou? Dit zijn 4 aandachtspunten:

 • Maatwerk is duur
  “De grootste drempel van VR zijn de hoge kosten voor maatwerk VR-content. Dat kost je minimaal 10.000 euro. Ook een 360-graden video laten maken, kost minimaal 2000 euro. Bij AR is die drempel minder hoog, omdat er ook gratis AR-apps zijn.”
 • Techniek verandert snel
  “AR- en VR-brillen en de benodigde hardware en software ontwikkelen zich snel. Vergelijk het met een laptop of een smartphone. Om de nieuwste snufjes te gebruiken, heb je de nieuwste spullen nodig. Het kan veel geld kosten om bij te blijven.”
 • Check op meerwaarde
  “Pas AR/VR niet toe omdat het kan, maar kijk goed of het je bedrijf meerwaarde biedt. Misschien past een video, website of reclamefolder beter bij je doelgroep dan een virtuele omgeving.”
 • Privacy
  Net als bij smartphones heb je ook bij AR-brillen discussie over privacy. "Wees kritisch. Een AR-bril ziet in principe alles wat de drager ervan zelf ziet. Check hoe de leverancier van de AR-bril je privacy waarborgt."

Meer informatie

Wil je nog meer weten over AR/VR?

 • Probeer, vaak gratis, AR-apps en doe inspiratie op. Enkele voorbeelden: YouCam Makeup (haar, make-up), IKEA Place (meubels) en Wanna Kicks (sportschoenen).
 • Stel je vraag over toepassing van AR/VR in je bedrijf aan een expert van een AR/VR-bedrijf.
Op zoek naar meer tips en inspiratie? Lees alles over digitaal ondernemen.
Kelvin Klijnsma

Als KVK-adviseur volg ik de razendsnelle ontwikkelingen rond digitalisering en cybersecurity. Ik vertaal dit naar praktische tips om slimmer en veiliger te ondernemen. Deze tips deel ik via KVK.nl, e-books, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage
Marketing en personeel