Digitaal ondernemen

Werken in de cloud

Werken in de cloud is voor steeds meer ondernemers de gewoonste zaak van de wereld. Voor anderen is het toch nog een redelijk ongrijpbaar begrip. Of klinkt het zelfs gevaarlijk. Wat is de cloud nou precies? En wat kun je er eigenlijk mee?

'Cloud' is vaak een synoniem voor internet. In de cloud werken betekent online je data beheren en online toepassingen gebruiken. Een bekend voorbeeld is het opslaan van data via clouddiensten als Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive of Apple iCloud. Maar, werken in de cloud gaat verder dan dat. Veel computerprogramma’s kun je als clouddienst afnemen. Software-as-a-Service (SaaS) heet dat. Enkele voorbeelden: Microsoft Office 365 of Google G Suite (voor de meest gangbare kantoortoepassingen), Salesforce.com (CRM), ADP (HRM), Slack (platform voor samenwerken), WebEx (videovergaderen) of Exact Online (boekhouding). Van elk programma bestaan meerdere cloudvarianten.

Voordelen

Werken in de cloud bespaart kosten en levert gebruiksgemak op. Dat komt door een aantal voordelen:

  • Je hebt geen eigen hard- en software nodig. Aanschaf, installatie, onderhoud en beheer hiervan doet de leverancier van de clouddienst.
  • Jouw data staat in professionele datacenters. Die nemen maatregelen tegen brand, diefstal, hardwarestoringen en stroomuitval.
  • Je betaalt voor wat je gebruikt, vaak op abonnementsbasis.
  • Je werkt onafhankelijk van locatie en apparaat, zo lang er maar een internetverbinding is.

Aandachtspunten

Wil je in de cloud gaan werken of doe je dat al? Houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Bedenk eerst goed welke data je wel en welke je vooral niet in de cloud zet. Zeker als het gaat om gevoelige bedrijfsinformatie of privacygevoelige klantdata. Verdiep je ook in de nieuwe privacywetgeving (AVG) die sinds 25 mei 2018 geldt.
  • Je bent afhankelijk van een stabiele en snelle internetverbinding. Zonder dat, werken clouddiensten niet of minder goed.
  • Controleer bij je cloudleveranciers waar zij jouw data opslaan. Data-opslag op servers in het buitenland is soms verboden. En, welke buitenlandse partijen hebben mogelijk toegang tot jouw data? Sommige leveranciers garanderen daarom opslag uitsluitend in Nederland.
  • Controleer de beveiliging van jouw data in de cloud. Zorgt de leverancier voor versleutelde opslag én transport van jouw data? Versleutel liever ook zelf de data voordat het de cloud in gaat.

Werken in de cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar als ondernemer ben je uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk voor wat er met jouw (bedrijfs)data en klantinformatie gebeurt. Met de juiste keuzes en maatregelen is er geen wolkje aan de lucht bij het werken in de cloud.

Wil je de digitaliseringskansen optimaal benutten? Van productverbetering tot efficiëntere bedrijfsprocessen. Alles over digitaal ondernemen.
Kelvin Klijnsma

Als KVK-adviseur volg ik de razendsnelle ontwikkelingen rond digitalisering en cybersecurity. Ik vertaal dit naar praktische tips om slimmer en veiliger te ondernemen. Deze tips deel ik via KVK.nl, e-books, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage