Innovatie

3 vooroordelen over ideebescherming

Wel of niet je idee beschermen is soms een lastige beslissing. Zeker wanneer je voor de eerste keer voor deze keuze staat. Sommige ondernemers zien af van ideebescherming. Te moeilijk, te duur. Maar niet alles wat over ideebescherming wordt gezegd, is waar. Drie vooroordelen over ideebescherming op een rij.

Vooroordelen

'Ideebescherming is duur'

Of iets wel of niet duur is, hangt af van jouw situatie. Toets eerst of je idee levensvatbaar is. En check of het misschien al bestaat. Bestaat het niet? Dan kun je je idee deponeren bij i-DEPOT vanaf 36 euro. Je hebt dan een bewijsmiddel dat je idee al bestond op een bepaalde datum.

Soms bouw je automatisch rechten op zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Auteursrecht is zo'n recht dat automatisch ontstaat als je bijvoorbeeld een eigen originele tekst of foto maakt. Haal je een afbeelding van het internet? Dan ben jij niet de auteur en gelden er regels. Auteursrecht is een vorm van 'gratis' bescherming. En een merkenrecht kan al vanaf 248 euro voor de Benelux.

Met een octrooi krijg je het recht om een ander te verbieden jouw technische vinding bedrijfsmatig te gebruiken. Je krijgt dan een juridisch sterke positie. De kosten van een octrooi in Nederland zijn vaak ongeveer 5.000 euro. Daarnaast betaal je een bedrag om het octrooi in stand te houden, de instandhoudingstaks. Bijkomende kosten zijn de kosten van de octrooigemachtigde. Maak vooraf een inschatting van de kosten en de baten en weeg ze tegen elkaar af.

'Beschermen heeft toch geen zin'

Veel ondernemers zijn bang voor ellenlange procedures tegen bedrijven die hun product namaken. Overweeg of de kosten van in actie komen opwegen tegen de kosten die de inbreuk op jouw rechten veroorzaakt. Maar, je hebt niet voor niets geïnvesteerd in de ontwikkeling van het product. Een merk, een octrooi of auteursrecht kan wel degelijk bescherming bieden.

Als je merkt dat iemand inbreuk pleegt, kun je verschillende dingen doen. Procederen is maar één van de opties, en meestal alleen in het uiterste geval. Vaak schrikt het merk of octrooi op zichzelf al af en als iemand toch inbreuk maakt, is een flinke waarschuwing vaak voldoende.

Octrooi aanvragen is een strategische beslissing waarbij meerdere aspecten een rol spelen. Voordeel van een octrooi is dat het je vaak een voorsprong biedt op de markt. Je kunt daardoor als eerste marktaandeel veroveren met een nieuw product. En bij verkoop van je idee, biedt een octrooi je een goede onderhandelingspositie.

'Met een octrooi ligt mijn idee op straat'

Beschermen is meteen ook delen van informatie, dat is waar. Een octrooi beschrijft hoe jouw uitvinding in elkaar steekt: anderen kijken mee en leren misschien van je inzichten. Wanneer je denkt dat dit in je nadeel is, zie dan af van een octrooi. Geheimhouding is mogelijk een goed alternatief, maar dan moet je natuurlijk wel een product hebben dat niet gemakkelijk is na te maken. Gebruik een geheimhoudingsverklaring. Met een octrooi deel je dus je idee, maar je hebt wel de exclusieve rechten.

Hulp bij keuze voor octrooi

Heb je praktische vragen over innovatie of wil je van gedachten wisselen met een adviseur? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg of leggen voor jou contact met partijen die je inhoudelijk verder kunnen helpen.

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage
Starten