Drie vooroordelen over ideebescherming

Wel of geen octrooi aanvragen is soms een lastige beslissing. Zeker wanneer je voor de eerste keer voor deze keuze staat. Sommige ondernemers zien af van ideebescherming. Te moeilijk, te duur. Maar niet alles wat over ideebescherming wordt gezegd, is waar. Drie vooroordelen over ideebescherming op een rij.

Vooroordelen

'Ideebescherming is duur'

Of iets wel of niet duur is, hangt af van jouw situatie. Maar je idee deponeren bij i-depot kan al vanaf € 35,-. Je hebt dan een wettig bewijsmiddel dat je idee al bestond op een bepaalde datum.

Soms bouw je automatisch rechten op zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Auteursrecht is zo'n recht dat automatisch ontstaat als je een eigen originele tekst of foto maakt. Dit is een vorm van 'gratis' bescherming.

Een octrooi gaat een flinke stap verder: het geeft je exclusieve rechten om een product te ontwikkelen en te vermarkten. Je krijgt dat een juridisch sterke positie. Anderen kunnen niet met jouw idee aan de haal gaan. De kosten van een octrooi bedragen minimaal € 2.500,-. Daarnaast betaal je een bedrag om het octrooi in stand te houden, de instandhoudingstaks. Bijkomende kosten zijn de kosten van de octrooigemachtigde. Maak vooraf een inschatting van de kosten en de baten van een octrooi en weeg ze tegen elkaar af.

'Beschermen heeft toch geen zin'

Veel ondernemers zijn bang voor ellenlange procedures tegen bedrijven die hun product namaken. Procedures die meer kosten dan dat ze opleveren. Overweeg of de kosten van in actie komen opwegen tegen de kosten die de inbreuk op jouw rechten veroorzaakt. Maar je hebt niet voor niets geïnvesteerd in de ontwikkeling van het product: een goed octrooi biedt wel degelijk bescherming.

Als je merkt dat iemand inbreuk pleegt, kun je verschillende dingen doen. Procederen is maar één van de opties, en meestal alleen in het uiterste geval. Vaak schrikt het octrooi op zichzelf al af en als iemand toch inbreuk maakt is een flinke waarschuwing vaak voldoende.

Octrooi aanvragen is een strategische beslissing waarbij meerdere aspecten een rol spelen. Voordeel van een octrooi is dat het je vaak een voorsprong biedt op de markt. Je kunt daardoor als eerste marktaandeel veroveren met een nieuw product. En bij verkoop van je idee, biedt een octrooi je een goede onderhandelingspositie.

'Met een octrooi ligt mijn idee op straat'

Beschermen is meteen ook delen van informatie, dat is waar. Een octrooi beschrijft precies hoe jouw uitvinding in elkaar steekt: anderen kijken mee en leren misschien van je inzichten. Wanneer je denkt dat dit in je nadeel is, zie dan af van een octrooi. Geheimhouding is mogelijk een goed alternatief, maar dan moet je natuurlijk wel een product hebben dat niet gemakkelijk is na te maken. Met een octrooi deel je dus je idee, maar je hebt wel de exclusieve rechten.

Hulp bij keuze voor octrooi

Heb je praktische vragen over innovatie of wil je van gedachten wisselen met een adviseur? Neem dan contact met ons op via 088 585 2222. We helpen je graag op weg of leggen voor jou contact met het Octrooicentrum Nederland, een octrooigemachtigde of een andere partij die inhoudelijk verder kan helpen.

Heeft deze informatie je geholpen?