Duurzaam ondernemen

5 manieren om je thuiswerkplek te verduurzamen

  • Tips
  • Redactie KVK
  • 14 apr 2021
  • 3 min lezen
  • 2.1K
Ruim een kwart van de mensen die nu thuiswerkt, verwacht dat in de toekomst te blijven doen. Thuiswerkers die niet met de auto heen en weer reizen beperken hun CO2-uitstoot, waardoor we denken dat thuiswerken gunstiger is voor het klimaat. Maar door bepaalde online keuzes stoten we juist meer uit. Op deze 5 manieren houd je vanaf je thuiswerkplek rekening met het milieu.

Veel Nederlanders zullen volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijven thuiswerken. Dat lijkt duurzaam, maar ook thuiswerken heeft nadelen voor het milieu. Daar kun je iets aan doen: “Als je vanuit huis werkt, heb je veel meer zeggenschap over de beslissingen die je neemt over je kantoor”, zegt duurzaamheidsexpert en schrijver Marieke Eyskoot.

1. Zet je camera uit

Digitalisering van het werkveld heeft enkele klimaatvoordelen. Denk aan minder CO2-uitstoot door minder woon-werkverkeer en minder houtkap omdat we minder papier gebruiken. Toch kost opslag en verkeer van digitale data veel energie. Zo is het gebruik van videoverbinding verantwoordelijk voor het grootste deel van onze digitale ecologische voetafdruk. Online vergaderen zonder webcam is daarom beter voor de planeet. Zo stoot 1 uur online vergaderen met webcam 150 tot 1000 gram CO2 uit. Pak daarom vaker de telefoon of zet de webcam uit tijdens online vergaderingen. Zeker als het gaat om grote vergaderingen waarbij je zelf niet actief meedoet. Dan vermindert je ecologische voetafdruk gemiddeld met maar liefst 96%.

2. Houd je cloud schoon

De cloud gooit niks weg zonder dat jij daar als rechtmatige eigenaar opdracht toe geeft. Hierdoor wordt telkens data-opslagcapaciteit bijgebouwd, wat veel energie kost. Houd daarom geregeld een ‘web cleanup’, net zoals een lenteschoonmaak. Doe dit bijvoorbeeld ieder jaar, na de aangifte inkomstenbelasting. Verwijder wat je niet meer nodig hebt. Houd hierbij wel rekening met de minimale bewaartermijn van je administratie. Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren.

3. Kies een duurzame provider

Heb je ook nagedacht over je provider? “Kies voor een telefoon- en internetprovider die een goed milieubeleid heeft. Bekijk daarvoor de website en de duurzaamheidsverslagen van dat bedrijf. Als ze er niet veel over zeggen, neem dan contact op met de provider en stel vragen”, adviseert Eyskoot. Duurzame providers gebruiken bijvoorbeeld energie uit duurzame bronnen en kijken kritisch naar hun invloed op het milieu, de arbeidsomstandigheden van het personeel en welke positieve bijdrage ze leveren aan de maatschappij. Let op ‘greenwashing’, waarbij bedrijven of organisaties zich duurzamer of ‘groener’ voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.

4. Zoek en klik groener

Elke zoekopdracht stoot een paar gram CO2 uit en draagt zo bij aan het klimaatprobleem. In haar boek ‘Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle’ zoomt Eyskoot hierop in: “Begin met het veranderen van je zoekgedrag. Bedenk bij iedere video of je er echt op moet klikken en zoek in een groene zoekmachine zoals het Duitse Ecosia.com of het Nederlandse zoekgroen.nl. Deze zoekmachines gebruiken de advertentie-opbrengsten van je zoekopdrachten om bomen te planten.”

5. Maak je thuiskantoor energiezuinig

Je huis isoleren is een praktische stap naar verduurzaming. Daar heb je zowel ’s zomers als ’s winters voordeel van. Met goede dak- en muurisolatie blijft het in de zomer lekker koel en in de winter warm binnen. Zo profiteer je van een lagere energierekening. Wat als je niet wilt investeren in je woning, bijvoorbeeld omdat je een huurwoning hebt? “Trek meer aan als je het koud hebt. Als je je verwarming 1 graad lager zet, scheelt dat al gauw 50 tot 90 euro per jaar. Of koop een ‘desk bike’: daarmee fiets je terwijl je werkt. Daar krijg je het gelijk warmer van. Dat is niet alleen goed voor je stookkosten, maar ook voor je mentale en fysieke gezondheid.” Ga daarnaast na hoe je je thuiswerkplek volgens de regels van de Arbowet inricht.

Voor jezelf zorgen is ook duurzaam thuiswerken. Let op de signalen van stress.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage