Bespaar op je afval met deze 8 tips
- Tips
- Herlinda Blokker
- Bijgewerkt 31 mrt 2021
- 5 min lezen
- 695
Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Zo simpel is het ook met afval: wat je niet binnen haalt, hoeft er ook niet uit. Voordelen: minder afval betekent minder kosten. Je draagt daarnaast bij aan een beter milieu en zet stappen op weg naar een circulaire economie. Ook niet onbelangrijk: je werkt aan een bewust imago. Goed voor klanten en je personeel.
1. Schaf gewoonte af
Wie wil minderen met afval, start het best aan de voorkant van het bedrijfsproces: de inkoop. Vaak bestel je uit gewoonte steeds dezelfde producten. Maar doe het eens anders. Vraag je leverancier wat ze doen om het product zo lang mogelijk te laten werken. Hoe zorgen ze ervoor dat het product makkelijker te onderhouden en/of te repareren is? Een handig lijstje met vragen voor je leverancier vind je onderaan deze wegwijzer.
Kijk ook wat de mogelijkheden zijn om het product na gebruik opnieuw te gebruiken of te recyclen. Zo bedacht verpakkingsbedrijf Fonkels, deelnemer aan de KVK Innovatie Top 100, de Pop-Up Cup. Deze drinkbeker is zo gemaakt dat na gebruik het karton en plastic simpel van elkaar te scheiden zijn.
2. Geef verpakking geen ruimte
Bespreek met je leverancier ook de opties om verpakkingsmateriaal te verminderen. Denk aan dozen zonder vulling en herbruikbare verpakkingen. Of laat je producten leveren in grootverpakkingen en zorg dat je de verpakking terug kan geven. Bij sommige ondernemers komen producten verpakt in plastic er al niet meer in.
KVK Innovatie Top 100 bedrijf SuperBee Wax Wraps biedt een eco-vriendelijk alternatief voor plastic zakjes, plastic en aluminium huishoudfolie. Verpak hiermee voedsel zoals een lunch of restjes. Na gebruik afwassen en ze zijn weer klaar voor de volgende ronde.
Meer tips voor duurzaam verpakken vind je bij het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken.
3. Doe het met minder
Voor elk type bedrijf geldt: minder voorraad, minder materiaal, minder product is minder afval. Sommige restaurants werken bijvoorbeeld met een kleine wisselende menukaart. Zo spelen ze beter in op beschikbaarheid van producten. Dat leidt tot minder inkoop van ingrediënten en minder afval. Kijk ook of er alternatieve producten zijn die bestaan uit duurzame materialen of die het milieu minder belasten. Zoiets simpels als een potlood bestaat bijvoorbeeld uit minder materiaal dan een pen. Bovendien gebruik je hem helemaal op.
4. Denk tweedehands
Iets nieuws nodig? De reflex is wellicht om het nieuw te kopen. Maar denk eens aan tweedehandsproducten. Die zijn tegenwoordig vaak ‘refurbished’: opgefrist en gerenoveerd. De kwaliteit doet nauwelijks onder voor die van een nieuw product, terwijl de prijzen vaak lager zijn.
Dat tweedehands niet stoffig en vies hoeft te zijn, laat bijvoorbeeld Conscious Hotels zien. In hun vestiging in het Westerpark te Amsterdam staat opgeknapt en hergebruikt meubilair. Daarmee bieden ze gasten een duurzaam alternatief zonder in te boeten op comfort.
5. Huren in plaats van kopen
Huur producten of diensten. Dat is duurzamer en voordeliger dan kopen. Je zet vaste kosten om in variabele. In de hele economie is van ‘bezit naar gebruik’ een trend. Een leverancier of producent verkoopt niet langer het product, maar de diensten en het gebruik, ‘Product as a Service’ via bijvoorbeeld leasing, statiegeld, delen en abonnementen.
In 2017 startte hostelketen Stayokay met circulaire bedrijfskleding. De kleding is gemaakt van oude bedrijfskleding en van gebruikte petflessen. Als circulaire kleding is afgeschreven, gaat het terug naar de kledingproducent.
6. Leen en deel met je collega’s
Om ondernemers te verbinden tijdens de coronacrisis, ontwikkelden Stichting InduSym en Innovatiehuis de Peel een gratis online deelplatform: ondernemers helpen elkaar door materialen, middelen en diensten uit te wisselen. De één zit misschien met voorraden, de ander heeft een bus of machine die stil staat. Gebruik maken van elkaars spullen bespaart kosten en voorkomt verspilling.
Online deelplatform FLOOW2.com gaat een stap verder. Het is een business-to-business deelmarktplaats waarop bedrijven niet alleen onbenutte producten en diensten maar ook afval en (rest)materialen onderling delen, verhuren of verkopen. Want wat afval is voor de een, zijn grondstoffen voor de ander. Zo heb je niet alleen minder verspilling en kosten, maar ook nog eens extra omzet.
7. Kieper je afvalbak om
Kieper je afvalbak eens om en doe een sorteeranalyse. Handschoenen aan en afvalzakken openscheuren. Sorteer het restafval, zodat duidelijk is wat erin zat. Het zal je verbazen wat er allemaal nog uit het restafval te scheiden is. Van plastic waterflesjes tot etensresten en van koffiebekers tot verpakkingen.
Je bent verplicht je bedrijfsafval te scheiden. Vanaf 2 maart 2021 gelden er nieuwe regels. Welk afval je moet scheiden hangt af van je situatie. Check hiervoor de Afvalwijzer voor bedrijven. Ook moet je zwerfafval rond je bedrijf opruimen.
Heb je heel veel van 1 afvalsoort? Dan kan je het ook gescheiden gaan inzamelen. Zo bracht verpakkingsbedrijf CiRoPack hun restafval terug naar 1 rolemmer per 5 weken. De rest van de productieresten worden gerecycled, gaan terug naar de papierfabriek of naar een metaalrecycle bedrijf. Als je eigen afvalstromen klein zijn kan je hierin ook samenwerken met andere ondernemers.
8. Gebruik de ervaringen van anderen
Doe het samen: binnen de keten met je leverancier en de klant, in je branche met je concullega’s en in de buurt. Het vinden van nieuwe oplossingen kost tijd. Het delen van ervaringen en het uitwisselen van inzichten helpt.
Maak gebruik van bestaande stappenplannen en tools. Bijvoorbeeld die van het programma VANG ('van afval naar grondstof') Buitenshuis van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in samenwerking met ondernemers uit de verschillende branches:
- de gratis tool ‘Zero Waste Expeditie’ voor de culturele sector
- inspirerende voorbeelden en praktische maatregelen van en voor circulaire hotels
- de wegwijzer voor een afvalvrij kantoor
- toolkit voor afvalvrije festivals
- inspiratiegids verpakkingsafval verminderen

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.