Duurzaam ondernemen

Dit levert maatschap­pelijk verant­woord ondernemen je op

Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat je rekening houdt met hoe je bedrijf invloed heeft op mens, milieu en maatschappij. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat je product niet of nauwelijks vervuilend is en dat je productieketen eerlijk is. Door je onderneming te verduurzamen draag je niet alleen bij aan een leefbare wereld, je kunt er ook geld mee besparen en het geeft je een streepje voor op je concurrenten. De vijf grootste voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

1. Een boost voor je imago

Ruim 70% van de consumenten let bij de aanschaf van producten en diensten op duurzaamheid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het is dus belangrijk dat je maatschappelijk verantwoorde keuzes maakt. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat je doet aan verduurzaming, bijvoorbeeld op je website. Hiermee creëer je een groen imago, wat je aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten. Maak voor je producten of diensten gebruik van relevante certificaten en keurmerken. Plaats de bijbehorende logo’s bijvoorbeeld op de verpakking van je product, of op je website. Deze symbolen bewijzen aan je klant dat de duurzame claims die je doet ook daadwerkelijk kloppen.

Let op: doe je niet groener voor dan je bent. Dit is greenwashing. Hiermee misleid je de consument, wat je imago ernstig kan beschadigen. Zo kreeg een houtkachelbedrijf kortgeleden een waarschuwing van de Reclame Code Commissie (RCC) vanwege een advertorial waarin het bedrijf houtkachels aanprees als ‘dé manier om milieubewust te stoken’. Dit is volgens de RCC een milieuclaim die het houtkachelbedrijf niet kan waarmaken. Daarmee bleek de advertorial misleidend voor de consument en in strijd met de Reclame Code. Naast een standje van de RCC kun je ook een boete krijgen van het ACM voor misleidende duurzaamheidsclaims.

2. Aantrekkingskracht voor personeel

Als je maatschappelijk verantwoord onderneemt val je niet alleen in de smaak bij potentiële klanten, je kunt er ook personeel mee aantrekken of behouden. Door de luchtcirculatie in je kantoor te optimaliseren, bespaar je bijvoorbeeld niet alleen energie. Dit heeft ook impact op je medewerkers. “Het optimaliseren van je kantoor zorgt ervoor dat je medewerkers zich prettiger voelen. Kijk bijvoorbeeld naar temperatuur. Als het te koud is presteren mensen 4% minder. Is het te warm, dan presteren ze zelfs 6% minder”, vertelt Jan Kadijk. Hij werkt als manager kennis en innovatie bij de Dutch Green Building Council, een organisatie die zich inzet voor toekomstbestendige en duurzame gebouwen. “Door te zorgen voor goede ventilatie en een comfortabele temperatuur zorg je ervoor dat personeel minder last heeft van klachten zoals hoofdpijn, moeheid en stress. Met als resultaat meer productiviteit en minder verzuim.”

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke factor bij het aantrekken van nieuw personeel. Uit onderzoek van Intermediair blijkt dat 75% van de hoogopgeleiden duurzaamheid belangrijk vindt bij het kiezen van een nieuwe baan. Zorg er dus voor dat je ook bij het werven van nieuw personeel duidelijk maakt wat je bedrijf doet aan duurzaamheid. Houd er wel rekening mee dat voor veel werkzoekenden salaris nog altijd de belangrijkste factor in hun beslissing is.

3. Geld

Het verduurzamen van je bedrijf kost in veel gevallen geld. Maar die investeringen leiden vaak tot kostenbesparing. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen in je pand door ledverlichting. Dit is een flinke investering, maar je ziet die direct terug in een lagere energierekening.

Je kunt ook geld besparen door te kijken naar de productiviteit en het ziekteverzuim van je personeel. Uit onderzoek van Dutch Green Building Council blijkt dat door je bedrijfspand te optimaliseren de productiviteit stijgt en het ziekteverzuim afneemt. “Van de totale kosten van een gemiddeld bedrijf gaat ongeveer 1% naar de energierekening, 9% naar de huur van een pand en de overige 90% naar personeelskosten. Als je 10% bespaart op je energierekening dan scheelt dit maar weinig op je totale kosten. Maar uit onderzoek blijkt dat je door je kantoor te vergroenen kunt zorgen voor maximaal 10% afname in ziekteverzuim. Dat levert dus veel meer op", aldus Jan Kadijk.

4. Voorbereid op de toekomst

De overheid stelt steeds meer wet- en regelgeving op die moet zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt. Deze wetten en regels dwingen ondernemers onder andere om energiebesparende maatregelen te nemen. “In 2050 mogen we in Nederland alleen nog duurzame energie gebruiken, en het totale energieverbruik moet daarnaast ongeveer 60% verminderen ten opzichte van nu”, zegt Kadijk. “Een flinke opgave voor ondernemers. Houd hier nu al rekening mee, zodat je op een logisch moment de benodigde verduurzamingsmaatregelen kunt nemen. Bijvoorbeeld wanneer je bedrijfspand gerenoveerd moet worden.” Het is verstandig om bijvoorbeeld jaarlijks een percentage van je omzet te reserveren voor verduurzaming. Op die manier kun je investeringen spreiden en hoef je niet in één keer alle kosten te dragen.

Verduurzaam je eerder dan noodzakelijk, gebruik dit dan in je marketing. Zo toon je aan je klanten aan dat duurzaamheid voor jouw bedrijf belangrijk is.

5. Voordeel bij aanbestedingstrajecten

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen door in aanbestedingstrajecten te kiezen voor bedrijven die aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoen. Heb je bijvoorbeeld een bouwbedrijf? Dan ben je verplicht om bouwmaterialen te hergebruiken. Doe je dat niet, dan kom je niet in aanmerking voor samenwerking met de overheid. Naast dit soort harde eisen heeft de overheid ook een lijst met wensen voor potentiële partners. Voldoe je aan de wensenlijst dan heb je een streepje voor ten opzichte van je concurrenten.

Ga direct aan de slag met duurzaam ondernemen. Lees aan welke 7 knoppen je kunt draaien om je bedrijf te verduurzamen.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam