Duurzaam ondernemen, winst voor het milieu en je bedrijf

Een kostenbesparing van bijna € 100.000 en 10% minder CO2. Dat leverde 'het nieuwe rijden' transportondernemer Peter de Rooy van De Rooy Transport uit 't Goy op. Lees hier over zijn duurzame ambities en hoe je zelf ook kan besparen voor bedrijf en milieu.

Peter de Rooy, De Rooy Transport
Peter de Rooy, De Rooy Transport

Mentorchauffeur

Bij De Rooy Transport staat duurzaam ondernemen al een aantal jaar hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld door het gebruik van alternatieve brandstoffen. Ondernemer Peter de Rooy: “Voor ons zijn dat LNG en Groen Gas. Daarnaast investeren wij ook in elektrische voertuigen. En in de toekomst is ook waterstof een alternatieve brandstof voor ons.” De Rooy heeft deze duurzame slag in stapjes gemaakt. “De eerste stap was de chauffeurs het nieuwe rijden bij te brengen. We hebben daar een mentorchauffeur voor aangenomen die continu met het coachen van de chauffeurs bezig was. Dat resulteerde erin dat we het eerste jaar al 10% brandstof bespaarden en 10% CO2-uitstoot. In ons geval was dat een kleine € 100.000 euro minder aan kosten."

Waterstofaccu’s

De Rooy verwacht dat steden voor fijnmazige distributie uiteindelijk alleen nog elektrische voertuigen toestaan. “Wij anticiperen daarop. We hebben al een volledig elektrisch voertuig. En in de nabije toekomst zal het alleen elektrisch zijn en vullen we de accu's met waterstof.” De duurzame slag die het bedrijf maakt, heeft ook effect op de markt. “Onze klanten gaan om duurzaamheid vragen. We bouwen een andere relatie met hen op. We zijn veel meer in de keten bezig en daardoor trekken we nieuwe klanten aan die ook volop met duurzaamheid bezig zijn.”

Ook besparen voor milieu en bedrijf?

Met de CO2-calculator van Klimaatlein.com kan iedere ondernemer gratis zijn CO2-voetafdruk berekenen. Een mooie beginstap meent Rob van der Rijt van Klimaatplein.com: "Daarmee kan een ondernemer aanzienlijk makkelijker zien waar voor zijn bedrijf de meeste klimaatimpact zit en hoe hij daarop kan besparen. Eenvoudige maatregelen zoals LED-verlichting en het juist instellen van de klimaatinstallatie zetten al meteen zoden aan de dijk."


Meer informatie over duurzaam ondernemen

E-book Duurzaam vooruit
InfoPage