Duurzaam ondernemen

Een groen pand: hoe snel verdien je je investering terug?

Investeren in duurzame energie loont door de hoge energieprijzen steeds meer. Wist je bijvoorbeeld dat je de kosten voor ledverlichting al binnen tweeënhalf jaar terugverdient? Ook een investering in zonnepanelen, isolatie of warmtepomp is in veel gevallen de moeite, tijd en het geld waard. In dit artikel lees je alles over terugverdientijden van deze duurzame energiebronnen.

De energiemarkt is onzeker en verandert voortdurend. De prijzen voor gas en elektriciteit stijgen razendsnel en veel ondernemers merken de gevolgen daarvan. Investeren in verduurzamen maakt je minder afhankelijk van prijsschommelingen en je bespaart er energie mee. “Er is helaas wel een keerzijde”, vertelt Sven Ringelberg, energie-expert van simpelsubsidie.nl. Hij helpt gemeenten en woningcorporaties met energie besparen. “De vraag naar energiebesparende producten, zoals isolatie en warmtepompen, is op dit moment groter dan het aanbod. Deze producten worden daarom ook duurder en het leveren en plaatsen ervan loopt vertraging op tot wel twaalf maanden.”

Energie besparen als zzp’er
Sommige subsidies en fiscale voordelen gelden alleen voor ondernemers met een eigen pand. Als je zzp’er bent en vanuit huis werkt kun je mogelijk gebruikmaken van consumentensubsidies.

Als je budget hebt om de investeringen te doen is verduurzamen ondanks de hogere materiaalkosten en langere levertijden interessant, want na je investering bespaar je meteen op je energiekosten. Bovendien ontkomen veel bedrijven niet aan verduurzamen door de energiebesparingsplicht.

In dit artikel lees je meer over de terugverdientijd van:

Ledverlichting

Investeren in ledverlichting loont, ook met een kleiner budget. Ledverlichting is duurder in aanschaf dan halogeen, maar verbruikt een stuk minder energie. Na ongeveer tweeënhalf jaar ben je met led al goedkoper uit. Het vervangen van je verlichting kun je bovendien in de meeste gevallen zelf doen. Overstappen op ledverlichting levert je dus een snelle besparing op.


terugverdientijd van verschillende soorten verlichting

Een ledlamp gaat lang mee, gemiddeld wel vijftien jaar. De levensduur van een halogeenpeertje is slechts vijf jaar. Door de lange levensduur vervang je een ledlamp minder vaak dan andere lampsoorten. Dat scheelt weer afval. Led is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Energie besparen als je een pand huurt
Huur je een pand en wil je verduurzamen? In de wet is niet vastgelegd of de huurder of verhuurder verantwoordelijk is voor energiebesparende maatregelen. Ga daarom in gesprek met je verhuurder en bekijk samen wat jullie kunnen doen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Met de huidige energieprijzen verdien je volgens Ringelberg je investering in zakelijke zonnepanelen in gemiddeld zeven jaar terug. Zonnepanelen gaan 20 tot 25 jaar mee, dus na het terugverdienen van je investering heb je jarenlang gratis zonnestroom. Onderzoek vooraf wel goed de staat van je pand. De meeste problemen ontstaan met de constructie van het dak, vertelt Ringelberg. “Veel daken kunnen het extra gewicht van zonnepanelen niet dragen. Bekijk in die situatie eerst of je de dakisolatie kunt opknappen. Daarbij kun je meteen de draagconstructie van je dak verbeteren.”


De overheid stimuleert bedrijven om te investeren in zonnepanelen met verschillende subsidies en fiscale voordelen. Bijvoorbeeld met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) waarbij je 125 euro per kW piekvermogen krijgt. Door subsidies slim te combineren kun je het meest uit regelingen halen. Een energieadviseur kan je hierbij helpen.

Warmtepomp

Is je pand goed geïsoleerd en heb je financiële ruimte? Dan is investeren in een warmtepomp een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor een traditionele cv-ketel. “Heeft je kantoorpand geen energielabel A, dan is een hybride warmtepomp een mogelijkheid. Hiermee bespaar je direct op je gasverbruik”, tipt Ringelberg. “Je kunt je investering binnen acht tot tien jaar terugverdienen.”

Er zijn op dit moment lange levertijden voor warmtepompen. “Als je nu een warmtepomp bestelt moet je rekening houden met twaalf maanden levertijd”, stelt Ringelberg.

Isolatie

Goede isolatie is belangrijk in je bedrijfspand. Hoe beter je warmte of koelte binnen je pand houdt, hoe lager de energiekosten. Je energiekosten zijn tot wel dertig procent lager als je je pand goed isoleert.

energiebesparing isolatie

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op en als je dak slecht geïsoleerd is, verdwijnt die warmte naar buiten. Je dak goed isoleren scheelt dertig procent energieverlies. En je verdient je investering binnen vijf tot tien jaar terug. Je kunt kiezen uit verschillende isolatiematerialen, zoals PIR, PUR en glaswol. Dakisolatie kost tussen de 80 en 240 euro per m2. Een energieadviseur kan je informeren over wat voor jouw bedrijfspand de beste keuze is.

Spouwmuurisolatie

Is je bedrijfspand voor 1980 is gebouwd, dan is je spouwmuur misschien niet geïsoleerd. Het gebouw verliest dan 25% energie via de muren. Een spouwmuur  isoleren is voor een specialist een eenvoudige en snelle klus. De specialist blaast via kleine gaten in de buitenmuur isolatiemateriaal de spouwmuur in. Daarna worden de gaten gedicht. Zo heb je binnen een paar uur en met minimale overlast een goed geïsoleerde buitenmuur.

Spouwmuurisolatie kost gemiddeld tussen de 15 en 25 euro per m2, afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Je verdient deze investering binnen 5 jaar terug.

Glasisolatie

Dertien procent van de warmte in je pand gaat verloren via je ramen. Dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas is daarom een slimme investering. Hoogrendementsglas, ook wel HR++ glas genoemd, isoleert een stuk beter dan standaard dubbel glas. Het wordt in bestaande kozijnen geplaatst. HR++ glas kost gemiddeld 125 euro per m2 en levert een besparing van 25 m3 gas per vierkante meter per jaar op.

Zijn je kozijnen toe aan vervanging? Laat dan HR+++ glas plaatsen. Dit driedubbele glas isoleert nog beter dan HR++ glas, maar past alleen in nieuwe kozijnen. HR+++ glas is met 190 euro per m2 flink duurder dan HR++ glas, maar je bespaart hier 29 m3 gas mee per m2 glas. Je verdient je investering in hoogrendementsglas gemiddeld binnen zeven jaar terug.

Doe de deur dicht
Heb je een winkelpand, dan kun je ook op je energiekosten besparen door de deur dicht te houden. Uit verschillende tests van brancheorganisatie INretail blijkt dat die besparing kan oplopen tot veertig procent. Ook blijkt uit de tests dat een dichte deur niet zorgt voor minder klanten.

Vloerisolatie

Een goed geïsoleerde vloer zorgt voor een comfortabele werkplek en scheelt tot 10% energieverlies. Het meeste voordeel haal je uit vloerisolatie die onder de vloer wordt aangebracht. Als dit niet mogelijk is kun je de isolatie ook op de bodem van de kruipruimte laten plaatsen. Dit is minder efficiënt en energiebesparend, maar beter dan helemaal geen vloerisolatie. Vloerisolatie kost gemiddeld 25 euro per m2, en de terugverdientijd ligt tussen de vijf tot acht jaar.

Read this article in English

Heb je een kantoorpand? Kijk of je moet voldoen aan de energiebesparingsplicht.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam