Duurzaam ondernemen

Energie besparen? Profiteer nu nog van subsidie op advies

Wil je je bedrijf verduurzamen, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je pand isoleren, een warmtepomp laten installeren of overstappen op elektrische bestelwagens. Voordat je begint met vergroenen, is het handig om te weten waarmee je in jouw specifieke situatie het meeste geld en CO2-uitstoot bespaart. Een energieadviseur helpt je daarbij. Ga snel aan de slag, want tot eind september krijg je subsidie op het inhuren van een energieadviseur.

In dit artikel lees je welke stappen je doorloopt als je aan de slag gaat met verduurzamen én hoe een energieadviseur je daarbij kan helpen.

De subsidie

Verbruikt jouw bedrijfspand minder dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, dan mag je Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM) aanvragen voor een energieadviseur. De adviseur maakt een adviesrapport waarin staat wat voor jou relevante aanpassingen zijn voor het verduurzamen van je bedrijf. Ook bij het uitvoeren van deze vervolgstappen helpt de adviseur je en hij of zij kan je vertellen hoe je andere duurzaamheidsubsidies en -regelingen slim inzet.

De SVM vergoedt 80% van de kosten van dit traject, met een maximaal subsidiebedrag van 2.500 euro. Wacht niet te lang, want je kunt je subsidieaanvraag indienen tot en met 30 september 2022 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het totale budget is 28,2 miljoen euro. RVO behandelt aanvragen op volgorde van binnenkomst, tot het budget voor deze regeling op is.

Voorbeeld: Liesbeth schakelt voor haar groothandel in groente en fruit een energieadviseur in. Het pand heeft een hoog energieverbruik. Vanwege de stijgende energieprijzen wil de ondernemer daar wat aan doen. Het adviesrapport kost 500 euro en hieruit blijkt dat Liesbeth op energiekosten kan besparen door haar pand te laten isoleren. De adviseur helpt haar bij het aanvragen van offertes en begeleidt de isolatie van het pand. Die begeleiding kost 2.500 euro.


Kosten        
Subsidie
Totaal
Energieadvies€ 500
80%
€ 400
Ondersteuningstraject€ 2.500
80%
€ 2.000
Totale vergoeding€ 2.400

Zo werkt de subsidieregeling

Ga je aan de slag met verduurzamen, dan doorloop je verschillende stappen: van onderzoek tot uitvoer. De energieadviseur kan helpen bij een deel of alle stappen. Je kunt één adviseur inschakelen voor het hele traject, of voor de verschillende stappen andere adviseurs raadplegen.

Stap 1. Onderzoek

Zoek een betrouwbare energieadviseur en laat een energieonderzoek uitvoeren. Michiel Steerneman van FedEc, branchevereniging voor energieadviseurs, legt uit: “De adviseur loopt door je pand en bekijkt wat de grootste energieverbruikers zijn. Op basis daarvan krijg je een energierapport op maat, waarin je ziet welke maatregelen je het best kunt nemen. In dit rapport staat ook wat iedere maatregel kost en hoeveel je ermee bespaart." Dit kunnen energiebesparende maatregelen voor je bedrijfspand zijn, zoals het plaatsen van driedubbel glas en zonnepanelen, maar ook maatregelen voor je bedrijfsvoering, zoals overstappen op elektrische bestelwagens of energiezuinige apparatuur.

Voorbeeld: De energieadviseur van Liesbeth inspecteert haar groothandel en maakt een energierapport. Hieruit blijkt dat ze veel energie kan besparen door te isoleren en driedubbel glas te plaatsen.

Stap 2. Actieplan en financiering

Beslis op basis van het adviesrapport welke acties je zou willen uitvoeren. Zodra je deze keuze hebt gemaakt, kun je aan de slag met een financieringsplan. De overheid stimuleert energie- en CO2-besparende maatregelen met subsidies en belastingvoordelen. Zo is er subsidie voor een warmtepomp en belastingvoordeel voor energiezuinige bedrijfsmiddelen. Door deze regelingen slim in te zetten bespaar je veel geld als je concreet aan de slag gaat met het advies. Ben je niet goed thuis in alle mogelijkheden, dan kan het lastig zijn om zoveel mogelijk voordeel te behalen. De energieadviseur is op de hoogte van de verschillende regelingen en helpt je om deze zo voordelig mogelijk in te zetten.

Voorbeeld: Liesbeth besluit om het pand volledig te isoleren, maar geen driedubbel glas te plaatsen. Ze heeft niet de financiële middelen om beide voorstellen te laten uitvoeren en isoleren levert een grotere besparing op. De energieadviseur raadt haar aan om zowel de Energie-investeringsaftrek als de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in te zetten, wat haar extra voordeel oplevert.

Stap 3. Diensten en/of materiaal kiezen

Als de financiering rond is, kun je offertes opvragen voor de materialen en/of diensten die nodig zijn voor de uitvoer van de maatregelen. De energieadviseur helpt je met het aanvragen van offertes en het beoordelen en vergelijken hiervan.

Voorbeeld: Liesbeth laat de energieadviseur een aantal offertes opvragen. Samen bekijken ze welke offerte het best aansluit bij Liesbeths wensen en budget.

Stap 4. Uitvoer

Laat de energiebesparende maatregelen uitvoeren. De energieadviseur kan de uitvoer hiervan begeleiden. Wacht niet te lang met actie ondernemen. "Je kunt alleen subsidie aanvragen als je minstens één van de maatregelen uit het adviesrapport binnen 2 jaar uitvoert,” voegt Steerneman toe. Houd hierbij ook rekening met mogelijk lange wachttijden vanwege een tekort aan installateurs.

Voorbeeld: Het bedrijfspand van Liesbeth wordt geïsoleerd. De energieadviseur houdt in de gaten of het pand wordt geïsoleerd zoals is afgesproken met de installateur.

Stap 5. SVM subsidie aanvragen

Als laatste vraag je de SVM-subsidie aan voor het energieadvies en begeleidingstraject. Dit doe je via RVO. Ook hierbij kan de adviseur helpen. Houd er rekening mee dat deze subsidie alleen geldt voor kosten die je maakt voor de energieadviseur. Subsidies voor de investeringskosten van energiebesparende maatregelen vind je ook bij RVO.

Voorbeeld: De energieadviseur vraagt de SVM-subsidie aan. De facturen voor het isoleren van de groothandel stuurt de adviseur mee in de aanvraag, om aan te tonen dat Liesbeth een van de maatregelen uit het adviesrapport heeft laten uitvoeren.

In 2023 verbreedt de overheid de energiebesparingsplicht. Hier lees je wat je moet regelen om aan de plicht te voldoen.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam