Energiebesparingsplicht: zo voldoe je er aan
- Tips
- Margot Bogers
- Bijgewerkt 9 dec 2022
- 4 min lezen
- 39.3K
Nederland wil voor 2030 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Ondernemers krijgen daarom met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van. Je moet daaraan voldoen als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt. Ter vergelijking: dat is meer dan twintig keer het elektriciteits- en gasverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden. Verbruik je minder, dan geldt deze plicht niet voor jou.
Energiebesparingsplicht 2023
Sinds 2023 moet ieder kantoorpand van minimaal 100 m2 verplicht energielabel C hebben. Heb je dat niet, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken. Je kunt zelfs een boete krijgen van maximaal 81.000 euro.
Gemeenten controleren of ondernemers aan de energiebesparingsplicht voldoen. Het kabinet heeft daar extra geld voor vrijgemaakt. Heeft jouw kantoorpand nog geen energielabel C? Zorg dat je concrete plannen om te verduurzamen klaar hebt liggen. De kans is dan groter dat je bij een controle van de gemeente eerst een waarschuwing krijgt in plaats van een boete. “Als je kunt aantonen dat je van plan bent om grootschalig te renoveren, dan zijn uitzonderingen mogelijk", zegt Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com. "Het is bijvoorbeeld niet rendabel om nu je verlichting te vervangen door ledverlichting als je over 2 jaar je hele pand gaat renoveren, waarmee je in een keer van energielabel G naar A gaat."
Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Je geeft een keer in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Erkende maatregelenlijst
Als je aan de energiebesparingsplicht moet voldoen, moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren is afhankelijk van je bedrijfstak. Op de website van RVO vind je erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor negentien bedrijfstakken.
Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik.
Energiebesparende maatregelen nemen
Een aantal maatregelen kun je zelf uitvoeren, voor andere zul je hulp moeten inschakelen. Houd daarbij rekening met langere wachttijden vanwege een tekort aan installateurs.
Zelf uitvoeren
Met een paar relatief makkelijke ingrepen bespaar je direct op je energieverbruik.
Plaats tijdschakelaars
Plaats tijdschakelaars op je verlichting en ventilatie- en stookinstallaties. Zo verwarm of koel je je pand niet onnodig buiten werktijden. En branden er geen lampen terwijl niemand aan het werk is.
Tijdschakelaars kun je ook toevoegen op andere apparatuur, zoals kopieermachines en printers. Ook in ruststand verbruiken sommige apparaten energie.
Bespaar op verlichting
Vervang je verlichting door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken vijf keer minder stroom dan halogeen. Plaats bewegingssensors zodat je ruimtes die niemand gebruikt niet onnodig verlicht.
Voorkom tocht
Heb je een pand waar bezoekers of medewerkers veel in- en uitlopen? Plaats deurdrangers op buitendeuren, dan sluiten ze na gebruik vanzelf.
Heb je een winkelpand, dan kun je ook op je energiekosten besparen door de deur dicht te houden. Uit verschillende tests van brancheorganisatie INretail blijkt dat die besparing kan oplopen tot veertig procent. En dat een gesloten deur er niet voor zorgt dat klanten wegblijven.
Laten uitvoeren
Voor ingewikkelde of specialistische energiebesparingsmaatregelen heb je vakmensen nodig.
Bedrijfspand isoleren
Is je bedrijfspand niet goed geïsoleerd, dan verdwijnt veel warmte of kou via de muren. Laat daarom je spouwmuur isoleren. Daarnaast zorg je met goede isolatie van je warmwaterleidingen voor vermindering van warmteverlies.
Vervang dubbel glas
Laat enkel of dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas. Zijn je kozijnen ook toe aan vervanging? Kies dan voor HR+++ glas. Dit driedubbele glas isoleert het allerbest, maar is niet te plaatsen in dubbel glas kozijnen. Zijn je kozijnen nog goed, dan kun je kiezen voor HR++ glas. Dit isoleert veel beter dan normaal dubbel glas en kun je gewoon in je huidige kozijnen laten plaatsen.
Energiesubsidies en -regelingen
Of je nu kiest voor kleine ingrepen of grote acties: verduurzamen kost geld. De overheid komt je tegemoet met subsidies en financiële regelingen.
Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)
Ga je verduurzamen maar weet je niet welke besparingen jou het meest zullen opleveren? Schakel dan een energieadviseur in. Die geeft een energieadvies op maat en ondersteunt je bij het uitvoeren van het advies. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) vergoedt tachtig procent van de kosten voor het advies en het ondersteuningstraject, met een maximum van 2.500 euro. Je kunt deze subsidie waarschijnlijk vanaf 1 april 2023 aanvragen.
Energie-investeringsaftrek
Investeer je met je bedrijf in energiebesparende maatregelen, kijk dan of je gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten van de energiebesparende maatregelen aftrekken van je winst. Bekijk alle voorwaarden op de website van RVO.
Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen)
Heb je financiering nodig om je bedrijf te verduurzamen? De regeling BMKB-Groen helpt je daarbij. De overheid staat bij deze regeling garant als je financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Hierdoor is het risico voor de financier lager en krijg je makkelijker een lening.
Veelgestelde vragen over de energiebesparingsplicht
Dat is afhankelijk van jouw situatie.
Er zit één huurder in mijn pand.
Je bent verantwoordelijk voor alle energiebesparende maatregelen die de huurder niet kan nemen, zoals het isoleren van de gebouwschil. De huurder moet alle maatregelen nemen waarvoor jij als eigenaar van het pand geen toestemming hoeft te geven.
Er zitten meerdere huurders in mijn pand.
Je bent als eigenaar verantwoordelijk voor energiebesparende maatregelen. Je moet alle maatregelen nemen, behalve maatregelen die alleen door de huurder kunnen worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinig printen en kopiëren. De huurder is eigenaar van deze apparatuur en is dus verantwoordelijk voor het verduurzamen hiervan.
Dat is afhankelijk van jouw situatie.
Ik ben de enige gebruiker van het pand.
Je moet als gebruiker alle maatregelen nemen waarvoor je geen toestemming nodig hebt van de eigenaar van het pand. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van alle verlichting door ledlampen. De eigenaar is verantwoordelijk voor energiebesparende maatregelen aan het gebouw die je als gebruiker niet kunt nemen, zoals het isoleren van de gebouwschil.
Ik huur kantoorruimte in een pand met meerdere gebruikers.
De eigenaar van het pand is in principe verantwoordelijk voor energiebesparende maatregelen. Behalve als het maatregelen zijn die je alleen als huurder kunt nemen, denk bijvoorbeeld aan energiezuinig printen en kopiëren. Jij bent als huurder eigenaar van deze apparatuur en bent dus verantwoordelijk voor het verduurzamen hiervan.
Ja, ook als zzp’er moet je voldoen aan de energiebesparingsplicht, maar alleen als je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas verbruikt. Dit is ongeveer zoveel als het jaarverbruik van 16,5 huishoudens. Controleer je energieverbruik bij je energieleverancier.
Ja, je moet aan de energiebesparingsplicht voldoen. Lees alles over het verduurzamen van je monument.
Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.