Duurzaam ondernemen

Je bedrijf verduurzamen: draai aan deze 7 knoppen

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 20 apr 2022
  • 7 min lezen
  • 7.8K
Je bedrijf verduurzamen wordt steeds noodzakelijker. Wet- en regelgeving zorgt er de komende jaren voor dat groene keuzes niet meer optioneel zijn. Je zult dus tijd en geld moeten investeren om te vergroenen, en dat heeft niet iedere ondernemer in overvloed. Gelukkig kun je aan de slag met duurzaamheid door grote en kleine stappen te zetten. Ontdek aan welke knoppen je kunt draaien om je bedrijf stap voor stap te verduurzamen.

Jouw duurzame route

Hoe jouw route naar een duurzamer bedrijf eruitziet, hangt af van je situatie en branche: kom je vaak met je bestelbus in binnensteden, dan krijg je te maken met emissievrije zones. Ben je bakker, dan zul je in de toekomst over moeten stappen op aardgasvrij bakken. En zo zijn er nog talloze voorbeelden. Feit is dat duurzaam ondernemen voor vrijwel iedere ondernemer in Nederland steeds minder vrijblijvend wordt door wet- en regelgeving die voortvloeit uit het Klimaatakkoord. Daarin staan afspraken over hoe overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties de komende jaren de internationale klimaatdoelen willen halen.

Verdiep je in welke wetten en regels voor duurzaamheid jouw bedrijf zullen raken en stippel op basis daarvan je duurzaamheidsroute uit. Je bedrijf verduurzamen kan in kleine en grote stappen. Zo kun je lampen vervangen door ledverlichting, maar bijvoorbeeld ook je volledige productieketen verduurzamen. Ga aan de slag met verduurzamen door aan een of meerdere van deze knoppen te draaien.

stappen die je kunt nemen om te verduurzamen duurzaam businessplan

Knop 1. Duurzaam businessplan

Voordat je begint met verduurzamen is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Welke onderdelen van je bestaande businessplan kun je verduurzamen? Maak dit inzichtelijk met het Business Model Canvas. Hiermee breng je je bedrijfsmodel in kaart waardoor je gemakkelijker kunt focussen en bijsturen op duurzaamheid.

Voorbeeld: je krijgt als horecaondernemer te maken met het verbod op wegwerpplastic. Je hebt 2 opties: koffiebekertjes en maaltijdverpakkingen vervangen door recyclebare varianten, of de kosten voor het plastic doorberekenen aan je klant. Kies bewust door goed te kijken naar je klanten en de redenen waarom ze voor jouw bedrijf kiezen. Kiezen klanten voor jou uit milieuoverwegingen? Dan is het logisch om voor een recyclebare verpakking te gaan. Is gemak de doorslaggevende factor voor jouw klanten, dan kun bij de verkoop van to go bestellingen een meerprijs rekenen voor de plastic verpakkingen. Houd bij je keuze ook rekening met het kostenplaatje van duurzame alternatieven.

stappen die je kunt nemen om te verduurzamen product en productieproces

Knop 2. Product en productieproces

Je kunt je product en productieproces op verschillende gebieden verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor duurzame grondstoffen die recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Of ga een stap verder door gerecyclede materialen als grondstof te gebruiken. Ook in je productontwerp kun je verschil maken. Wellicht kun je kiezen voor onderdelen die eenvoudig te vervangen zijn, zodat je consument niet het volledige product weg hoeft te gooien als een onderdeel kapot is.

Voorbeeld: je hebt een eigen kledinglijn. Vanaf 2030 ben je als producent van consumentenkleding verantwoordelijk voor inzameling, recycling, hergebruik en afval van de producten die je op de markt brengt. Ga nu alvast met je belangrijkste partners in gesprek en ontdek hoe zij zich voorbereiden op deze maatregel. Misschien is dit het moment om over te stappen op partners die vooruitlopen op deze ontwikkelingen.

stappen die je kunt nemen om te verduurzamen afval

Knop 3. Afval

Bij het verduurzamen van je bedrijf is afval een belangrijk onderdeel. Op de werkvloer voorkom je bijvoorbeeld afval door kartonnen bekertjes te vervangen door herbruikbare mokken, of door zo min mogelijk te printen. Richt je productieproces zo in dat je restmateriaal zoveel mogelijk kunt hergebruiken of doorverkopen. Scheid bijvoorbeeld productieafval. Let daarbij goed op: schoon plastic afval kun je opnieuw gebruiken, vervuild plastic materiaal niet.

Voorbeeld: je hebt een webshop in elektronica. Je doet er alles aan om retouren te voorkomen, maar toch sturen je klanten 3 van de 10 pakketten terug. Vaak heeft de klant de verpakking al geopend, waardoor je de producten niet meer als nieuw kunt verkopen. Zonde, want met het product is niets mis. Door geretourneerde spullen afgeprijsd aan te bieden als ‘tweedekansproducten’ voorkom je dat je ze moet weggooien. En beperk je negatieve invloed op je winst.

stappen die je kunt nemen om te verduurzamen duurzaam inkopen

Knop 4. Duurzaam inkopen

Kijk bij je inkoopproces niet alleen naar prijs en kwaliteit, maar let ook op het effect op milieu, mens en maatschappij. Bepaal wat voor jou en je klanten het belangrijkste is en bekijk welke onderdelen van je inkoopproces je op deze thema’s kunt verduurzamen.

Voorbeeld 2: je merkt als projectontwikkelaar in de bouw dat je klanten steeds meer interesse tonen in de herkomst van je kozijnen. Hoe zijn de kozijnen geproduceerd, en worden ze groen vervoerd? Neem op basis van deze vragen je inkoopbeleid onder de loep. Worden de kozijnen niet duurzaam geproduceerd? Ga op zoek naar een andere leverancier die duurzame grondstoffen levert en gebruikmaakt van elektrisch vervoer om CO2-uitstoot te verminderen.

bedrijfspand

Knop 5. Bedrijfspand

Je bedrijfspand verduurzamen kan door je energieverbruik terug te dringen en van het gas af te gaan. Of je kunt investeren in driedubbel glas, zonnepanelen en isolatie voor het hele pand. Ook kleinere aanpassingen, zoals het vervangen van lampen door ledverlichting, zijn een goede stap op weg naar verduurzaming van je bedrijfspand.

Voorbeeld: je huurt voor je accountantsbureau met 10 medewerkers een ruimte in een bedrijfspand. Als huurder ben je vrij om de ruimte naar eigen wens in te richten, je bepaalt zelf hoe hoog de thermostaat staat en hoe hard de airco draait. Denk ook na over het installeren van tijdschakelaars op verlichting en apparatuur. Zo voorkom je dat buiten werktijden lichten branden en de printer onnodig aan staat. Overweeg je een eigen kantoorpand, dan moet je met meer zaken rekening houden: je moet je aan de energiebesparingsplicht houden en vanaf 2023 moet je kantoor minimaal energielabel C hebben.

vervoer

Knop 6. Vervoer

De makkelijkste manier om vervoer duurzaam te maken is het beperken van woon-werkverkeer. Jij en je collega’s kunnen wellicht vaker de trein, bus of fiets pakken. Is dat geen optie? Kijk eens naar de aanschaf of lease van een elektrische auto voor jou en je medewerkers. Of ga hybride werken: wissel kantoordagen af met thuiswerkdagen. Als je als transportbedrijf in de stad goederen vervoert, houd dan rekening met de uitstootregels. Er komen steeds meer milieuzones in steden. Daardoor wordt het lastiger om met auto’s en busjes goederen te vervoeren. Kijk of je je logistieke systeem met motorvoertuigen om kunt zetten naar andere vormen, zoals vervoer met de elektrische bakfiets.

Voorbeeld: je hebt een bakkerij in een grote stad en bezorgt driemaal per week aan huis. Hiervoor gebruik je een bestelbus. Je bus is toe aan vervanging. In 2025 mag je met een dieselbus de binnenstad niet meer in, omdat dit een emissieloze zone wordt. Dit is dus het moment om na te denken over elektrisch rijden. Kies op basis van het aantal bestellingen dat je nu hebt en je verwachtingen over toekomstige bestellingen voor een elektrische bestelbus of bakfiets.

stappen die je kunt nemen om te verduurzamen personeel

Knop 7. Personeel

Van je personeel stimuleren om vaker de trein te pakken tot zorgen voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, duurzaamheid raakt ook je personeelsbeleid. Betrek je werknemers actief bij het verduurzamen van het bedrijf, zodat je ze motiveert om een bijdrage te leveren. Hang aan de duurzaamheidsthema’s die jij belangrijk vindt een jaarplan waaraan iedereen vanuit zijn afdeling en rol invulling kan geven. Ook hier geldt dat het Business Model Canvas een hulpmiddel kan zijn om alle stappen in kaart te brengen. Daarnaast kun je personeel prikkelen of juist ontmoedigen om bepaalde keuzes te maken, of kiezen voor een combinatie van beiden.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een marketingbureau en wilt je bedrijf verduurzamen. Je start daarom een werkgroep die bestaat uit zowel collega’s die gepassioneerd zijn over duurzaamheid als collega’s die hier in hun privéleven niet of nauwelijks mee bezig zijn. Je legt deze groep vraagstukken voor, zoals: hoe kunnen we het woon-werkverkeer verduurzamen? Hieruit ontstaat het idee om leaseauto’s in te wisselen voor een eersteklas OV-abonnement met de voorwaarde dat reistijd ook werktijd is, omdat je vanuit een eersteklascoupé comfortabel kunt werken. Zo kunnen medewerkers buiten de spits reizen en zijn ze eerder thuis. Voor de medewerkers die nog steeds met de auto naar kantoor willen komen, breng je parkeergeld in rekening.

Alle maatregelen die voortvloeien uit het Klimaatakkoord vind je terug in MKB Klimaatwerk. Met deze digitale tool ontdek je van welke regelingen jouw branche gebruik kan maken.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Duurzaam