Duurzaam ondernemen

Klimaatakkoord Nederland: impact op mkb

De gevolgen voor het mkb van de aangekondigde maatregelen uit het Klimaatakkoord verschillen sterk per branche. Een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat brengt de financiële impact voor de verschillende sectoren in kaart. Van de stap om van het aardgas af te gaan tot het verduurzamen van je pand en vervoer. Lees hier wat de belangrijkste veranderingen zijn voor de verschillende branches in het mkb.

Samen met de belangrijkste sectoren en brancheorganisaties sloot het kabinet in 2019 het Klimaatakkoord. Een pakket aan maatregelen en voornemens dat moet zorgen dat de uitstoot van co2 in Nederland in 2030 55% lager is dan in 1990. Veel van de 600 afspraken zijn nog niet uitgewerkt. Voor het onderzoek selecteerden en clusterden de onderzoekers de maatregelen die al wel concreet zijn en invloed zullen hebben op het mkb.


Gevolgen

De gevolgen van de maatregelen verschillen per ondernemer. Heb je een bedrijfspand of bezorg je regelmatig in de binnenstad? Dan krijg je te maken met aardgasvrij ondernemen, het verbeteren van het energielabel en de zero-emissiezones in stadscentra. Ben je een grootverbruiker van energie? Dan zorgt de stijgende belasting op elektriciteit en aardgas voor meer kosten.

Kansen

Daarnaast bieden de kosten voor de ene ondernemer kansen voor de andere. Werk je bijvoorbeeld in de installatie-, software- of cleantech branche? De energietransitie opent nieuwe markten. Van een groeiende vraag naar warmtepompen tot de behoefte aan nieuwe technieken voor energieopslag, slimme energiesystemen en applicaties voor logistiek management.

Branches

Voor een tiental branches onderzocht het ministerie de effecten in detail.

Direct naar de branches:

Met de digitale tool van MKB Klimaatwerk ontdek je van welke regelingen jouw bedrijf gebruik kan maken.

Bakkers

Een bakker met een eigen pand, gasgestookte ovens en een bestelbus zal jaarlijks duurder uit zijn. Volgens een rekenvoorbeeld in het rapport zal een bakker met een omzet van 1 miljoen euro niet langer 8 tot 9% winstmarge overhouden, maar 6 tot 7%. Ook wachten bakkers substantiële investeringen om zonder aardgas te kunnen ondernemen. Zoals in elektrische ovens. 

Ontdek wat er voor bakkers verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Cafés en restaurants

Voor horecaondernemers zullen de structurele jaarlijkse kosten waarschijnlijk niet stijgen. Energiebesparende maatregelen compenseren de hogere kosten voor energie. Wel wachten horecaondernemers substantiële investeringen als gevolg van de aangekondigde maatregelen uit het Klimaatakkoord. Bijvoorbeeld om het pand te verduurzamen en elektrische keukenapparatuur aan te schaffen.

Ontdek wat er voor cafés en restaurants verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Klusbedrijven

De plannen om Nederland van het gas af te krijgen, zorgen voor veel werk voor klusbedrijven. Omdat de gebouwen daarvoor beter geïsoleerd moeten worden en de vraag naar duurzame warmte zal stijgen. De structurele jaarlijkse kosten voor klusbedrijven zullen waarschijnlijk stijgen. Om hun bedrijfspand energieneutraal te maken en van het aardgas af te gaan, zullen klusbedrijven moeten investeren. Wel dalen daarna de jaarlijkse kosten voor energie. Totaal bekeken verwachten de onderzoekers dat de huidige winstmarge van 9-10% gelijk blijft, afhankelijk van de situatie per bedrijf.

Ontdek wat er voor klusbedrijven verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Metaalbedrijven

Een metaalbedrijf zal jaarlijks duurder uit zijn, met name door maatregelen die de belasting verhogen op vervoer en energieverbruik. Energiebesparende maatregelen en het overschakelen naar elektrische apparatuur kunnen deze kosten niet compenseren. Volgens een rekenvoorbeeld in het rapport zullen de onderzochte maatregelen de gemiddelde winstmarge van 14-15% in de toekomst met zo’n 0 tot 3% drukken naar 11-15-%. 

Ontdek wat er voor metaalbedrijven verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Koeriersbedrijven

Voor de meeste koeriersdiensten zullen de jaarlijkse kosten stijgen, met name door maatregelen die de belasting verhogen op vervoer en energieverbruik. Energiebesparende maatregelen en het overschakelen naar elektrische apparatuur compenseren deze kosten. In het onderzoeksrapport valt te lezen dat de huidige winstmarge van 6-7% gelijk blijft, afhankelijk van de situatie per bedrijf. Wel wachten koeriersbedrijven substantiële investeringen, zoals in een volledig elektrische bestelbus. 

Ontdek wat er voor koersbedrijven verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Installatiebedrijven

De plannen om Nederland van het gas af te krijgen, zorgen voor veel werk voor installatiebedrijven. Omdat de vraag naar duurzame warmtebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen groeit. Om hun bedrijfspand energieneutraal te maken en van het aardgas af te gaan, zullen installatiebedrijven moeten investeren. Wel dalen daarna de jaarlijkse kosten voor energie. Totaal bekeken verwachten de onderzoekers dat de huidige winstmarge van 9-10% gelijk blijft, afhankelijk van de situatie per bedrijf. 

Ontdek wat er voor installatiebedrijven verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Glastuinbouw

Voor de meeste glastuinbouwers, met name in de belichte teelt, zullen de jaarlijkse kosten stijgen. De glastuinbouw krijgt te maken met hogere energielasten, de omslag naar aardgasvrij ondernemen en afspraken om energie te besparen. Bijvoorbeeld met een extra horizontaal energiescherm, extra isolatie of selectief verwarmen. Volgens een rekenvoorbeeld in het rapport zal een glastuinbouwer met een omzet van 1 miljoen euro niet langer 9 tot 10% winstmarge overhouden, maar 3 tot 4% bij gelijk energieverbruik. 

Ontdek wat er in de glastuinbouw verandert, wat je zelf kan doen en welke subsidies er zijn.

Melkveehouderij

Melkveehouders spelen een belangrijke rol in het halen van de klimaatdoelen. Omdat zuivelboeren veel grond en energie gebruiken en koeien het broeikasgas methaan uitstoten. De sector wil in 2030 een klimaatverantwoorde zuivelsector en een energieneutrale melkveehouderij, is te lezen in het Klimaatakkoord. Het is nog onduidelijk hoe de precieze maatregelen uit het Klimaatakkoord er voor de melkveehouderij uit zien. En wat de effecten daarvan zijn op het terugbrengen van de uitstoot. Daarom zet het onderzoeksrapport een aantal mogelijke maatregelen op rij. En welke subsidies je daarvoor kan gebruiken. 

Ontdek wat er in de melkveehouderij verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Clean tech

Voor ondernemers in de clean tech biedt het Klimaatakkoord veel nieuwe kansen. Bijvoorbeeld voor innovaties in de landbouw, het vervoer en voor gebouwen. Clean tech is een verzamelnaam voor bedrijven met producten of diensten die bijdragen aan een schonere aarde. Van producenten van LED-lampen, opwekkers van duurzame energie tot bedrijven die werken met recycling. 

Ontdek wat er in de clean tech verandert en welke kansen er liggen.

Softwarebedrijven

Het Klimaatakkoord brengt softwarebedrijven veel nieuwe kansen. Een softwarebedrijf zal door de maatregelen in het Klimaatakkoord jaarlijks nauwelijks duurder uit zijn, schrijven de onderzoekers. Volgens een rekenvoorbeeld in het rapport zal een softwarebedrijf met een omzet van 1 miljoen euro de huidige marge van 4 tot 5% behouden. 

Ontdek wat er voor softwarebedrijven verandert, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Read this article in English

Nieuwsgierig naar andere manieren om je bedrijf te verduurzamen? Aan deze 7 knoppen kun je draaien.
Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en samenwerken. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage
Duurzaam