Duurzaam ondernemen

Klimaatakkoord: wat betekent het voor klusbedrijven?

De plannen om Nederland van het gas af te krijgen, zorgen voor veel werk voor klusbedrijven. Tegelijkertijd krijgen klusbedrijven voor hun eigen onderneming ook te maken met aardgasvrij ondernemen en energie besparen. Het ministerie van Economische Zaken onderzocht in 2020 wat de financiële impact van het Klimaatakkoord op het mkb is. Ontdek wat dit betekent voor klusbedrijven, wat je zelf kunt doen en welke subsidies er zijn.

Samen met de belangrijkste sectoren en brancheorganisaties sloot het kabinet in 2019 het Klimaatakkoord. Een pakket aan maatregelen en voornemens voor het halveren van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ten opzichte van 1990. Veel van de 600 afspraken zijn nog niet uitgewerkt. In het onderzoek van EZK staan de maatregelen die al wel concreet zijn en invloed hebben op het mkb, zoals klusbedrijven.

Effect klimaatmaatregelen

De structurele jaarlijkse kosten voor klusbedrijven zullen waarschijnlijk stijgen. Het bedrijfspand energieneutraal maken en van het aardgas af gaan, vraagt om investeringen. Wel dalen daarna de jaarlijkse kosten voor energie. Totaal bekeken verwachten de onderzoekers dat de huidige winstmarge van 9-10% gelijk blijft, afhankelijk van de situatie per bedrijf.

Zero-emissie zones in binnensteden

Als je vaak klanten hebt in de binnensteden, moet je bestelbus vanaf 2025 uitstootvrij zijn. Het verschil in totale kosten tussen een grotere elektrische bestelbus en een benzine- of dieselbus is tussen de 1000 en 3200 euro per jaar.

De 30 tot 40 grootste steden krijgen vanaf 2025 emissievrije zones in de binnenstad. Dat betekent dat alleen voertuigen zonder uitstoot de stadskernen in mogen. Een elektrische bestelbus is duurder om aan te schaffen dan een benzine- of dieselbus. Maar de brandstof en het onderhoud zijn goedkoper. Ook betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting.

Volgens het onderzoek is een grotere elektrische bestelbus nu nog zo’n 1000 tot 3200 euro duurder per jaar dan een benzine- of dieselbestelbus. Ook hebben deze vaak nog minder mogelijkheden, bijvoorbeeld een kleinere actieradius of laadvermogen. De verwachting is dat het aanbod van elektrische bestelbussen in de toekomst groeit en dat ze goedkoper worden.

Aan de andere kant is deze korting op de motorrijtuigenbelasting maar tijdelijk. De korting – nu 100% - is in 2025 nog 75% en vervalt in 2026 helemaal. De motorrijtuigenbelasting voor diesel- en benzinebestelbussen stijgt jaarlijks met 4 tot 5%. Ook de accijns op diesel steeg per 2021 met 1 cent en stijgt per 2023 nogmaals met 1 cent.

Energie besparen

Je kunt energie besparen door onder andere gebruik te maken van zonne- en windenergie. Met deze vormen van energie kun je elektriciteit opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van gas. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je met je zonnepanelen of windmolens opwekt, kun je ook stroom terugleveren aan het stroomnet.

Informeer bij netbeheerder

Om elektriciteit terug te kunnen leveren, moet het stroomnet voldoende capaciteit hebben. Dit heet ook wel transportcapaciteit. Door de toename van zonne- en windparken, is die capaciteit soms niet groot genoeg. Informeer daarom vooraf bij je netbeheerder welke mogelijkheden hiervoor zijn. Je vindt je netbeheerder op www.eancodeboek.nl.

Je bedrijfspand moet in de toekomst energielabel A hebben. Dit kost je afhankelijk van je huidige energielabel tussen de 2600 en 23.000 euro. Jaarlijks bespaar je daarna tussen de 200 en 6000 euro per pand. De belasting op energie gaat bij gemiddeld en gelijk gebruik de komende jaren met 1300-1700 euro omhoog.

Energielabel A

In 2050 zijn alle bedrijfspanden CO2-arm. In 2030 is er al een eerste slag op de besparing gemaakt. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt nog uitgewerkt. In het onderzoek staat wat het betekent voor klusbedrijven die hun pand van energielabel A voorzien.

Je pand verduurzamen tot energielabel A, bijvoorbeeld door muurisolatie of dubbel glas, kost je bij een pand van 426 m2 eenmalig tussen de 2600 en 23.000 euro, afhankelijk van het huidige energielabel. Jaarlijks bespaar je daarna tussen de 200 en 6000 euro op de energierekening.

Energiebelastingen

De overheid wil dat het loont om over te stappen op duurzame energie. Daarom gaat de belasting op elektriciteit jaarlijks omlaag en op aardgas omhoog. Bij een verbruik van 10.000 m3 gas zorgt dat in 2020 voor 400 euro hogere gaskosten. Dit loopt op tot 800 euro extra in 2028.

Ook gaat de belasting voor Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog. Met dit geld wil de overheid de productie van duurzame energie stimuleren. Voor een klusbedrijven met 10.000 m3 gasverbruik en 65.000 kWh elektriciteitsverbruik betekent dit jaarlijks 900 euro extra aan ODE-belasting.

Aardgasvrij ondernemen

Van het aardgas af gaan vraagt een eenmalige investering van tussen de 4.800 en 25.000 euro. Deze kosten komen voort uit de aanschaf van een elektrische warmtepomp. De jaarlijkse energiekosten dalen daarna bij gelijk energieverbruik met zo’n 2.200 euro.

Wijkaanpak

Nederland gaat wijk voor wijk van het gas af. Gemeenten werken een wijkgerichte aanpak uit en maken eind 2021 bekend welke wijk wanneer aan de beurt is. Samen met gebouweigenaren bepaalt de gemeente wat de beste oplossing is voor warmte en stroom. De wijkaanpak zal eind 2021 van start gaan en waarschijnlijk tot 2050 duren. Dat betekent dat niet alle ondernemers tegelijkertijd van het gas af gaan.

Verwarming

Van het gas af, betekent dat je je pand op een andere manier moet verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrische cv-ketel of een aansluiting op het warmtenet. De elektrische cv-ketel valt meestal duurder uit, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Of je op een warmtenet kan aansluiten hangt af van je locatie, daar heb je zelf geen invloed op. De onderzoekers hebben in hun berekeningen daarom gekeken naar de warmtepomp als alternatief. Een elektrische warmtepomp kost eenmalig tussen de 5.000 en 25.000 euro, afhankelijk van het type en vermogen.

Klusbedrijven kunnen 95% van hun gasgebruik vervangen met een warmtepomp. Omdat die een hoger rendement haalt dalen de energiekosten met zo’n 2200 euro per jaar.

Kansen

De plannen om Nederland van het gas af te krijgen bieden kansen voor klusbedrijven. De vraag naar het isoleren van woningen en bedrijfsgebouwen zal groeien. Ook zal de vraag groeien naar duurzame warmte, zoals zonnepanelen of warmtepompen. Als alternatief voor verwarmen met aardgas.

Acties en subsidies

Met de digitale tool van MKB Klimaatwerk ontdek je van welke regelingen jouw bedrijf gebruik kan maken.

Elektrische bestelbus

  • Je betaalt tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting.
  • Je krijgt met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) maximaal 5.000 euro korting als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset.
  • Je kunt met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) tot maximaal 45% van de investeringskosten in een elektrische bestelwagen aftrekken van je fiscale winst. Hierdoor betaal je minder belasting.

Bedrijfspand

  • Ontdek met de Energiebesparingsverkenner hoe je energie bespaart.
  • Heeft je pand voor meer dan de helft een kantoorfunctie en is de totale oppervlakte van je pand meer dan 100 m2? Dan ben je verplicht deze voor 2023 van energielabel C te voorzien.
  • Gebruik je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terug verdienen, zoals het inzetten van restwarmtes uit de ovens en efficiënter gebruik van de apparatuur. Met de Wetchecker energiebesparing ontdek je welke regels voor jouw situatie gelden.
  • Betaal minder belasting met de MIA-regeling door maximaal 36% van de investeringskosten in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen van je fiscale winst af te trekken. Met de Vamil-regeling schrijf je deze investeringen bovendien af op een voor jou gunstig moment.

Gasloos ondernemen

  • Bespaar met de ISDE-subsidie 1.000 tot 2.500 euro op de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
  • Betaal minder belasting met de Energie-investeringsaftrek (EIA) door maximaal 45,5% van de investeringskosten van je fiscale winst af te trekken.
Lees ook wat het Klimaatakkoord voor andere sectoren betekent.
Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en samenwerken. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage
Duurzaam