Duurzaam ondernemen

Klimaatakkoord: wat betekent het voor metaalbedrijven?

Heb je een eigen pand met verwarming en stookovens op gas? Ontdek wat de overstap naar aardgasvrij ondernemen en andere maatregelen uit het Klimaatakkoord voor jou betekenen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzocht in 2020 wat de financiële impact van het Klimaatakkoord is op het mkb.voor de verschillende sectoren op een rij. Lees in dit artikel wat er voor metaalbedrijven verandert, wat je zelf kan doen en welke subsidies er zijn.

Samen met de belangrijkste sectoren en brancheorganisaties sloot het kabinet in 2019 het Klimaatakkoord. Een pakket aan maatregelen en voornemens voor het halveren van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 ten opzichte van 1990. Veel van de 600 afspraken zijn nog niet uitgewerkt. In het onderzoek van EZK staan de maatregelen die al wel concreet zijn en invloed hebben op het mkb, zoals metaalbedrijven.

Effect klimaatmaatregelen

Door hogere belastingen op vervoer en energiegebruik zal een metaalbedrijf in de toekomst jaarlijks duurder uit zijn. Energiebesparende maatregelen en het overschakelen naar elektrische apparatuur kunnen deze kosten niet compenseren. De onderzoekers verwachten dat de onderzochte maatregelen de gemiddelde winstmarge van 14-15% met zo’n 0 tot 3% drukken naar 11-15-%.

Energie besparen

Je kunt energie besparen door onder andere gebruik te maken van zonne- en windenergie. Met deze vormen van energie kun je elektriciteit opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van gas. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je met je zonnepanelen of windmolens opwekt, kun je ook stroom terugleveren aan het stroomnet.

Informeer bij netbeheerder

Om elektriciteit terug te kunnen leveren, moet het stroomnet voldoende capaciteit hebben. Dit heet ook wel transportcapaciteit. Door de toename van zonne- en windparken, is die capaciteit soms niet groot genoeg. Informeer daarom vooraf bij je netbeheerder welke mogelijkheden hiervoor zijn. Je vindt je netbeheerder op www.eancodeboek.nl.

Je bedrijfspand moet in de toekomst energielabel A hebben. Dit kost je afhankelijk van je huidige energielabel tussen de 10.000 en 90.000 euro per pand bij een gemiddeld brutovloeroppervlak van 1.640 m2. Jaarlijks bespaar je daarna tussen de 800 en 23.000. De belasting op energie gaat bij gemiddeld en gelijk gebruik met enkele duizenden euro’s omhoog.

Energielabel A

In 2050 zijn alle bedrijfspanden CO2-arm. In 2030 is er al een eerste slag op de besparing gemaakt. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt nog uitgewerkt. In het onderzoek staat wat het betekent voor metaalbedrijven om hun pand van energielabel A te voorzien.

Je pand verduurzamen tot energielabel A, bijvoorbeeld door muurisolatie of dubbel glas, kost bij een pand van 1.640 m2 eenmalig 89.380 euro als je van energielabel G naar A gaat. Jaarlijkse bespaar je daarna € 22.960 op je energierekening. Ga je van energielabel F naar A? Dan investeer je tot 60.680 euro en bespaar je jaarlijks van 9.840 euro.

Belastingen energie

De overheid wil dat het loont om over te stappen op duurzame energie. Daarom gaat de belasting op elektriciteit jaarlijks omlaag en op aardgas omhoog. Bij een verbruik van 20.000 m3 gas zorgt dat in 2020 voor 800 euro hogere gaskosten. Dit loopt op tot 1.800 euro extra in 2028.

Ook gaat de belasting voor Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog. Met dit geld wil de overheid de productie van duurzame energie stimuleren. Voor een metaalbedrijf met 20.000 m3 gasverbruik en 120.000 kWh elektriciteitsverbruik betekent dit jaarlijks 1900 euro extra aan ODE-belasting.

Aardgasvrij ondernemen

Om van het gas af te gaan moet je investeren in elektrische machines en ovens. Daarnaast vraagt het een eenmalige investering van tussen de 4.800 en 25.000 euro. Deze kosten komen voort uit de aanschaf van een elektrische warmtepomp. De jaarlijkse energiekosten stijgen daarna bij gelijk energieverbruik met zo’n 11.000 euro.

Wijkaanpak

Nederland gaat wijk voor wijk van het gas af. Gemeenten werken de wijkgerichte aanpak uit en maken eind 2021 bekend welke wijk wanneer aan de beurt is. Samen met gebouweigenaren bepaalt de gemeente wat de beste oplossing is voor warmte en stroom. De wijkaanpak zal eind 2021 van start gaan en waarschijnlijk tot 2050 duren. Dat betekent dat niet alle ondernemers tegelijkertijd van het gas af gaan.

Verwarming

Van het gas af, betekent dat je je pand op een andere manier moet verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, elektrische cv-ketel of een aansluiting op het warmtenet. De elektrische cv-ketel valt meestal duurder uit, omdat elektriciteit duurder is dan gas. Of je op een warmtenet kan aansluiten hangt af je locatie, daar heb je zelf geen invloed op. De onderzoekers hebben gekeken naar de warmtepomp als alternatief. Een elektrische warmtepomp kost eenmalig tussen de 5.000 en 25.000 euro, afhankelijk van het type en vermogen.

Apparaten

Metaalbedrijven kunnen een kwart van het gasgebruik vervangen met een warmtepomp, verwachten de onderzoekers. De rest van het gas komt voor rekening van apparatuur tijdens productieprocessen die niet te vervangen is door een warmtepomp. Het vervangen van gasgestookte machines en ovens -nodig voor de verwerking van staal en metaal- vraagt om investeringen. Ook is elektriciteit duurder dan gas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 20.000 m3 betekent dat bijna een verdubbeling van de jaarlijkse energiekosten. Mogelijk wijzigen kosten en besparingen van aardgasvrij ondernemen en warmtepompen in de toekomst door technische ontwikkelingen en veranderende energieprijzen.

Zero-emissie zones in binnensteden

Als je in de binnenstad bezorgt heb je vanaf 2025 een elektrische bestelbus nodig. Het verschil in totale kosten tussen een grotere benzine- of dieselbus is nog vrij groot.

De 30 tot 40 grootste steden krijgen vanaf 2025 emissievrije zones in de binnenstad. Dat betekent dat alleen voertuigen zonder uitstoot de stadskernen in mogen. Een elektrische bestelbus is duurder om aan te schaffen dan een benzine- of dieselbus. Tegelijkertijd is de brandstof en het onderhoud goedkoper. Ook betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting.

Volgens het onderzoek is het verschil voor een metaalbedrijf tussen een benzine- of dieselbestelbus en een elektrische nog vrij groot. Het verschil in gebruikerskosten ligt tussen de 1.062 en 3.291 euro. Voor grotere modellen loopt dit verschil op. Een volledig elektrische bestelbus is financieel daarom op dit moment nog niet interessant voor een metaalbedrijf volgens het onderzoek.

De verwachting is dat de elektrische bestelbussen in de toekomst goedkoper worden en een grotere actieradius hebben. De motorrijtuigenbelasting voor diesel- en benzinebestelbussen stijgt jaarlijks met 4 tot 5%. Ook de accijns op diesel steeg in 2021 met 1 cent en stijgt in 2023 weer met 1 cent. Anderzijds is de korting op de motorrijtuigenbelasting van elektrische bestelbussen maar tijdelijk. Deze korting – nu 100% - is in 2025 nog 75% en vervalt in 2026 helemaal.

Acties en subsidies

Elektrische bestelbus

  • Je betaalt tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting.
  • Je krijgt met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) maximaal 5.000 euro korting als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset.
  • Je kunt met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) tot maximaal 45% van de investeringskosten in een elektrische bestelwagen aftrekken van je fiscale winst. Hierdoor betaal je minder belasting.

Bedrijfspand

  • Ontdek met de Energiebesparingsverkenner hoe je energie bespaart.
  • Heeft je pand voor meer dan de helft een kantoorfunctie en is de totale oppervlakte van je pand meer dan 100 m2? Dan ben je verplicht deze voor 2023 van energielabel C te voorzien.
  • Gebruik je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terug verdienen, zoals het inzetten van restwarmtes uit de ovens en efficiënter gebruik van de apparatuur. Met de Wetchecker energiebesparing ontdek je welke regels voor jouw situatie gelden.
  • Betaal minder belasting met de MIA-regeling door maximaal 36% van de investeringskosten in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen van je fiscale winst af te trekken. Met de Vamil-regeling schrijf je deze investeringen bovendien af op een voor jou gunstig moment.

Van het gas af

  • Bespaar met de ISDE-subsidie 1.000 tot 2.500 euro op de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler. Investeren in een warmtepomp heeft zin als je pand al goed is geïsoleerd.
  • Betaal minder belasting met de Energie-investeringsaftrek (EIA) door maximaal 45,5% van de investeringskosten van bijvoorbeeld elektrische ovens of warmtepomp van je fiscale winst af te trekken.
Lees ook wat het Klimaatakkoord voor andere sectoren betekent.
Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en samenwerken. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage
Duurzaam