Duurzaam ondernemen

'Met statiegeld op kleine plastic flesjes bied je extra service’

Het nieuwe statiegeldsysteem voor kleine plastic flesjes is op 1 juli in werking getreden. Grotere supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg zijn verplicht om statiegeld­flessen in te nemen. Andere bedrijven die dranken uit plastic flesjes verkopen kunnen zich vrijwillig aanmelden als innamepunt. Ron Hoonakker, eigenaar van een campingwinkel op Camping Arnhem, verwacht meer mensen in zijn winkel. “Je verleent extra service aan je klant en je voorkomt ook nog eens zwerfafval.”

Sinds 1 juli 2021 betaal je € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. De statiegeldverplichting is net als het verbod op wegwerpplastic bedoeld om zwerfaval tegen te gaan. Doel is dat minstens 90% van de flesjes retour komt en gerecycled wordt.

Verplicht en vrijwillig

Grotere supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Andere bedrijven die dranken uit plastic flesjes verkopen kunnen zich vrijwillig aanmelden als innamepunt. Dat geldt bijvoorbeeld voor pretparken, bioscopen, restaurants, cafés en sportverenigingen.

Simpele klus

Volgens campingwinkeleigenaar Ron Hoonakker is het inzamelen van de plastic flesjes een simpele klus. Zijn winkel is straks 1 van de 61.000 vrijwillige innamelocaties. ”Ik heb geen flessenautomaat, maar neem de flessen aan als mensen ze inleveren. Ik zamel al grote petflessen en bierflesjes in. Nu komen er de kleine plastic flesjes bij. Deze gaan vervolgens in een aparte zak die ik van de drankenleverancier krijg. Er gaat een sluiter op en een sticker met mijn gegevens. Het kost wat extra tijd maar dat is geen probleem.”

Opslagruimte

Als je al petflessen inzamelt, verandert er volgens Hoonakker weinig. Je hebt alleen voldoende opslagruimte nodig. “Ik heb een relatief groot magazijn. Er staat nu 1 container voor de petflessen. Daar kan nog makkelijk 1 container bij voor de kleine flesjes. De leverancier bevoorraadt de winkel 2 à 3 keer per week. Als er voldoende lege flessen zijn, neemt de chauffeur die weer mee.” Het grootste probleem doet zich voor als het langere tijd warm weer is. “Dan trekken de lege flessen veel vliegen en fruitvliegjes aan.”

Goed doel

Naast statiegeld teruggeven aan de klant, kun je hem ook de mogelijkheid bieden het statiegeld te doneren aan een erkend goed doel. Statiegeld Nederland maakt de opbrengst dan direct over naar het gekozen doel. Beide opties aanbieden, geld teruggeven en doneren, is ook een mogelijkheid.

Clubkas spekken

Sportverenigingen mogen als enige innamelocatie de statiegeldopbrengst gebruiken voor de clubkas, om hier bijvoorbeeld nieuwe goals, ballen of hesjes van te kopen. Tennisvereniging TIOS uit Sleeuwijk heeft al een doel. Zij spaart met het statiegeld voor nieuw terrasmeubilair. “Omdat wij een cashloze vereniging zijn kunnen wij het statiegeld niet uitbetalen. We hopen dat alle leden met ons mee willen sparen en hun lege flesjes niet elders inleveren," vertelt Diewertje Oosterwijk namens de kantinecommissie.

Meer mensen

Hoonakker denkt dat er meer mensen naar zijn winkel komen nu hij inzamelpunt wordt. “Zowel in de winkel als bij de receptie informeren we klanten over het innemen van lege plastic flesjes. Mensen die hier 1 of 2 dagen op de camping staan, hebben vaak al drinken mee. Dan is het handig als ze de flesjes bij mij kunnen inleveren en niet mee terug hoeven te nemen. Dat trekt deze mensen naar mijn winkel, waardoor ze wellicht iets kopen.”

Aanmelden

Wil jij ook vrijwillig kleine plastic flesjes innemen? Meld je dan aan bij Statiegeld Nederland, de in- en uitvoerder van het nieuwe statiegeldsysteem.

Lees over nog meer regelingen voor duurzaam ondernemen.
Herlinda Blokker

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.

InspiratiePage
Financiering