Duurzaam ondernemen

Meten is weten: je CO2-uitstoot verminderen doe je zo

Weet jij wat de CO2-uitstoot van je onderneming is? Als je daar inzicht in hebt, kun je ook aan de slag om je CO2-uitstoot te verminderen. Daardoor bespaar je niet alleen op je kosten, maar ben je ook voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving.

De CO2-uitstoot in Nederland moet voor 2030 flink omlaag. Bedrijven moeten hier ook hun steentje aan bijdragen, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord. Door te verduurzamen kun je de CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag brengen en bezuinigen op je kosten.

Wat is jouw CO2-uitstoot?

Door de CO2-uitstoot van je bedrijf te meten, zie je waar je kunt besparen. Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee je inzicht krijgt in de CO2-uitstoot van je bedrijf, zoals CO2-calculators. Je vult een online vragenlijst in over onder andere je energieverbruik, bedrijfspand en vervoer, dus zorg dat je die gegevens erbij hebt.

Er bestaan gratis online tools, zoals de CO2-calculator van Klimaatplein of de CO2-calculator van de Climate Neutral Group. En in tientallen gemeenten is de Milieubarometer gratis te gebruiken. Je kunt ook betaalde hulpmiddelen gebruiken, zoals de CO2-Prestatieladder of een adviseur inschakelen.

Na het invullen van je gegevens laten de tools zien wat in jouw onderneming de grootste veroorzakers van CO2-uitstoot zijn. Dit kan per ondernemer en branche erg verschillen, legt Rob Van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com uit. “Voor een transporteur zorgt dieselverbruik voor negentig procent van de CO2-uitstoot. Maar een zzp’er die thuiswerkt en groene stroom heeft, stoot weinig CO2 uit.” Ook telt mee of je al duurzame maatregelen hebt genomen: “Sommige bedrijven kopen groene stroom in of hebben daken vol zonnepanelen. Die hebben op stroomgebruik al 0% CO2-uitstoot.”

CO2 besparen: 4 tips

Bedrijven kunnen op verschillende manieren hun CO2-uitstoot te verminderen. Van der Rijt vertelt dat energie besparen, inkoop verduurzamen, vervoer vergroenen en zuiniger zijn met grondstoffen de vier meest gebruikte besparingenopties zijn waar bedrijven voor kiezen. Hij deelt zijn tips om hier zelf mee aan de slag te gaan:

1. Minder energie verbruiken

Kleine aanpassingen in je energiegedrag kosten weinig en leveren samen veel op. Je kunt bijvoorbeeld ‘sluipverbruik’ voorkomen door apparaten die onnodig aanstaan of lampen die ’s nachts branden uit te zetten. Maatregelen als deuren en ramen dichtdoen of leidingen isoleren zorgen dat er geen warmte verloren gaat. En heb je al aan energiezuinig printen gedacht? Zo zijn er veel meer tips voor een lager energieverbruik.

2. Duurzamer inkopen

Bedrijven kunnen ook CO2-uitstoot verminderen met een duurzaam inkoopbeleid. Bijvoorbeeld door lokaal in te kopen, producten aan te kopen met een keurmerk of grootverpakkingen te gebruiken. De Checklist maatschappelijk verantwoord inkopen geeft tips en begeleidt je stap voor stap naar een duurzaam inkoopproces.

3. Transport vergroenen

Een goede manier om CO2-uitstoot te verlagen is overstappen op elektrisch rijden of rijden op waterstof. Ondernemers die een volledig emissieloze bedrijfsauto kopen of leasen en aan de voorwaarden voldoen, krijgen hier subsidie voor. Vervoer je goederen of bezorg je pakketten, dan kun je ook kijken of je vrachten met elkaar kunt combineren of met andere vervoerders kunt samenwerken.

Ook met minder reizen verlaag je je CO2-uitstoot. Het helpt dus om werknemers vaker thuis te laten werken, of te stimuleren met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Om fietsen te stimuleren heeft de overheid regelingen ingesteld.

4. Zuiniger zijn met grondstoffen en materialen

Je kunt ook minder grondstoffen en materialen gebruiken of werken met producten die langer meegaan. Kies voor producten die relatief gemakkelijk te repareren of recyclen zijn. Besparen op je afval zorgt ook voor minder CO2-uitstoot. Scheid je nog geen afval, maak daar dan een begin mee met dit stappenplan. Kijk ook eens naar de opties om minder plastic te gebruiken.

Subsidie voor verduurzamen

Verduurzamen kost geld, maar er zijn manieren die het financieel aantrekkelijker maken, vertelt van der Rijt. “De overheid heeft verschillende potjes met financierings- en subsidiemogelijkheden om ondernemers te helpen verduurzamen. Een subsidie aanvragen kost tijd, maar je boekhouder of een energieadviseur kan je hierbij helpen.”


Read this article in English

Wat betekent de verplichte duurzaamheidsrapportage voor jouw onderneming? Bereid je voor op deze nieuwe regelgeving.
Lindsay  de Sain-Vallen

Duurzaam ondernemen is goed zorgen voor de wereld, maar ook voor elkaar. Met mijn artikelen wil ik je informeren en inspireren op het gebied van duurzaamheid. Zo kun jij doen waar je goed in bent: ondernemen.

InspiratiePage
Duurzaam