Duurzaam ondernemen

Salderingsregeling maakt zonnepanelen aantrekkelijker

Als je twijfelt over investeren in zonnepanelen kan de salderingsregeling je over de drempel helpen. Met deze regeling is je energierekening tot honderden euro’s per jaar lager. De huidige regeling loopt tot 1 januari 2023, een voorstel om de vergoeding stapsgewijs tot 2030 af te bouwen ligt nu in de Tweede Kamer. Lees hoe de salderingsregeling werkt en wat de afbouw van deze regeling inhoudt.

Maarten Hartrich van U-Zon ontwerpt al 12 jaar zonnestroominstallaties en adviseert ondernemers hierover. "De zonnestroom die je zelf opwekt, gebruik je het liefst zo veel mogelijk direct in je dagelijkse stroomverbruik. Is er nog stroom over? Sla het op in een accusysteem als je dat hebt. Wat er dan nog over is, lever je terug aan je energieleverancier." Bij het terug leveren van zonnestroom pas je de salderingsregeling toe.

De salderingsregeling

Je energieleverancier streept op je jaarrekening de zonnestroom die je terug levert weg tegen de stroom die je afneemt. Dat heet salderen en scheelt tot honderden euro's op je jaarlijkse energierekening, afhankelijk van onder meer je leverancier. Het salderen van energieverbruik is geregeld in de salderingsregeling.

Alleen voor kleinverbruikers

De regeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3x80 Ampère. Dat zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben voor apparaten die veel energie vragen, zoals een sauna of een verwarmd zwembad. Zit je boven de 55,2 kW, dan kun je geen gebruikmaken van de regeling.

Scenario’s

Op zonnige dagen gebruik je stroom van je zonnepanelen en neem je geen of weinig stroom af van je energieleverancier. Of je levert zelfs zonnestroom terug aan het net. Op bewolkte dagen geldt het tegenovergestelde en neem je meer stroom af dan je opwekt. Aan het eind van het jaar zijn er 2 mogelijke scenario's: je nam in totaal meer stroom af dan je terug leverde, of je leverde meer stroom terug dan je afnam.

Meer verbruik dan opwek

Stel: je neemt 4000 kWh aan stroom af in 1 jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert die 3000 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de gesaldeerde stroom betaal je niets, ook geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Meer opwek dan verbruik

Stel: je neemt 2000 kWh aan stroom af voor het hele jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert 2000 kWh. Je betaalt dus helemaal niets aan stroom, energiebelasting en ODE. Sterker nog, je krijgt een terugleververgoeding voor de extra 1000 kWh die je terug levert. Hoeveel je daarvoor krijgt hangt af van de terugleververgoeding van je energieleverancier.

Terugleververgoeding

De terugleververgoeding per extra terug geleverde kWh verschilt per energieleverancier en ligt ongeveer tussen de 4 en 12 cent per kWh. Check de exacte terugleververgoeding per opgewekte kWh van tientallen energieleveranciers op vergelijkingssites als independer.nl, energievergelijk.nl en gaslicht.com.

Aanmelden

Wil je salderen? Dan ben je verplicht je zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl. Naast je contactgegevens geef je hier informatie over je installatie, zoals het meternummer van je elektriciteitsmeter en het vermogen van je zonnepanelen. Niet aanmelden van je zonnepanelen is strafbaar. Ook kan je energieleverancier besluiten je niet te betalen voor zonnestroom die je terug levert.

Afbouw salderingsregeling

Hartrich ziet dat ondernemers profiteren van de salderingsregeling, maar wijst erop dat de overheid de regeling geleidelijk wil afbouwen vanaf 1 januari 2023. "Die datum lijkt mij niet haalbaar, want het wetsvoorstel daarover moet nog door de Tweede Kamer. Misschien gaat de afbouw later in en bestaat de huidige salderingsregeling langer. Op dit moment geldt in ieder geval nog 100% saldering."
Hoe werkt de afbouw van de salderingsregeling? Vanaf 1 januari 2023 gaat je maximale saldering elk jaar 9 procentpunt omlaag. Dit betekent dat je in 2023 maximaal 91% van wat je opwekt kunt wegstrepen tegen je verbruik, in 2024 nog 82% en zo verder tot 28% in 2030. Daarna stopt de salderingsregeling, al is er dus volgens Hartrich een kans dat de afbouw wordt uitgesteld.

Regelingen bij aanschaf zonnepanelen

De salderingsregeling en de terugleververgoeding leveren een lagere energierekening op als je eenmaal zonnepanelen hebt. Heb je nog geen zonnepanelen en ben je van plan hierin te investeren? Bekijk of je in aanmerking komt voor de regelingen die de aanschaf van zonnepanelen goedkoper maken:

  • Terugvragen btw

    Vraag de 21% btw die je betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug aan de Belastingdienst. Hoe je die btw terugvraagt hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

    Trek een deel van je investering in zonnepanelen af van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
  • Milieu-investeringsregelingen

    Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verlaag je je winst en betaal je minder belasting.

Lees over nog meer regelingen voor duurzaam ondernemen.
Kelvin Klijnsma

Als KVK-adviseur volg ik de razendsnelle ontwikkelingen rond digitalisering en cybersecurity. Ik vertaal dit naar praktische tips om slimmer en veiliger te ondernemen. Deze tips deel ik via KVK.nl, e-books, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage