Duurzaam ondernemen

Sociaal ondernemen: 5 weetjes

Sociaal ondernemen is de laatste jaren sterk in opkomst. Waarom is dat? Wat is het precies en wat is er echt anders aan? Wij zetten 5 weetjes over sociaal ondernemen op een rij.

1. Waarom sociaal ondernemen?

Omdat ondernemen om meer draait dan alleen maar winst maken. Dat vinden steeds meer ondernemers. Sociaal ondernemers zien geld verdienen als een manier om maatschappelijke, sociale en/of milieuvraagstukken op te lossen. Dat is hun bedrijfsmissie, hun doel. Dat is de reden waarom ze ondernemen.

2. Wat is sociaal ondernemen?

Een sociale onderneming levert net als elke andere zelfstandige onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Anders is dus dat ze het doel om een maatschappelijk probleem op te lossen voorop stellen. Zij willen als eerste zorgen dat de maatschappij er beter van wordt. Dat heet ook wel ‘impact’. Deze impact staat altijd voorop.

Positie van sociale ondernemingen ten opzichte van gewone bedrijven en goede doelen (Bron: Social Enterprise NL)
Positie van sociale ondernemingen ten opzichte van gewone bedrijven en goede doelen (Bron: Social Enterprise NL)

3. Waar vind je sociaal ondernemers?

Een maatschappelijk probleem kan over veel dingen gaan. Van oneerlijke handel in de keten en schaarste van grondstoffen tot mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We noemen een aantal bekende voorbeelden van sociaal ondernemers. Tony Chocolonely focust zich op het eerlijker maken van de productieketen in de cacao-indsutrie. The Colour Kitchen leidt jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot horecaprofessional. En voedselverspilling tegengaan is de missie van Kromkommer.

4. Wat is echt anders aan sociaal ondernemen?

Sociaal ondernemers moeten ook echt laten zien dat geld verdienen samengaat met zorg voor mens, milieu, maatschappij en de wereld. Het is voor hen belangrijk om aan te tonen dat ze echt een verschil maken in de maatschappij. Met de Impact Pad meet je of je goed bezig bent en slaagt in je doel.

5. Waar vind je hulp?

Van specifieke netwerken tot fondsen. Er komt steeds meer bijval voor deze vorm van ondernemen. Op landelijk niveau ondersteunen netwerken als Social Enterprise NL, de Social Impact Factory en de Impact Hub sociaal ondernemers. Ook zijn er veel regionale netwerken actief die sociale ondernemers in de regio met elkaar in contact brengen en zorgen voor meer betrokkenheid van lokale partijen.

Ook hebben steeds meer kapitaalverstrekkers interesse in maatschappelijk rendement. Fondsen zoals Stichting DOEN, Start Foundation, Rabobank Foundation en het Anton Jurgens Fonds bieden verschillende vormen van financiering: van donaties tot leningen. Voor sociaal ondernemers die op zoek zijn naar groeikapitaal zijn er verschillende investeringsfondsen zoals Social Impact Ventures en ABN AMRO Social Impact Fund. Ook banken, zoals de Triodos Bank, bieden speciale financiering voor sociale ondernemingen aan.

Laat het zien

Ben je sociaal ondernemer? Laat dan zien dat je maatschappelijke missie voorop staat. Aan klanten, partners en financiers. Hoe? Dat vind je in de Code Sociale Ondernemingen. Ook het keurmerk Prestatieladder Sociaal Ondernemen helpt je zichtbaar te maken dat je serieus werk maakt van socialer ondernemen.

Wist je dat sociaal ondernemers vaak koplopers zijn rond veranderingen? Lees het interview met Willemijn Verloop, Social Enterprise NL.
Herlinda Blokker

Als KVK-adviseur informeer, inspireer en help ik ondernemers te versnellen tot duurzaam ondernemen. Steeds vaker gaan goed doen voor mens, milieu & maatschappij samen met ondernemerschap, groei en innovatie. Daar liggen kansen.

InspiratiePage