Start je winkel duurzaam

Je start een winkel en barst waarschijnlijk van de dromen en plannen. Houd in die plannen ook rekening met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld meteen voor elektrisch vervoer en zorg dat je vanaf de start je producten groen inkoopt. Als je je bij de start van je winkel in duurzaamheid verdiept, bespaar je later tijd en misschien zelfs geld.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

Uitstervende diersoorten, smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel: de aarde warmt op en dat heeft negatieve gevolgen. Om die gevolgen zoveel mogelijk te beperken komen er steeds meer regels om ondernemend Nederland te verduurzamen. Denk aan de energiebesparingsplicht en het verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes. Houd vanaf de start van je winkel rekening met duurzaamheid. En bereid je voor op toekomstige wetten en regels. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand kiest of een bestelbus koopt.

Afval

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal en zo veel mogelijk afvalvrij zijn. Daarom komen er steeds meer regels voor afval. Op dit moment moet je afval scheiden en de omgeving van je winkel schoonhouden.

Afval scheiden

Iedere ondernemer moet papier, glas en gft scheiden. Produceert jouw winkel daarnaast ook textiel- of houtafval? Dat moet je ook scheiden. Vul de afvalwijzer voor bedrijven in en ontdek welke regels gelden voor jouw winkel. Verkoop je blikjes en flesjes drinken in je winkel, plaats dan een speciale inzamelbak. Daarmee kun je statiegeldverpakkingen inzamelen. Voordeel: minder zwerfafval om je winkel en je bespaart ermee op afvalkosten.

Is je winkel kleiner dan veertig vierkante meter? Dan heb je waarschijnlijk te weinig ruimte om afvalbakken te plaatsen. In dat geval hoef je geen papier, gft en glas te scheiden.

Textiel inzamelen

Als je kleding of huishoudtextiel importeert ben je verantwoordelijk voor het inzamelen en hergebruik ervan. 

Zwerfafval voorkomen

Als winkelier moet je zorgen dat de omgeving van je winkel schoon is. Al het zwerfafval in een straal van 25 meter om je winkel moet je opruimen. Zet een afvalbak bij je winkel om te voorkomen dat klanten afval laten slingeren. Verkoop je eten of drinken? Dan ben je verplicht om een afvalbak te plaatsen.

Verbod op wegwerpplastic

Verkoop je in je winkel vers bereid eten en drinken, zoals koffie, thee of broodjes? Sinds 1 juli 2023 mag je deze niet meer gratis meegeven aan je klant in plastic wegwerpbekers of -bakjes.

Duurzaam inkopen

Bij producten die je inkoopt voor je winkel kijk je naar prijs, kwaliteit en levertijd. Maar kijk ook eens of je producten maatschappelijk verantwoord kunt inkopen. Dat betekent dat je alleen producten koopt die goed zijn voor mens en milieu.

De overheid verwacht van je dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dat betekent dat jij en je partners verantwoord werken, met respect voor mens en milieu. Ontdek met de MVO Risico Checker of er maatschappelijke risico’s zijn voor de producten die jij inkoopt.

Verplichte duurzaamheidsrapportage

Vanaf 2024 moeten grote bedrijven rapporteren over hoe duurzaam hun keten is. Lever jij aan zulke bedrijven? Dan moet je ze precies kunnen vertellen welke invloed jouw bedrijf heeft op de wereld.

Duurzame financiering

Een winkel starten kost geld. Direct rekening houden met duurzaamheid vraagt vaak ook om een investering. Moet je geld lenen om te verduurzamen? Dan staat de overheid garant. Dankzij de BMKB-Groen regeling is het risico voor je financier lager. Daardoor krijg je makkelijker een lening.

Duurzaam pand

Een duurzaam winkelpand kan flink schelen in comfort en kosten. Zoek je een winkelpand? Vraag of het pand dat je op het oog hebt bijvoorbeeld goede isolatie en dubbel glas heeft. Is dat niet het geval, dan kun je het pand zelf duurzamer maken. Weet je niet waar je moet beginnen, of wat je het meest gaat opleveren? Een energieadviseur kan helpen. Die bekijkt je winkel en adviseert over wat je het best kunt aanpakken.

Verduurzamen als huurder

Huur je het pand? Dan moet verduurzamen in overleg met de eigenaar. Het kan soms lastig zijn om het gesprek hierover aan te gaan met je huurbaas. Open het gesprek door bijvoorbeeld deze modelbrief van brancheorganisatie InRetail naar de verhuurder te sturen.

Kleine aanpassingen

Energie besparen kan ook door kleine stappen te nemen. Houd je winkeldeur gesloten, daarmee bespaar je tot wel veertig procent energie. Ook andere kleine aanpassingen helpen. Gebruik bijvoorbeeld dynamische verlichting die alleen aangaat als er klanten zijn. En plaats tochtstrips en deurdrangers zodat de warmte of koelte zoveel mogelijk in je winkel blijft.

Energiebesparingsplicht

In sommige gevallen moet je je pand verduurzamen. Verbruik je in jouw winkel meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Groen vervoer

Heb je voor je winkel een auto of bestelbus nodig? Het kan slim zijn om direct elektrisch vervoer te kopen. Vanaf 2025 mag je veel Nederlandse steden niet meer in met een vervuilende bestelbus. Je mag daar dan alleen nog komen als je elektrisch of op waterstof rijdt.

Vanaf 2030 mag je in Nederland geen nieuwe brandstofauto’s meer verkopen. Houd daar rekening mee als je nu vervoer koopt voor je winkel. Wil je er minstens tien jaar mee rijden, overweeg dan direct elektrisch te kopen. De overheid wil ondernemers aanmoedigen elektrisch te rijden. Met verschillende subsidies wordt de aankoop van elektrisch vervoer duizenden euro’s voordeliger.