Duurzaam ondernemen

Statiegeld op blik: bespaar op je afval

Sinds 31 december 2022 zit er statiegeld op blikjes. Supermarkten moeten verplicht blikjes innemen, andere ondernemers kunnen zich vrijwillig aanmelden als innamepunt. Waarom zou je dat doen? Je bespaart op afvalkosten, steunt er goede doelen mee en helpt zwerfafval voorkomen.

Volgens Stientje van Veldhoven, voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, komen in Nederland ieder jaar ongeveer 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. “Dieren verwonden zich aan blikjes in de natuur. Met statiegeld op blik is dat verleden tijd”, zegt van Veldhoven. Koop je een blikje water, frisdrank, bier of andere zwak-alcoholhoudende dranken, dan betaal je als klant vijftien cent statiegeld. Supermarkten moeten verplicht lege blikjes en kleine plastic flesjes innemen. Andere ondernemers kunnen dit vrijwillig doen.

Bespaar op afvalkosten

Een inzamelbak voor blik en flesjes in je zaak plaatsen neemt extra ruimte in beslag, maar levert ook wat op. Je bespaart daarmee namelijk op afvalkosten. “Blikjes en flesjes die je klanten weggooien nemen enorm veel ruimte in, in je prullenbak”, zegt Misja Janvier, projectleider communicatie bij Statiegeld Nederland, de organisatie die het statiegeldbeleid van de overheid uitvoert. “Je betaalt bij je afvalverwerker voor die lucht.” Wordt je restafval in een rolcontainer bij je bedrijf opgehaald? Grote kans dat je kunt overstappen naar een kleinere maat rolcontainer als je blik en plastic scheidt. Maak met je drankleverancier afspraken over het ophalen van de blikjes en flesjes.

Steun goede doelen

Heb je geen supermarkt of tankstation langs de snelweg, dan hoef je niet verplicht statiegeld uit te betalen aan je klant. “Het is voor ondernemers vaak bijna niet te doen om statiegeld uit te betalen”, legt Janvier uit. “Denk aan een horecazaak met piekdrukte tussen twaalf en twee uur ’s middags. Het is dan veel te druk om ook nog aan iedereen 15 cent terug te betalen.”

In plaats daarvan kun je de opbrengst van de ingezamelde blikjes en flesjes aan een goed doel doneren. Dat kan via Statiegeld Nederland. “De lege flesjes en blikjes worden hergebruikt en de ondernemer kiest naar welk goed doel de opbrengst gaat.” Alle erkende goede doelen komen hiervoor in aanmerking. Kies een goed doel dat aansluit bij de missie van je bedrijf. Bij je registratie als innamepunt geef je je keuze door aan Statiegeld Nederland en ontvang je labels voor de inzamelzakken. Zo blijft tijdens het hele recycleproces duidelijk welke zakken van jouw bedrijf komen en belandt de donatie bij het juiste goede doel. Je mag de opbrengst van het statiegeld niet zelf houden.

Help zwerfafval voorkomen

Met een inzamelbak voor blikjes en plastic flesjes laat je aan je klant zien dat duurzaamheid belangrijk voor je is. En het houdt de omgeving van je zaak schoner, wat weer goed is voor je uitstraling.

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval

Sinds de zomer van 2021 betalen consumenten statiegeld op kleine plastic flesjes. “Kleine plastic flesjes komen 76 procent minder voor in zwerfafval sinds de invoering van statiegeld hierop”, vertelt zelfbenoemd Zwerfinator Dirk Groot. Als zwerfafvalonderzoeker verzamelt hij informatie over zwerfafval en adviseert bedrijven en overheden over hoe ze kunnen bijdragen aan minder zwerfafval. Uit zijn onderzoek blijkt ook dat in dezelfde periode het aantal blikjes in zwerfafval juist met veertien procent toenam. “Mensen kiezen misschien juist voor blik als ze op pad gaan omdat ze blikjes niet hoeven in te leveren en er geen statiegeld voor betalen.” Groot verwacht dat dit verandert als mensen straks ook statiegeld moeten betalen op blikjes. “Ik verwacht dat de hoeveelheid blik in het zwerfafval dan enorm afneemt.”

Meld je aan

Ben je overtuigd van de voordelen van inzamelen van blik en plastic flesjes? Meld je bedrijf aan als innamepunt bij Statiegeld Nederland. Krijg jij te maken met het verbod op plastic wegwerpverpakkingen? Bekijk alle regels en lees wat de uitzonderingen zijn.

Krijg jij te maken met het verbod op plastic wegwerpverpakkingen? Bekijk alle regels en lees wat de uitzonderingen zijn.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam