Duurzaam ondernemen

Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes

Verkoop jij afhaalmaaltijden of koffie voor onderweg? Vanaf juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen niet meer gratis meegeven aan je klant. Daarnaast moet je een herbruikbaar alternatief aanbieden. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor consumptie ter plaatse. Wat deze nieuwe regels voor jou als ondernemer betekenen, lees je in dit artikel.

De nieuwe regels gelden voor ondernemers met een horecabedrijf, bedrijfsrestaurant, stand op een evenement en verkooppunten met koffiehoek. Maar ook als je doorgaans een wachtende klant een kopje koffie aanbiedt in een plastic beker moet je op zoek naar alternatieven.

19 miljoen plastic bekers

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu vertelt op rijksoverheid.nl: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.” Om milieuvervuiling en een steeds groter wordende plasticsoep te voorkomen, komt er een verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Het ministerie verwacht dat dit verbod ervoor zorgt dat het gebruik van wegwerpplastic met veertig procent afneemt.

Afhaal en bezorging

Vanaf juli 2023 mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer meegeven aan je klanten. Denk bijvoorbeeld aan koffie voor onderweg, maar ook verpakkingen voor bezorg- of afhaalmaaltijden. Gebruik je kartonnen bekers of verpakkingen? Vraag bij je leverancier na of ze volledig plasticvrij zijn. Vaak zit er aan de binnenkant een plastic laagje. Dit mag straks ook niet meer.

Consumptie ter plaatse

Vanaf januari 2024 mag je geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken voor consumptie ter plaatse. Denk aan in de kantine, op kantoor, in de snackbar of op een festival. Als plastic wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen voor je bedrijf echt nodig zijn, dan mag je ze blijven gebruiken. In dat geval moet je 75 tot 90% van de verpakkingen zelf weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. “In de praktijk is dit moeilijk haalbaar, zeker voor kleine ondernemers”, waarschuwt Emmy van Daele, campagnecoördinator bij Mission Reuse, een initiatief dat draait om herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic. “Het inrichten van een systeem voor gescheiden inzameling vraagt veel inspanning, en er zijn maar weinig verpakkingen op de markt die je hoogwaardig kunt recyclen.”

Plastic verpakking doorberekenen

Wil je nog wel gebruik maken van plastic wegwerpbakjes of -bekers, dan moet je klant daar apart voor betalen. Hoeveel geld je vraagt, bepaal je zelf. Het kabinet geeft wel een richtlijn: 25 cent voor een beker, 50 cent voor een maaltijd en 5 cent voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld suiker en zout. De verpakkingskosten die je berekent moeten transparant zijn. Verwerk ze dus niet automatisch in de prijs van het product, maar zet ze als aparte kosten op de kassabon.

Alternatieven

Neem jij afscheid van plastic wegwerpbakjes en -bekers? Dan kun je kiezen uit een aantal alternatieven:

  • Herbruikbare verpakkingen aanbieden
  • Je klant een eigen verpakking laten meenemen
  • Wegwerpverpakkingen zonder plastic aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan bekers van natuurlijke materialen zoals viscose.

Voor eten en drinken dat je ter plekke serveert kun je plastic servies inwisselen voor bijvoorbeeld keramieken servies. “En portieverpakkingen suiker, melk en zoetjes kun je vervangen door een schenkverpakking of losse suikerklontjes”, vult Van Daele aan.

“Sommige opties vragen een aanpassing van jou en je medewerkers of van je klanten”, zegt Van Daele. “Leg het systeem daarom goed uit aan de gebruikers.” Let op: welke optie je ook kiest, je klanten hebben altijd recht op een herbruikbaar alternatief, zoals een zelf meegebrachte beker of verpakking. Lees hier meer over de alternatieven voor plastic wegwerpverpakkingen en ontdek welke optie het beste past bij jouw bedrijf.

Plastic tasjes

Eerdere maatregelen om plastic afval te verminderen bleken succesvol. Denk aan het verbod op gratis plastic tasjes, dat sinds 2016 geldt. Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval met zeventig procent afgenomen. Uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ondernemers en consumenten zich door het verbod bewuster zijn van de nadelen van het gebruik van plastic. Klanten accepteren dat plastic tasjes geld kosten, ze nemen dit de ondernemer niet kwalijk.

Read this article in English

Meer weten over het verbod op plastic wegwerpverpakkingen? Bekijk alle regels en lees wat de uitzonderingen zijn.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam