Duurzaam ondernemen

Woon-werkverkeer: met deze 6 tips maak je reizen duurzaam

Wil je je bedrijf verduurzamen, dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar het woon-werkverkeer van je personeel. Online vergaderen is bijvoorbeeld een goed alternatief voor zakelijke afspraken, elektrisch rijden wordt door subsidies steeds aantrekkelijker en ook de trein is een goede optie om naar kantoor te gaan. Met deze 6 opties zorg je voor minder uitstoot. Vaak bieden ze ook financiële voordelen.

Duurzaamheidsbeleid begint met jouw visie. Door deze te delen met je medewerkers, overtuig je ze om mee te bewegen naar een groene toekomst. Het verminderen van CO2-uitstoot is daarbij een belangrijk onderdeel. Stel duidelijke mobiliteitsregels voor en vertel ook nieuwe medewerkers direct over de doelen die je nastreeft.

Maak keuzes aantrekkelijk

Stimuleer en beloon gewenst gedrag. Dat kun je doen door financiële voordelen of andere aantrekkelijke premies te verbinden aan de keuze voor een duurzaam vervoersalternatief. Denk aan een bonus voor wie de auto voor de fiets verruilt. Of een app waarmee medewerkers via duurzaam reizen sparen voor goede doelen of duurzame producten. Onderzoek welke belemmeringen je werknemers eventueel ervaren en ontmoedig tegelijkertijd niet-duurzame keuzes.

Momenteel is thuiswerken de norm voor iedereen die dat kan. Kijk zodra het kabinet deze maatregel versoepelt of zelf loslaat, of vaker thuiswerken een mogelijkheid blijft. Want geen vervoersbewegingen betekent geen uitstoot. Wel reizen? Kijk dan naar deze milieuvriendelijke vervoersopties:

1. Elektrische bedrijfsauto’s

De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s met belastingvoordelen. Zo zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Voor de aanschaf van een elektrische auto kun je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de MIA of VAMIL-regeling. Aanschaf is dan zowel gunstig voor het milieu als je eigen portemonnee.

Maakt je bedrijf gebruik van een leaseregeling, dan kun je inzetten op een breed aanbod van elektrische auto’s. Je moet dan wel laadpalen plaatsen en je werknemer moet nadenken over eventueel vervangend vervoer voor vakanties. Het aanbod verandert snel, dus richt je wagenpark als werkgever flexibel in. Opladen duurt langer dan tanken, houd daar in je planning rekening mee.

2. Auto delen

Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor jouw bedrijfspand? Overweeg dan eens of deelauto’s een oplossing zijn. Zakelijke kilometers bestaan niet alleen uit woon-werkverkeer. Door autodelen of carpoolen gebruiken meerdere mensen 1 voertuig. Dat scheelt aanschafkosten en vermindert het aantal auto’s op de weg.

3. Stuur met reiskostenvergoeding

Een andere optie is het actief stimuleren van andere keuzes door middel van de kilometervergoeding of reiskostenvergoeding. Door de eerste kilometers niet te vergoeden, stimuleer je werknemers die dichtbij wonen met de fiets of de bus te komen. Ook met je parkeerbeleid kun je werknemers prikkelen andere keuzes te maken. Denk aan betaald parkeren of een parkeervergunning die verrekend wordt met het nettosalaris.

4. Comfortabel met de trein

Ligt jouw bedrijfspand op een gunstige locatie ten opzichte van het openbaar vervoer? Stimuleer reizen met de trein en bus. Het aanbieden van een OV-abonnement kan goedkoper zijn dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven hebben speciale abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.

Door eersteklas reizen aan te bieden kun je reizen met de trein nog aantrekkelijker maken. Je werknemer zou in de trein door kunnen werken, zelfs tijdens spitstijden.

Ook als je iets verder van het station gevestigd bent zijn er mogelijkheden, zoals aanvullend vervoer met de OV-fiets.

5. Voordelig (elektrisch) fietsen

Je kunt je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld met de leasefietsregeling. Je kunt deze regeling vergelijken met een leaseregeling voor auto’s, maar dan duurzamer. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Kilometers bijhouden is niet meer nodig. Een elektrische fiets of speed pedelec is ook een reëel alternatief voor werknemers die net iets verder van kantoor af wonen.

Als je niet de volledige lease vergoedt, kunnen medewerkers nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig verrekenen via het brutoloon. Dit maakt deel uit van de werkkostenregeling.

Naast verrekening via het salaris, kun je een lening bieden voor aanschaf of een bonus voor fietsgebruik. Je werknemer kan bijvoorbeeld deelnemen aan een spaaractie waarbij de gereden fietskilometers tellen. Ook kun je een kilometervergoeding voor fietsers (tot 19 cent per kilometer) introduceren. Stimuleer fietsgebruik niet alleen fiscaal, zorg ook voor goede randvoorwaarden. In dit artikel vind je daar voorbeelden van.

6. Zo duurzaam mogelijk vliegen

Reizen jij of je medewerkers veel met het vliegtuig? Overweeg dan eerst of je je werk online kunt doen. Als vliegen noodzakelijk is, kijk dan eerst of je bestemming ook met de trein bereikbaar is. Je kunt er dan voor kiezen om de CO2-uitstoot van je vlucht te laten compenseren. De meest milieuvriendelijke vlucht is een rechtstreekse vlucht in economy class in een goed bezet vliegtuig van een duurzame luchtvaartmaatschappij. Echt groen vliegen kan nog niet. Vliegen op biobrandstoffen via een maatschappij met duurzaamheidsdoelstellingen kan wel.

Ambassadeurs van duurzaamheid

Als ondernemer laat je door duurzame keuzes zien dat je een voorbeeldfunctie hebt. Zet jouw betrokken medewerkers in als ambassadeurs van duurzame mobiliteit. Goed voorbeeld doet goed volgen. Grote bedrijven geven al het voorbeeld via www.andersreizen.nu.

Lees hoe je nog meer je CO2-uitstoot kan verminderen als ondernemer op het Digitaal Ondernemersplein.
Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage
Innovatie