Duurzaam ondernemen

Zo laat je je personeel duurzaam reizen

Woon-werk verkeer staat door corona even op een laag pitje. Een goed moment om na te denken hoe je met mobiliteit wilt omgaan ná deze periode. Is een duurzamer vorm van reizen straks ook voor jouw bedrijf ‘het nieuwe normaal’? Maak jouw bedrijf groener door medewerkers keuzes te bieden om duurzaam te reizen. De voordelen: gezonde werknemers, uitstootvermindering en vaak ook nog financiële voordelen.

Maak keuzes aantrekkelijk

Duurzaamheidsbeleid begint met jouw visie. Door deze te delen overtuig je jouw medewerkers om mee te bewegen naar een toekomst met minder CO2-uitstoot. Stel duidelijke mobiliteitsregels op en vertel ook nieuwe medewerkers direct over de doelen die je nastreeft.

Stimuleer en beloon gewenst gedrag. Dat kun je doen door financiële voordelen of andere aantrekkelijke premies te verbinden aan de keuze voor een duurzaam vervoersalternatief. Denk aan een bonus voor wie de auto voor de fiets verruilt. Of een app waarmee medewerkers via duurzaam reizen sparen voor goede doelen of duurzame producten. Onderzoek welke belemmeringen je werknemer ervaart en probeer deze weg te nemen. Ontmoedig tegelijkertijd niet-duurzame keuzes.

Overweeg of vaker thuis werken ook na de coronacrisis een mogelijkheid blijft – geen vervoersbewegingen betekent geen uitstoot. Wel reizen? Kijk dan eens naar milieuvriendelijke vervoersopties:

Elektrische bedrijfsauto’s

De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s met belastingvoordelen.. Zo zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Voor de aanschaf kan je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de MIA of VAMIL-regeling. Aanschaf is dan zowel gunstig voor het milieu als de eigen portemonnee.

Maakt je bedrijf gebruik van een leaseregeling dan kun je inzetten op een breed aanbod van elektrische auto’s. Je moet dan wel laadpalen plaatsen en nadenken over eventueel vervangend vervoer voor vakanties. Het aanbod verandert snel, dus richt het als werkgever flexibel in. Opladen duurt iets langer dan tanken, houdt daar in je planning rekening mee.

Auto delen

Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor jouw bedrijfspand? Overweeg dan eens of deelauto’s een oplossing zijn. Zakelijke kilometers bestaan niet alleen uit woon-werkverkeer. Door autodelen of carpoolen gebruiken meerdere mensen één voertuig of delen een auto. Dat scheelt aanschafkosten en vermindert het aantal auto’s op de weg.

Stuur met reiskostenvergoeding

Een andere optie is het actief stimuleren van andere keuzes door middel van de kilometervergoeding of reiskostenvergoeding. Door de eerste kilometers niet te vergoeden, stimuleer je werknemers die dichtbij wonen met de fiets of de bus te komen. Ook met je parkeerbeleid kan je werknemers prikkelen andere keuzes te maken.

Comfortabel met de trein

Ligt jouw bedrijfspand op een gunstige locatie ten opzichte van het openbaar vervoer? Stimuleer reizen met de trein en bus. Het aanbieden van een OV-abonnement kan goedkoper zijn dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven hebben speciale abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.

Door eersteklas reizen aan te bieden kun je de trein nog aantrekkelijker maken. Je werknemer zou in de trein door kunnen werken, zelfs tijdens spitstijden. Ook als je iets verder van het station gevestigd bent zijn er mogelijkheden, zoals de OV-Fiets.

OV in de 1,5 metersamenleving

Voorlopig gelden in het OV aanvullende maatregelen om het reizen voor iedereen veilig te houden. Hierbij geldt vanaf 1 juni de plicht tot het dragen van een (niet-medisch) mondkapje in trein en bus. Daarnaast moet je ook hier 1,5 meter afstand houden tot anderen, zowel in de trein als op het perron. Lees hier alle regels over reizen in het OV.

Voordelig (elektrisch) fietsen

Je kunt jouw medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Dit wordt mogelijk gemaakt door de leasefietsregeling. Je kunt deze regeling vergelijken met een leaseregeling voor auto’s, maar dan duurzamer. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Kilometers bijhouden is niet meer nodig. Een elektrische fiets of speed pedelec is ook een reëel alternatief voor werknemers die net iets verder van kantoor af wonen.

Als je niet de volledige lease vergoedt, kunnen medewerkers nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig verrekenen via het brutoloon. Dit maakt deel uit van de werkkostenregeling.

Naast verrekening via het salaris kun je een lening bieden voor aanschaf of een bonus voor fietsgebruik. Je werknemer kan bijvoorbeeld deelnemen aan een spaaractie waarin de gereden fietskilometers tellen. Ook kun je een kilometervergoeding voor fietsers (tot € 0,19 per kilometer) introduceren.

Stimuleer fietsgebruik niet alleen fiscaal, maar zorg ook voor goede randvoorwaarden.

Zo duurzaam mogelijk vliegen

Reizen jij of jouw medewerkers veel met het vliegtuig? Overweeg of de bestemming ook met de trein bereikbaar is. Soms is vliegen wél noodzakelijk. Om productie in verre landen te bezoeken, of om internationale klanten te ontmoeten. Je kunt er dan voor kiezen om de CO2-uitstoot van jouw vlucht te laten compenseren. De meest milieuvriendelijke vlucht is een rechtstreekse vlucht in economy class in een goed bezet vliegtuig van een duurzame luchtvaartmaatschappij. Echt groen vliegen kan nog niet. Vliegen op biobrandstoffen via een maatschappij met duurzaamheidsdoelstelling kan wel.

Ambassadeurs van duurzaamheid

Als ondernemer laat je door duurzame keuzes zien dat je een voorbeeldfunctie hebt. Zet jouw betrokken medewerkers ook in als ambassadeurs van duurzame mobiliteit. Goed voorbeeld doet goed volgen. Grote bedrijven geven al het voorbeeld via www.andersreizen.nu. Ben jij de volgende ondernemer die kiest voor duurzame mobiliteit?

Lees hoe je nog meer je CO2-uitstoot kan verminderen als ondernemer op het Digitaal Ondernemersplein.
Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage