Duurzaam ondernemen

Zo lift je mee met de fietsambities

De overheid wil dat werkend Nederland auto en ov inruilt voor de fiets. Het kabinet heeft daar 175 miljoen euro voor uitgetrokken. Bedrijven krijgen een voortrekkersrol in die fietsambities. Met voordelige regelingen als de ‘Fiets van de zaak’ is dit misschien wel het goede moment om de fiets binnen jouw organisatie definitief op een voetstuk te plaatsen. Hier lees je wat een fietsplan je concreet oplevert en hoe je dat slim doet.

Op dit moment gaat pak ‘m beet een kwart van alle Nederlanders op de fiets naar zijn werk. Met het programma ‘Kies de Fiets’ wil de overheid bereiken dat in 10 jaar tijd 10% meer medewerkers de fiets nemen. Dit is beter voor het milieu en de bereikbaarheid. Daarnaast is fietsen een stuk gezonder en wil Nederland zich internationaal profileren als fietsland.

What’s in it for me?

Leuk, dat internationale imago van Nederland fietsland. Maar als slimme ondernemer doe je pas investeringen als het je wat oplevert. Betere doorstroom in en bereikbaarheid van jouw regio is natuurlijk handig. Schonere lucht en minder herrie rond jouw bedrijf is fijn. Maar wat zijn de andere directe voordelen van de ‘fietsificatie’ van jouw bedrijf?

Jij profiteert doordat...

  • ...er allerlei financiële regelingen zijn opgetuigd. Denk aan de leaseplanregeling, waarmee ondernemers (inclusief zzp’ers) of werknemers een ‘fiets van de zaak’ (leasefiets) kunnen krijgen.
  • ...fietsen gezond is. Vooral als je werknemers veel achter hun bureau zitten, is te weinig beweging een risico. Meer fietsen past binnen een gezonde leefstijl en zorgt voor minder overgewicht, hart- en vaatziekten en depressies. Een half uur fietsen per dag vermindert de kans op diabetes bijvoorbeeld met 20%. Fietsende werknemers zijn per jaar 1,3 dagen minder ziek. Daardoor daalt je ziekteverzuim en de kosten en zorgen die daarmee gemoeid zijn. 
  • ...je minder brandstof- en parkeerkosten hebt. Minder autokilometers betekent minder brandstofkosten. Plaats een fietsenrek op een autoparkeerplaats en je ziet de winst in vierkante meters: op 1 autoparkeerplek kun je 10 fietsen kwijt.
  • ...het stimuleren van fietsen goed is voor de uitstraling van je bedrijf. Als werkgever, omdat je gezondheid van je personeel en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan. Maar ook als samenwerkingspartner of bij het meedingen naar aanbestedingen. Een goed imago op duurzaamheid en vitaliteit kan net het verschil maken.

Pak het slim aan

Financiële regelingen maken makkelijker om je personeel mee te krijgen. Maar dat is nog niet alles:

Zorg voor goede fietsvoorzieningen

Maak het voor je werknemers zo prettig mogelijk om met de fiets naar de zaak te komen. Niemand heeft zin om na een fietstocht de hele dag bezweet achter zijn bureau te zitten. Overweeg daarom een omkleedruimte, al dan niet met douches. Ook de mogelijkheid om fietskleding uit te hangen is geen overbodige luxe voor de terugweg.

En die dure elektrische fietsen van tegenwoordig? Die wil je personeel het liefst veilig en overdekt stallen en als het even kan nog opladen ook. Ook daar zijn dus mogelijk investeringen nodig. Voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zijn onder voorwaarden subsidies beschikbaar.

Ten slotte een goedkope, maar doeltreffende oplossing voor acute fietsproblemen: denk ook aan een bandenplaksetje en een fietspomp!

Communiceer over de mogelijkheden

Daarna is het zaak duidelijk te communiceren over de fietsregelingen en de aanwezige  voorzieningen. Vaak zijn werknemers niet op de hoogte van de mogelijkheden. Hulp nodig? Ook hier komt van pas dat het kabinet prioriteit geeft aan fietsstimulatie: meld je bedrijf aan via het overheidsprogramma ‘Kies de Fiets’ en krijg een gratis toolkit met promotiemateriaal toegestuurd. Je moet je dan wel inzetten om de doelstelling van 10% meer fietsende medewerkers te halen.

Wees flexibel

Eerlijk is eerlijk: soms is de fiets niet de handigste oplossing. Dat is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de aard van de werkzaamheden, de privésituatie van je werknemer en de afstand tot het werk. Bied je personeel dus flexibiliteit. Bijvoorbeeld met een mobiliteitskaart waarmee ov, auto en fiets afwisselend te gebruiken zijn. Kies bovendien voor een positieve houding, niet iedere medewerker zal enthousiast meedoen.

Werk samen

Ruimtegebrek, of op zoek naar iemand om de kosten mee te delen? Werk samen met je buurondernemers. Bijvoorbeeld voor het realiseren van fietsenstallingen en kleedruimtes of de aanschaf van laadpalen. Misschien is het wel een optie samen een aantal deelfietsen of een deelauto ter beschikking te stellen.

Het programma Kies de Fiets bestaat al sinds 2017, dus je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. In bijna elke regio zijn er organisaties die je op weg kunnen helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld een mobiliteitsscan bij je uitvoeren. Daarmee brengen ze in kaart wat het reisgedrag van je personeel is. Daarna geven ze advies op maat over wat je kan doen om je personeel meer te laten fietsen.

Laat je inspireren

Ook brengen deze organisaties ondernemers die met dit onderwerp bezig zijn bij elkaar. Inspirerende voorbeelden worden breed gedeeld, bijvoorbeeld met een awardwedstrijd. Zo zijn er bedrijven die apps of een stempelkaart gebruiken om fietskilometers bij te houden en medewerkers die vaak fietsen belonen. Andere bedrijven organiseren autoloze dagen of maken gepersonaliseerde bidons voor hun personeel.

Nieuwsgierig naar andere manieren om je bedrijf te verduurzamen? Met deze 7 knoppen breng je meer duurzaamheid in je producten.
Simon Bruyning

Van politieke spanningen tot nieuwe groeimarkten: als KVK-adviseur richt ik mij op actuele internationale gebeurtenissen die direct impact hebben op ondernemers. Ik ben altijd op zoek naar ondernemers die anderen met hun verhaal inspireren.

InspiratiePage
Duurzaam