Zo start je je webshop duurzaam

Je gaat ervoor: je start een webshop. Een spannende stap waarbij je veel moet uitzoeken en regelen. Denk vanaf het begin ook goed na over duurzaamheid. Koop je producten duurzaam in en verzend bestellingen zo duurzaam mogelijk. Als je je bij de start van je webshop in duurzaamheid verdiept bespaar je later tijd en misschien zelfs geld.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

De aarde warmt op en dat heeft negatieve gevolgen. Om die zoveel mogelijk te beperken, moet je met steeds meer regels rekening houden. Bovendien vindt driekwart van de consumenten het belangrijk dat bedrijven bijdragen aan een betere wereld. Houd daarom vanaf de start van je webshop rekening met duurzaamheid. En bereid je voor op toekomstige wetten en regels. Bijvoorbeeld op het moment dat je een pand of verpakkingsmaterialen kiest.

Wetchecker energiebesparing

Met de Wetchecker energiebesparing check je welke wettelijke verplichtingen er allemaal gelden voor je bedrijf of pand op het gebied van energie besparen en CO2-uitstoot verminderen.

Afval

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal en zo veel mogelijk afvalvrij zijn. Daarom komen er steeds meer regels voor afval. Op dit moment moet je verplicht afval scheiden.

Afval scheiden

Iedere ondernemer moet papier, glas en gft scheiden. Produceert jouw webshop daarnaast ook textiel- of houtafval? Dat moet je ook scheiden. Vul de afvalwijzer voor bedrijven in en ontdek welke regels voor jou gelden.

Textiel inzamelen

Als je kleding of huishoudtextiel importeert dan ben je ook verantwoordelijk voor het inzamelen en hergebruik ervan. 

Duurzaam verpakken

Gebruik zo min mogelijk verpakkingsmateriaal voor het verzenden van bestellingen. Dat scheelt ook nog eens in de kosten. Verzend producten bijvoorbeeld in hun originele verpakking. Is dat geen optie? Gebruik voor iedere bestelling een doos op maat. Gemiddeld bestaat dertig procent van alle pakketten die verzonden worden uit lucht. Te grote verpakkingen zijn slechter voor het milieu omdat de busjes minder verpakkingen per keer kunnen vervoeren. Ze moeten dan vaker rijden en stoten meer CO2 uit.

Kijk ook naar het materiaal van de verpakkingen waarin je bestellingen verzendt. Er komen steeds meer biologisch afbreekbare of gerecyclede verpakkingen op de markt. Denk aan afbreekbare opvulchips gemaakt van zetmeel. Dozen kun je dichtplakken met papieren tape met lijm van natuurlijk rubber. Verzend je in zakken? Gebruik hiervoor verzendzakken van honderd procent gerecycled papier.

Duurzaam verzenden

Voor het verzenden van bestellingen heb je verschillende opties. Laat pakketjes bijvoorbeeld standaard verzenden naar ophaalpunten in plaats van naar huisadressen. Dit scheelt reiskilometers voor de vervoersbussen. Voor bezorging in steden kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor fietskoeriers. Of werk samen met een vervoerder die beide opties combineert. Pakketjes worden dan naar een centraal punt gebracht. Het laatste stuk naar je klant gebeurt op de fiets.

Verzendopties

Bezorg je in heel Nederland? Ga dan een samenwerking aan met een vervoerspartner die duurzaam vervoert. Er zijn nog geen grote bezorgdiensten die volledig elektrisch bezorgen. Grote bezorgdiensten zoals PostNL, DHL en DPD zijn wel al druk bezig met het vergroenen van hun wagenpark.

Een andere keuze is werken met fietskoeriers. Die bezorgen pakketjes met de fiets of bakfiets. Dit is een goede optie als je lokaal kleinere producten verkoopt die makkelijk op te fiets te vervoeren zijn.

Retouren

Doe groen en voorkom retouren. Hoe minder pakketjes je klanten retour sturen, hoe minder busjes er hoeven te rijden. En het scheelt jou ook nog eens een hoop tijd, administratie en geld. Zorg voor duidelijke productinformatie en productfoto’s in je webshop. Vermeld alle afmetingen, materialen en onderhoudsinformatie van een product. Maak duidelijke, kleurechte foto’s van meerdere kanten. Hoe duidelijker de informatie hoe kleiner de kans dat klanten hun bestellingen retour sturen. Doen ze dat toch, vraag ze dan om de reden voor retourneren. Verbeter je productinformatie op basis hiervan. Daarmee voorkom je retouren in de toekomst.

Duurzaam inkopen

Bij producten die je inkoopt voor je winkel kijk je naar prijs, kwaliteit en levertijd. Maar kijk ook eens of je producten maatschappelijk verantwoord kunt inkopen. Dat betekent dat je alleen producten koopt die goed zijn voor mens en milieu.

De overheid verwacht van je dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Dat betekent dat jij en je partners verantwoord werken, met respect voor mens en milieu. Ontdek met de MVO Risico Checker of er maatschappelijke risico’s zijn voor de producten die jij inkoopt.

Duurzame financiering

Een webshop starten kost geld. Je bedrijf duurzaam starten vraagt vaak ook om een investering. Moet je geld lenen om te verduurzamen? Dan staat de overheid garant. Dankzij de BMKB-Groen regeling is het risico voor je financier lager. Daardoor krijg je makkelijker een lening.

Duurzaam pand

Heb je een magazijn nodig voor je webshop? Kijk hoe duurzaam het pand dat je huurt of koopt is. Een duurzaam pand kan flink schelen in comfort en kosten. Zoek een pand met goede isolatie en dubbel glas. Is dat er niet, dan kun je het pand zelf duurzamer maken. Weet je niet waar je moet beginnen, of wat je het meest gaat opleveren? Een energieadviseur kan helpen. Die bekijkt je winkel en adviseert over wat je het best kunt aanpakken.

Verduurzamen als huurder

Huur je het pand? Dan moet verduurzamen in overleg met de eigenaar. Het kan soms lastig zijn om het gesprek hierover aan te gaan met je huurbaas. Open het gesprek door bijvoorbeeld deze modelbrief van brancheorganisatie InRetail naar de verhuurder te sturen.