Duurzaam ondernemen

Zonnepanelen voor je bedrijf

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 2 jun 2022
  • 5 min lezen
  • 2K
Heb je nog geen zonnepanelen? Dan wordt het hoog tijd. Zelf energie opwekken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Sterker nog, het is een slimme keuze: met zonnepanelen profiteer je jarenlang van gratis energie. Benieuwd naar de voordelen, investeringskosten en regelingen? Hier vind je het. En lees je hoe andere ondernemers het hebben aangepakt.

Draag je steentje bij aan de energietransitie en kies voor zonnepanelen. Zo maak je je bedrijfspand klaar voor de toekomst.

Voordelen

Lager energielabel

Door de plaatsing van zonnepanelen verlaag je de Energie-Index van je bedrijfspand. De Energie-Index bepaalt welk energielabel het pand heeft. Hoe lager het cijfer, hoe beter je energielabel. Vanaf 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Zonnepanelen zijn dus een goede manier om je bedrijfspand energiezuinig te maken.

Rekenvoorbeeld

Wat kosten zonnepanelen, en hoe snel verdien je ze terug? Onafhankelijke expert Sale Wiersma werkt bij adviesbureau duurzame energie Synnovem. Hij helpt bedrijven en overheden met de energietransitie. We hebben hem een fictieve casus voorgelegd.

Wat verwacht hij voor een bedrijfsruimte van 100 m2 met een plat dak van 50 m2? “Onder deze omstandigheden gaan daar 16 zonnepanelen op met een vermogen van 320 watt piek. De investering kost 3.840 euro en de terugverdientijd zal ongeveer 7 jaar zijn. Dan gaan we wel uit van kleinverbruik.”

Lucratieve investering

Zonnepanelen zijn dus een investering op de lange termijn. Zoals het rekenvoorbeeld laat zien, verdienen de panelen zichzelf na jaren terug. Daarna begint het oogsten pas echt, volgens Wiersma. “Want zonnepanelen gaan zo’n 30 jaar mee.”

Wek je in de zomer meer energie op dan je gebruikt? Dan kan je dit verrekenen met je hogere verbruik in andere seizoenen. Dit heet salderen en is onderdeel van zonnestroomopslag van energieleveranciers. Voorwaarde is wel dat je voor je zonnepanelen een kleinverbruikersaansluiting hebt van maximaal 3x80 ampère.

Aantrekkelijke regelingen

Er zijn verschillende subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kun je als ondernemer de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Ook kunnen ondernemers in een aantal gevallen gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Daarmee kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Belemmeringen

Hoge aanschafkosten

Zonnepanelen kopen is duur. De aanschafkosten lopen op tot in de duizenden euro’s. De terugverdientijd in ons voorbeeld is ongeveer 7 jaar, maar dit kan variëren. Vraag daarom altijd aan een onafhankelijke professional hoe snel hij verwacht dat je de zonnepanelen terugverdient.

Vergunningen

Controleer voordat je zonepanelen koopt het bestemmingsplan van de gemeente. Soms heb je namelijk een omgevingsvergunning nodig om ze te plaatsen. Wil je een zonnepark of zonneweide ontwikkelen? Dan heb je als bedrijf altijd een omgevingsvergunning nodig.

Dakconstructie

Controleer eerst de plek waar je zonnepanelen wilt plaatsen. Niet elke dakconstructie is sterk genoeg om panelen te dragen. Kun je geen zonnepanelen op je eigen dak plaatsen? Dan kun je misschien samen met andere bedrijven of buurtbewoners zonnepanelen kopen en deze plaatsen op een veld of dak in de buurt. Hiervoor kun je gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Transportcapaciteit

Om elektriciteit terug te kunnen leveren, moet het stroomnet voldoende capaciteit hebben. Dit heet ook wel transportcapaciteit. Door de toename van zonne- en windparken, is die capaciteit soms niet groot genoeg. Informeer daarom vooraf bij je netbeheerder welke mogelijkheden hiervoor zijn. Je vindt je netbeheerder op www.eancodeboek.nl.

Toestemming van netbeheerder

Informeer bij de netbeheerder of je mag aansluiten bij de stroomproductie. Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je gebruikt, kan je het overschot vaak aan het elektriciteitsnet verkopen. Hiervoor moet je wel toestemming hebben van de netbeheerder.

Verzekeren van je pand

Het plaatsen van zonnepanelen kan gevolgen hebben voor de verzekering van je bedrijfspand. Controleer daarom altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar. Vaak stellen zij eisen aan de installatie en het onderhoud van je zonnepanelen. Ook is het mogelijk dat zij de hoogte van je premie aanpassen, omdat je bedrijfspand door de panelen meer waard wordt.

Zij gingen je voor

Camping met zonnepanelen

Camping de Nollen is een middelgrote camping in de kop van Noord-Holland. Onder meer met zonnepanelen zijn zij op weg om Greenkey-gecertificeerd te worden. Dit is het duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland.

Medewerker Innovatie Dennis Ros vertelt over het nieuwe hoofdgebouw: “Dat hebben we afgelopen jaar neergezet op ecologische basis. Op het dak hebben we 106 zonnepanelen geplaatst – goed voor ongeveer 30% van het stroomgebruik van het hoofdgebouw in de zomer. Meer is niet mogelijk, omdat we dan ’s winters zouden terugleveren. Dit mogen we niet, omdat het energienetwerk in de regio voorlopig overbelast is. En voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting is de salderingsregeling niet van toepassing.” Toch gaat Ros een kleine zonneweide van 180 panelen aanleggen. “Zo kunnen we de camping tijdens het kampeerseizoen direct voorzien van duurzame stroom.” Zijn tip voor andere ondernemers? “Bekijk vooraf goed wat mogelijk is bij de netbeheerder, als je het grootschalig aan wilt pakken.”

Kantoorpand verduurzamen

Forsa Advies geeft advies, trainingen en opleidingen om Nederland beter te laten worden in projectmanagement. Op het kantoorpand in Rijswijk liggen 22 zonnepanelen. Directeur Tanja van den Akker wilde het pand vanuit milieubewustzijn verduurzamen. "Als snel kwam ik uit bij zonnepanelen, want dat is een haalbare en laagdrempelige oplossing.”

“Ons kantoor is 200 m2 en heeft een plat dak. Met de zonnepanelen dekken we onze hele behoefte aan elektriciteit af. Ik zie het daarnaast als een relatief zekere investering: spaargeld levert niks op, maar wij verdienen de zonnepanelen terug.” Van den Akker adviseert om met verschillende partijen te praten en je goed in te lezen in zonnepanelen. “Wees je bewust van de laatste stand van zaken, want je wilt up-to-date techniek.”

Energie voor elektrische auto

Johan ten Brinke is zelfstandig adviseur in zonneprojecten. Hij werkt al 8 jaar met zonnepanelen, verduurzaming en energiebesparing. Uiteraard heeft hij zelf ook zonnepanelen op het dak. “Ik voorzie mezelf volledig van elektriciteit. De verwarming en verlichting van mijn kantoor en woning, maar ook van mijn elektrische auto.”

Hij adviseert andere zelfstandige ondernemers om hier ook in te investeren. “Het verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Je hebt er lang plezier en voordeel van. En als je een koopwoning hebt, voegt het ook nog waarde toe.” Energie die Ten Brinke niet gebruikt, levert hij terug aan de netbeheerder. “Daar krijg ik wat geld voor. Een leuk extraatje.”

Zelf zonnestroom opslaan

Zonne-energie terugleveren aan je energieleverancier is op dit moment voordeliger dan opslaan. Maar daar komt verandering in. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Tegelijkertijd worden de accu’s die stroom moeten opslaan steeds beter. Lees alles over het zelf opslaan van zonnestroom.

Nieuwsgierig naar andere manieren om je bedrijf te verduurzamen? Aan deze 7 knoppen kun je draaien.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Duurzaam