Innovatie

Financier je innovatieproject met MIT

Ontwikkelen van nieuwe innovaties kost geld. Laat de kans op financiering via een subsidie dus niet lopen. Vanaf 7 april kun je aanvraag indienen voor een MIT-subsidie. Met een budget van meer dan €60 miljoen is de regeling dit jaar groter dan ooit. Wacht niet te lang, want op = op.

Wil je als mkb-ondernemer samen met anderen aan de slag met innovatieprojecten? En moet je daarvoor investeren in onderzoek en ontwikkeling maar is de financiële drempel daarvoor hoog. Dan is de MIT-regeling mogelijk iets voor jou. MIT staat voor MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Ben je actief in een van de topsectoren? Zoek je geld om de haalbaarheid van een innovatie te onderzoeken of om samen met andere ondernemers onderzoek te doen? Dan is deze regeling interessant voor jou.

Zorgvuldig voorbereiden

Er is meer vraag naar deze subsidie dan er budget beschikbaar is. Een commissie van deskundigen beoordeelt de ingezonden plannen voor de R&D samenwerkingsprojecten. Dat gaat niet alleen om originaliteit. Een aansprekende en sluitende businesscase is minstens zo belangrijk. Zorg dus dat helder is wat je met het onderzoek wilt bereiken. Laat ook een heldere rolverdeling tussen de partners zien. Zo heeft jouw plan meer kans van slagen. Bekijk ook onze 5 tips voor een succesvolle MIT-aanvraag.

Topsectoren

Topsectoren zijn gebieden waar het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd in uitblinken en die de overheid extra wil stimuleren om te innoveren . De 9 sectoren zijn tuinbouw & uitgangsmaterialen, agri & food, life sciences & health, high tech systems en materialen, biobased economy, energie, logistiek, water, chemie en creatieve industrie.

Mogelijkheden

Er zijn 2 mogelijkheden voor regionale subsidie:

  • Onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw product. Dat kan bijvoorbeeld met een marktonderzoek, een concurrentieanalyse of een technisch experiment. De MIT-regeling betaalt maximaal 40% van de kosten tot een totaal van €20.000.
  • Onderzoeken en ontwikkelen samen met andere bedrijven (R&D samenwerking). Denk hierbij aan een onderzoek of experiment gericht op ontwikkeling van een nieuw product. Deze regeling benut je samen met minimaal 1 andere ondernemer. Je krijgt maximaal 35% van de kosten vergoed met een minimum van €50.000. Het totale project kost dan minimaal €140.000. Aanvragen voor samenwerkingsprojecten kun je vanaf 11 juni doen.
Daarnaast kun je landelijk nog een kennisvoucher aanvragen. Koop je kennis in bij een externe partij, zoals een onderzoeksinstituut? Dan kun je 50% van de kosten vergoed krijgen tot een maximum van €3750. Deze subsidie vraag je aan via RVO.

Aanvragen

RVO voert de MIT-regeling uit samen met verschillende provincies en partners. Voor een aanvraag kun je terecht bij de uitvoerende organisatie in jouw regio. Via de loketwijzer vind je die.

Wil je een adviseur spreken over jouw innovatieplannen? Of zoek je kennisinstellingen of partners? KVK helpt je op weg. Bel 088 585 22 22.

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage