Gespot in december: trends voor 2019, Vegetarische Slager naar Unilever en bedrijfsgeheimen veiliger

Onze selectie van nieuwsberichten over innovatie in december: trendwatchers over 2019, Vegetarische Slager naar Unilever, vrouwen verlaten techbedrijven en bedrijfsgeheimen veiliger.

1. Trends en tips voor ondernemers in 2019

Welke trends wil jij in 2019 vertalen naar je bedrijf? Trendwatchers Christine Boland, Jan Latten en Hilde Roothart geven exclusief voor KVK hun voorspellingen. Met bedrijven die het goed doen, hoe je fit en vitaal blijft als ondernemer en de omslag ‘van graaicultuur naar geefmaatschappij.’ En waarom je je niet blind moet staren op je concurrenten of je eigen sector

3 trendwatchers geven exclusief hun voorspellingen

Trenddossier 2019

2. Unilever neemt Vegetarische Slager over

Joop Kortweg begon in 2007 de Vegetarische Slager. Samen met top-koks ontwikkelde hij plantaardig vlees dat voor de vleesliefhebber niet te onderscheiden is van dierlijk vlees. Zijn producten, zoals de vegetarische bratwurst en kipspiesjes, zijn te koop in ongeveer 20 landen. NOS meldt dat Unilever het bedrijf overneemt met als doel wereldwijd te groeien.

Ook schoon en gezond produceren?

Bekijk het webinar Duurzaam Vooruit

3. Waarom vrouwen techbedrijven de rug toekeren

Vrouwen verlaten de techbedrijven eerder dan mannen. Vacaturesite Indeed deed onderzoek waarom. De grootste ergernissen van deze vrouwen zijn: tekort aan groeimogelijkheden, slecht management en trage groei van salaris.

Zakenvrouw van het jaar 2018, Aukje Kuypers, vindt techniek juist geweldig

Lees haar tips voor vrouwelijke ondernemers

4. Regels nodig voor kunstmatige intelligentie

Het Rathenau Instituut onderzocht hoe nieuwe technologieën ons gedrag en ons denken beïnvloeden. Dit onderzoek leert dat het handig kan zijn dat gegevens worden verzameld, gecombineerd en gebruikt om ons te profileren. Maar vaak worden die profielen juist niet in ons belang gebruikt. Zeker als de technologie bepaalt welke informatie of diensten we te zien krijgen. Of wanneer je uitsluitend tegen betaling met je gegevens toegang krijgt tot diensten.

Anchorman Rutger Wetzels over omgaan met klantgegevens

Lees zijn do’s en dont’s

5. Bedrijfsgeheimen veiliger met nieuwe wet

Sinds 23 oktober 2018 is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) van kracht. Waar ondernemers voorheen zeer terughoudend bleven om over hun vinding te praten, biedt deze wet hen meer beschermingsmogelijkheden om tegen inbreuk op hun bedrijfsgeheim op te treden. Zoals klantbestanden, fabricagemethoden en recepten. Je kunt een beroep doen op de wet als je aan kunt tonen dat iemand je bedrijfsgeheim onrechtmatig heeft verkregen, gebruikt of openbaar heeft gemaakt.

Waarvoor kun je bij de rechter terecht?

Bedrijfsgeheim bewaren

6. Sim-swapping: nieuwe truc van hackers

Hackers vinden een nieuwe manier om geld en gegevens afhandig te maken, meldt RTL Nieuws. Door zich bij een telecomprovider voor te doen als eigenaar van een mobiele nummer krijgen ze toegang tot daaraan gekoppelde online accounts. Zoals mails, social media en betaaldiensten. Door in te loggen, stelen ze geld of gegevens en eisen losgeld.

Hoe stel je je digitale middelen veilig?

Een digitaal veilig bedrijf

7. Een veilige omgeving maakt van je team een succes

Er is een aantal do’s en don’ts om van je team een succes te maken. Zo stelt organisatiepsycholoog Mariska Wijbenga in Sprout dat het een absolute must is om je medewerkers een veilige omgeving te bieden. Bij metaalverwerkingsbedrijf Aldowa brengen ze dit in de praktijk. Ze groeiden van €2,3 miljoen naar €15 miljoen omzet en van 13 van 50 medewerkers.

CEO Jan Boom over de groei van Aldowa

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over innovatie in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?