Gespot in november: vouwbare smartphone, eerlijke hackers en oplossing voor personeelstekort

Onze selectie van nieuwsberichten over innovatie in november: smartphones met vouwbaar scherm, oplossingen voor klimaatverandering, eerlijke hackers, statushouders aan het werk, unieke 3D-printer en bijzonder implantaat.

1. Smartphones met vouwbaar scherm

Samsung presenteerde eerder een smartphone met vouwbaar scherm. Deze lijkt op de nieuwe FlexPai telefoon van Royole waarbij het scherm over het scharnier rolt. We verwachten dat meer telefoonfabrikanten zullen komen met flexibele schermen. Het gaat nu nog om prototypen maar Samsung wil binnenkort de productie starten.

Heb je ook een briljant idee?

Productontwikkeling: zo pak je dat aan

2. Gezocht: bescherming tegen klimaatverandering

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt € 600 miljoen beschikbaar om ons land te beschermen tegen waterschaarste in periodes van extreme droogte. En tegen overstromingen door monsterbuien. Het in water gespecialiseerde satelliet-data bedrijf VanderSat had een vooruitziende blik. Zij kunnen wereldwijd bodemvocht, grondtemperatuur en het vochtgehalte van gewassen in beeld brengen. Dit helpt bij het beschermen van oogsten en het weren tegen overstromingen.

Bekijk hoe VanderSat oogsten redt

MKB Innovatie Top 100

3. Eerlijke hacker schiet jouw beveiliging lek

Overheden en bedrijven zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid om hun computersystemen en data te beschermen. Steeds vaker huren ze een hacker in om te checken of er gaten in de beveiliging zitten.Dat heet een 'ethische hacker'.

De grootste bedreigingen op het gebied van cybercrime

Ethisch hacker Stan Hegt geeft ondernemers 3 tips

4. Vluchtelingen oplossing personeelstekort

Ondernemer Ron van Ommen van Rijndorp Installaties uit Zoeterwoude kon niet aan voldoende technische medewerkers komen. Inmiddels heeft hij 12 statushouders aan het werk. Niet alleen Van Ommeren, maar ook zijn medewerkers werken graag met deze nieuwe collega's. Een eerder cynische medewerker zei laatst: “Ik mag mijn handjes dichtknijpen.”

Wil jij ook vluchtelingen werk bieden?

Bekijk de mogelijkheden en voorwaarden

5. Unieke 3D-printer in Delft

Een van de grootste 3D-printers ter wereld staat in Delft, meldt de Volkskrant. Deze kan voorwerpen ter grootte van een auto maken en print deze naast kunststof ook met carbon en glasvezel. Voordeel van een 3D-printer is, dat deze complexe dingen kan maken tegen relatief lage kosten. Je hebt namelijk geen mallen meer nodig.

Wat kan een 3D-printer betekenen voor jouw bedrijf?

Overzicht van alle 3D-print activiteiten in Nederland

6. Na verlamming weer lopen via een implantaat

Dankzij Zwitserse wetenschappers, onder leiding van Grégoire Courine, krijgen mensen met een verlamming hoop om weer te kunnen lopen. Een implantaat versterkt signalen uit de hersenen, geeft die door aan de benen, die daardoor weer kunnen bewegen. De Nederlandse Gert Jan Oskam kan hiermee weer 6 minuten lopen en 80 meter afleggen. De ontwikkeling van deze technologie gaat gelukkig razendsnel.

Wil jij als ondernemer een nieuwe techniek testen?

Gebruik de faciliteiten van hogescholen

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over innovatie in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?