Innovatie

Gespot! Innovatienieuws

Het belangrijkste innovatienieuws op een rij.

Robot rijdt voor met je bestelde boodschappen

15 juli 2019 - Is naar de supermarkt gaan voor boodschappen straks verleden tijd op de High Tech campus in Eindhoven? Albert Heijn neemt de proef op de som, meldt de NOS. Je appt je boodschappenlijstje en de robot haalt ze voor je op. Camera’s en sensoren ‘navigeren’ je digitale ‘shopper’ naar jouw huis. Er is nog een wetsaanpassing nodig voordat de robots ook de openbare weg op mogen.

Doe inspiratie op door nieuwe digitale ontwikkelingen

Recordbedrag geïnvesteerd in groene technieken

27 juni 2019 - In 2018 investeerden bedrijven 57% meer in milieuvriendelijke technieken ten opzichten van 2017. Voor een recordbedrag van € 4,4 miljard maakten ze gebruik van Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), meldt RVO. Bedrijven investeren met name in elektrische auto’s, duurzame gebouwen, recycling of produceren met minder grondstoffen.

Laat je inspireren met het e-book duurzaam vooruit.

Meer zonnepanelen op daken

24 juni 2019 - Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt dat er meer zonnepanelen op daken moeten komen. Omdat voor zonneparken veel land nodig is, vaak natuur- en landbouwgebied. Dit roept weerstand op bij natuurliefhebbers, grondbewerkers en omwonenden. Door zonnepanelen op daken en gevels van gebouwen te plaatsen, ben je dit voor. De overheid werkt aan een aangepaste subsidieregeling SDE++.

Interesse in duurzame oplossingen voor jouw bedrijf?

Wat zit er in jouw producten?

20 mei 2019 - Consumenten willen weten wat er in producten zit en wat dat tot gevolgen heeft. Veroorzaakt lippenbalsem kanker of zit er asbest in tampons? Voor antwoorden op deze vragen opent het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de website waarzitwatin.nl. Samen met VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook handig voor jou als producerende ondernemer: aan welke wetgeving moet jouw product voldoen?

Productontwikkeling: van idee naar product

Sociaal ondernemers mogelijk een eigen rechtsvorm

17 mei 2019 - Bedrijven blijken op de goede weg te zijn met de Social Development Goals (SDG’s), blijkt uit de rapportage ‘Nederland Ontwikkelt Duurzaam. ’ Wel moeten deze ondernemers die de barricade op gaan voor maatschappelijke vraagstukken als veiligheid, duurzaamheid en gelijke kansen voor iedereen, nog een aantal stappen zetten. Zoals het verbeteren van samenwerking tussen bedrijven, binnen sectoren en in de keten. Staatssecretaris Keijzer onderzoekt of sociale ondernemingen een eigen juridische rechtsvorm nodig hebben. Zoals een bv-m met speciale regels voor sociaal ondernemerschap. Om sociaal ondernemerschap te stimuleren door het beter te herkennen en te erkennen.

Sociaal ondernemen: 5 weetjes

Personeel vinden weer topsport

14 mei 2019 - Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet in het eerste kwartaal van 2019 historische cijfers: 88 vacatures op 100 werklozen. Hoe dit kan? Een groter aantal vacatures en verder gedaalde werkloosheid. “Deze is lager dan vlak voor de crisis én ooit gemeten in de laatste 20 jaar,” meldt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS in het FD. Goede mensen vinden en behouden is dus weer topsport.

Zo willen jongeren absoluut voor jou werken

Festivals: test je innovatie bij een groot publiek

2 mei 2019 - Wist je dat festivals gouden kansen bieden om je innovatie te testen bij een groot publiek? Hoor rechtstreeks wat mensen vinden van jouw prototype of dienst. En wie weet is het jouw springplank naar de volgende fase van je bedrijf. Innofest roept ondernemers op hun business case te testen, mits ze duurzaam zijn. Ook Ev Liu testte haar duurzame wegwerp-rietjes op het Amsterdam Dance Event en het Rooftop Testival.

Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tipt zij ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen.’ En schrijft over leiderschap, samenwerken en veranderingen in de foodbranche. Op KVK.nl, social media en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage