Innovatie

Gespot! Innovatienieuws

Het belangrijkste innovatienieuws op een rij.

Actieplan kunstmatige intelligentie

8 oktober 2019 - In 2020 investeert het kabinet €130 miljoen in kunstmatige intelligentie. Op 8 oktober lanceerde staatssecretaris Mona Keizer van EZK hiervoor een actieplan. Hierin staan 100 concrete acties waarbij bedrijfsleven en wetenschap intensief gaan samenwerken. Artificiële intelligentie is een technologie waardoor bijvoorbeeld industriële machines, software en allerlei apparaten zelfstandig problemen oplossen of producten kunnen maken. Het actieplan moet helpen de Nederlandse economie mondiaal concurrerend te houden.

Ontdek hoe je bijblijft in de digitale toekomst

Maatregelen kabinet stikstofschade

4 oktober 2019 - Het kabinet neemt uiteenlopende maatregelen om de stikstofschade in Nederland terug te dringen. Er komt een uitkoopregeling voor veehouders die stoppen met hun bedrijf, de maximumsnelheid gaat omlaag op een aantal nog aan te wijzen wegen en er worden 'klimaatbossen' geplant. Lees de meest gestelde vragen en antwoorden over de stikstofproblemen.

Stikstof: alles wat je moet weten

Subsidie voor energiebesparingen aan huizen

4 september 2019 - Isolatiespecialisten opgelet. Woningbezitters én bewoners kunnen weer gebruik maken van Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)? Als ze minimaal 2 energiebesparende verbeteringen aanbrengen aan hun huis, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie dan met isolatie wordt uitgebreid.

Meer kansen voor duurzaam ondernemen

Wat betekenen die termen bij energietransitie?

4 september 2019 - De energietransitie brengt nieuwe termen en begrippen met zich mee. Van BENG tot Energie Index en EPV. Energielinq heeft een overzicht gemaakt van deze begrippen en definities. Een handig hulpmiddel om te weten waar het over gaat.

Interesse om je bedrijf energiezuinig te maken?

Hittegolf? Slim met droogte

28 augustus 2019 - “Tweede landelijke hittegolf van dit jaar een feit,” bericht NOS. Ook was dit temperatuurrecord niet eerder zo laat in het jaar. Welkom in het nieuwe klimaat. Maar wat kun –of moet- je ermee als ondernemer? Laat je inspireren door deze 10 innovaties uit de KVK Innovatie top 100.

Slim omgaan met droogte, 10 innovaties

Robot rijdt voor met je bestelde boodschappen

15 juli 2019 - Is naar de supermarkt gaan voor boodschappen straks verleden tijd op de High Tech campus in Eindhoven? Albert Heijn neemt de proef op de som, meldt de NOS. Je appt je boodschappenlijstje en de robot haalt ze voor je op. Camera’s en sensoren ‘navigeren’ je digitale ‘shopper’ naar jouw huis. Er is nog een wetsaanpassing nodig voordat de robots ook de openbare weg op mogen.

Doe inspiratie op door nieuwe digitale ontwikkelingen

Recordbedrag geïnvesteerd in groene technieken

27 juni 2019 - In 2018 investeerden bedrijven 57% meer in milieuvriendelijke technieken ten opzichten van 2017. Voor een recordbedrag van € 4,4 miljard maakten ze gebruik van Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), meldt RVO. Bedrijven investeren met name in elektrische auto’s, duurzame gebouwen, recycling of produceren met minder grondstoffen.

Laat je inspireren met het e-book duurzaam vooruit.

Meer zonnepanelen op daken

24 juni 2019 - Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vindt dat er meer zonnepanelen op daken moeten komen. Omdat voor zonneparken veel land nodig is, vaak natuur- en landbouwgebied. Dit roept weerstand op bij natuurliefhebbers, grondbewerkers en omwonenden. Door zonnepanelen op daken en gevels van gebouwen te plaatsen, ben je dit voor. De overheid werkt aan een aangepaste subsidieregeling SDE++.

Interesse in duurzame oplossingen voor jouw bedrijf?
Ellen Koekkoek

Als KVK-adviseur tip ik ondernemers over innovatie en de beweging naar het ‘nieuwe ondernemen’. En schrijf ik over het stikstofdebat, veranderingen in de foodbranche en leiderschap. Op KVK.nl, socials en Gespot! Innovatienieuws.

InspiratiePage