Innovatie

Hoe werk je samen met studenten?

Het vernieuwen van je product of dienst of het zoeken van nieuwe afzetmarkten kost veel tijd. Daarbij kan een student je een gedeelte van het werk uit handen nemen. Denk aan het uitvoeren van (markt)onderzoek, het maken van een ontwerp of het uitvoeren van berekeningen. Je kunt een student van een hogeschool inhuren voor een stage of afstudeeropdracht van enkele weken of maanden. Hij pakt gericht een ‘klus’ voor je op en je haalt op deze manier nieuwe kennis en verfrissende ideeën in huis.

Als je aan de slag wilt met een student moet je een plan maken. Bedenk goed wat je écht zou willen weten en formuleer dit in een vraag. Een goede vraag sluit aan bij de uitdaging waar jouw bedrijf voor staat. Met het antwoord op die vraag kun je verder met de ontwikkeling van product of dienst of de groei van jouw bedrijf.

Samen met de begeleider vanuit de hogeschool maak je de vraag nog scherper. De student begrijpt dan wat je van hem verwacht. Jij als ondernemer krijgt duidelijke antwoorden die je in jouw bedrijf kunt toepassen.

Ervaring en begeleiding

In elk studiejaar kunnen studenten opdrachten voor bedrijven uitvoeren. Bedenk dus hoe veel ervaring nodig is voor jouw opdracht. Misschien kan een groep tweedejaars studenten al een goede oplossing voor jouw vraagstuk opleveren. Het kan ook zijn dat een afstudeerstage meer past bij jouw vraag. Geef tijdig aan dat je interesse hebt om studenten in te zetten. De meeste opleidingen hebben loketten waar je dit kunt doen.

Natuurlijk zorg je voor goede begeleiding bij jouw bedrijf. Zo blijft de stagiaire op koers en levert de opdracht het gewenste resultaat op voor hem en jouw bedrijf. Je maak een win-win situatie: jij hebt nieuwe inzichten en de student heeft waardevolle praktijkervaring opgedaan.

Wil je zien welk type projecten ondernemers en hogescholen samen succesvol hebben afgerond? Bekijk het overzicht.

Iwan Blokker, 2AchieveIwan Blokker van 2Achieve met zijn stagiaires

Iwan Blokker, 2Achieve, onderzoek logistieke hubs

“Met 2 hogescholen en 1 MBO hebben wij de haalbaarheid van logistieke hubs aan de rand van stadscentra onderzocht. Dankzij de samenwerking met studenten kregen wij toegang tot de kennis van lectoren van de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool.
Studenten maken de uitdaging praktisch. Ze dragen ideeën aan over hoe de plannen omgezet kunnen worden naar werkelijkheid. En gingen meteen van start door met bedrijven en belanghebbenden in gesprek te gaan. Dat leverde bruikbare adviezen op.
Onze studenten zijn ambitieus en willen graag. Je moet ze niet aan hun lot overlaten, maar goed coachen en bij zaken betrekken. Dan krijg je de beste resultaten.”

KVK verbindt

KVK heeft contacten bij veel onderwijsinstellingen en zet die graag in voor ondernemers. Wij brengen je in contact met de opleiding die jou kan helpen. Onze adviseurs helpen je om de vraag te formuleren. Vaak vind je in je directe omgeving een hogeschool. KVK helpt je verder op weg. Bel 088 585 15 85 en zet de volgende stap naar samenwerking met studenten.

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage