Innovatie

KVK Innovatie Top 100

Heb jij een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkeld en op de markt gebracht? Schrijf je dan in voor de KVK Innovatie Top 100, de jaarlijkse wedstrijd voor innovatieve bedrijven. Groot of klein, oud of jong, ieder mkb-bedrijf kan zijn innovatie indienen. Inschrijven kan tot en met 17 september 2021.

Dit jaar vindt de 16e editie van de KVK Innovatie Top 100 plaats. Een circulair verkeersbord, van afval duurzaam speelgoed maken of een klimaatpositieve zuivelbar: zomaar wat voorbeelden van innovaties uit de lijst van vorig jaar. De KVK Innovatie Top 100 zet innovaties in de schijnwerpers.

Netwerk vergroten

Meedoen aan de KVK Innovatie Top 100 kan je veel opleveren. Je komt in contact met andere deelnemers en krijgt toegang tot het netwerk van KVK. Innovatieve ondernemers die je voorgingen, zeggen er het volgende over:

“Wij zijn nu op zoek naar investeerders voor nieuwe projecten en daar hoeven wij niet veel moeite voor te doen. De KvK Innovatie Top 100 nominatie laat zien dat wij serieus genomen worden door deskundigen." Jeffrey Scholten van Kidzstore.

“De exposure via KVK heeft enorme impact. Dit werkt beter dan zelf reclame maken. Het roept direct reacties op uit ons netwerk, ook van potentiële klanten.” Willem Kesteloo van PHYSEE.

"De Top 100 was voor ons een mooie opstap om merkbekendheid te creëren." Willemijn Wortelboer van RAW Paints.

Hoe werkt deelname?

Zoals elke wedstrijd kent de KVK Innovatie Top 100 spelregels. De criteria zijn:
 • Je hebt een Nederlands bedrijf dat bij KVK staat ingeschreven.
 • Je bedrijf heeft maximaal 250 werknemers.
 • Je bedrijf heeft zelf een nieuw product of een nieuwe dienst ontwikkeld.
 • De innovatie is al op de markt geïntroduceerd en te koop.

Of je als startup of als eeuwenoud familiebedrijf een nieuw product of dienst bedenkt, maakt niet uit. Ondernemers uit alle sectoren zijn welkom voor deelname. Om mee te doen volstaat het invullen van het aanmeldformulier.

Drie verhalen van willekeurige ondernemers die zich inschreven voor de KVK Innovatie Top 100 in 2020:

 • Matthijs Baan, de boer achter ElkeMelk. Op het etiket van elke fles ElkeMelk is te lezen welke koe de melk heeft gegeven, de precieze samenstelling en het tijdstip van de melkbeurt. “In het begin werd ik uitgelachen, nu ligt mijn melk bij Albert Heijn.”
 • Eva Aarts en Wies van Lieshout van de start-up Waterweg ontwikkelden een waterdoorlatende straattegel op basis van baggerslib. “Natuurlijk willen we geld verdienen, maar we willen vooral iets waardevols doen met bagger.”
 • Anne Pleun van Eijsden verkoopt met Paper on the Rocks notitieboeken gemaakt van steengruis en landbouwafval. “Ons product is zeker te kopiëren en dat is ook de bedoeling.”

Expertpanels

Expertpanels beoordelen de inzendingen. Deze (externe) deskundigen letten binnen hun vakgebied op originaliteit, impact, verkrijgbaarheid, omzet en groei(potentieel). De hoofdjury bepaalt volgens dezelfde criteria de uiteindelijke volgorde. En bepaalt wie zich 1 jaar lang het meest innovatie mkb-bedrijf van Nederland mag noemen. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.

Volgende stap

KVK wil innovatieve ondernemers helpen om een volgende stap te zetten. Naast een feestelijke finale bieden we je daarom:

 • Contact met een adviseur die kijkt met welke volgende stap jouw bedrijf verder komt.
 • Inspirerende verhalen over andere innovatieve bedrijven.
 • Aandacht via social media.
 • Contacten met andere ondernemers, overheden en misschien wel investeerders.
 • De mogelijkheid om jouw innovatieve bedrijf te profileren.

De meest innovatieve bedrijven van 2020

Welke innovatieve producten en diensten eindigden hoog het afgelopen jaar? De variatie is groot. Overeenkomst tussen al deze bedrijven is dat ze een onderscheidende propositie hebben en hun strategie succesvol uitvoeren.
Winnaar van 2020 Somnox ontwikkelde een slaaprobot die een eind maakt aan slapeloze nachten. De innovatie is gepatenteerd: er bestaat nog niets vergelijkbaars op de markt. De jury was unaniem en vond het een mooi en goed vormgegeven product, passend bij deze tijd. Het Rotterdamse Somnox ontving de prijs in bijzijn van koning Willem-Alexander, “Je wordt er vrolijk van om zoveel innovaties op een rij te zien”, zei de koning. De publieksprijs was voor het Arnhemse Elestor.
Bekijk de hele KVK Innovatie Top 100 2020 en een overzicht van eerdere edities. Lees de ervaringen van enkele oud-winnaars.

Innoveren betekent investeren. Lees in dit artikel hoe je zo snel mogelijk van innovaties profiteert.
Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage