Innovatie

KVK Innovatie Top 100

Heb jij een nieuw product of een nieuwe dienst succesvol op de markt gebracht? De KVK Innovatie Top 100 zet jouw innovatie in de schijnwerpers.

Deelname aan deze competitie kan jou helpen om de groeiambities van jouw bedrijf verder waar te maken. Een nominatie van jouw innovatie levert ook contacten met andere koplopers en ingangen in het netwerk van KVK op.

De KVK Innovatie Top 100 is een jaarlijkse wedstrijd voor innovatieve bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. In 2020 vindt de 15e editie plaats. Het deelnemersveld is zo breed en gevarieerd als het mkb is. Groot of klein, oud of jong – ieder mkb-bedrijf kan zijn innovatie indienen.

Wat levert deelname jou op?

Meedoen aan de KVK Innovatie Top 100 kan je veel opleveren. Innovatieve ondernemers die meededen zeggen er het volgende over:

“Een plaats in de lijst is niet alleen leuk en een bekroning op het harde werken, maar het vergroot ook je netwerk en zichtbaarheid." Valerie Bos en Koen Kaljee (Knakwortel)

“Wij zijn nu op zoek naar investeerders voor nieuwe projecten en daar hoeven wij niet veel moeite voor te doen. De KvK Innovatie Top 100 nominatie laat ook zien dat wij serieus genomen worden door deskundigen." Jeffrey Scholten (Kidzstore)

"De Top 100 was voor ons een mooie opstap om merkbekendheid te creëren." Willemijn Wortelboer (RAW Paints)

“Wat het oplevert? Verwacht geen sales of publiciteit. Wel trots en inspiratie. Het is een hele eer om in de KVK Innovatie Top 100 te staan, tussen al die andere toffe bedrijven.” Wies Sanders en Harold Smits (Cinema Culinair)

Hoe werkt deelname?

Om mee te doen volstaat het invullen van het aanmeldformulier. Op basis van de verstrekte informatie zal jouw innovatie beoordeeld worden door deskundige experts. Zoals elke wedstrijd kent de KVK Innovatie Top 100 spelregels. Bijvoorbeeld over wanneer je voldoet aan de ingangscriteria. Dat is wanneer je een Nederlands bedrijf hebt dat bij KVK staat ingeschreven. Ook heeft je bedrijf maximaal 250 werknemers en zelf een innovatie op de markt gebracht. Of je dat als startup of als eeuwenoud familiebedrijf doet, maakt niet uit. De kracht van de innovatie is waar het om gaat. Ondernemers uit alle sectoren zijn welkom voor deelname.

Ingezonden innovaties worden beoordeeld op originaliteit, impact, verkrijgbaarheid, omzet en groei(potentieel). Om kans te maken op een plaats in de finale moet jouw innovatie dus al verkrijgbaar zijn. Beoordeling vindt plaats via expertpanels. Deze (externe) deskundigen beoordelen de innovaties binnen hun vakgebied. De hoofdjury bepaalt volgens dezelfde criteria de uiteindelijke volgorde en wie zich 1 jaar lang het meest innovatie mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Wat mag je verder verwachten?

KVK wil innovatieve ondernemers graag helpen om een volgende stap te zetten. Naast een feestelijke finale-avond bieden we je daarom:

  • contact met een adviseur die kijkt met welke volgende stap jouw bedrijf verder komt.
  • inspirerende podcasts waarin je kunt leren van andere innovatieve bedrijven.
  • Een online event en aandacht via social media.
  • Contacten met andere ondernemers, overheden en misschien wel investeerders.
  • De mogelijkheid om jouw innovatieve bedrijf te profileren.

De meest innovatieve bedrijven van 2019

Welke innovatieve producten en aansprekende diensten eindigden hoog het afgelopen jaar? De variatie is groot. Overeenkomst tussen al deze bedrijven is dat ze een onderscheidende propositie hebben en hun strategie succesvol uitvoeren.

Winnaar van 2019 Physee veranderde de gebouwde omgeving met hun intelligente stroomopwekkende glas. De internationaal georiënteerde startup van founders Ferdinand Grapperhaus Jr. en Willem Kesteloo overtuigde met deze slimme innovatie de jury onder leiding van Ruud Koornstra. Zij ontvingen 25 september 2019 de award uit handen van KVK-CEO Claudia Zuiderwijk. Ereplaatsen waren er verder voor nummer 2 Active Cues, die met de Tovertafel de hersenen van ouderen met Alzheimer fit houden door middel van gaming. Nummer 3, HydroLogic Systems, laat zien welke waarde het inzetten van data voor watermanagement heeft. Het Groningse BUKU won de publieksprijs met hun ‘spotify voor studieboeken’.

Hier vind je de gehele KVK Innovatie Top 100 van 2019. De KVK Innovatie Top 100 bestaat dit jaar 15 jaar. Je vindt hier ook een overzicht van eerdere edities. Wil je weten hoe het hen daarna is vergaan? Lees dan ook de ervaringen van enkele oud-winnaars en winnaar van 2019 Physee.

 Overzicht_MKB_Innovatie_Top_100_provincies_2019

KVK Innovatie Top 100 2020

Eind november maken we bekend wie de 100 meest innovatieve bedrijven van 2020 zijn. Al nieuwsgierig? Je kan nu zien welke bedrijven zich hebben ingeschreven. Tot aan de online bekendmaking van de top 100 blijf je op de hoogte door podcasts te beluisteren waar topbedrijven hun lessen delen. Vanaf half december kun je meedoen aan de publieksprijs. Op 21 januari 2021 is de grote finale en weet je het antwoord op de vraag: welk bedrijf is het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland en mag zich 1 jaar lang winnaar van de KVK Innovatie Top 100 noemen?

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage