Innovatie

Ondernemers kunnen leren van studenten

Een hogeschool is vooral een onderwijsinstelling. Het hoger beroepsonderwijs leidt studenten op tot medewerker of zelfs expert op een vakgebied. Naast theorielessen passen studenten deze kennis ook toe in de praktijk, vaak bij bedrijven. Studenten leren daar iets van, en ondernemers krijgen er in korte tijd veel nieuwe inzichten van.

Vaak kun je een beroep doen op (groepen) studenten en afstudeerders op vaste momenten. Aan het begin van het studiejaar in september en halverwege in februari. Dat hangt samen met het lesrooster van de opleidingen. Wil je mee doen, dan moet je er tijdig bij zijn. Lees hoe je aan de slag gaat met een verzoek voor een studentenopdracht.

Praktijkgericht onderzoek

Lectoren aan de hogescholen doen naast het lesgeven vaak ook praktijkgericht onderzoek. Misschien hebben ze via hun onderzoek wel iets uitgevonden dat nuttig is voor jouw bedrijf. Je kunt dan snel inzicht krijgen in hun vakgebied en daar de lessen voor jouw bedrijf uit halen.

Jouw bedrijf kan ook onderwerp van onderzoek zijn. Best spannend om te ervaren hoe onderzoekers en studenten naar jouw bedrijf kijken en welke kansen zij zien. Durf jij die uitdaging aan te gaan? Zoek dan naar een hogeschool in jouw regio om mee samen te werken.

Wil je inzicht in welke onderzoek er gedaan zijn en worden? De atlas geeft een overzicht van de 10 belangrijkste thema’s waar lectoren praktijkgericht onderzoek doen.

Nieuwe technieken

Hogescholen experimenteren met nieuwe technologie. Vaak beschikken ze over moderne en geavanceerde apparatuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan robots, 3D-printers, simulatoren of laboratoria. Door hiermee te werken raken studenten vertrouwd met hun toekomstige werkomgeving. Bedrijven die samenwerken met hogescholen kunnen vaak gebruik maken van deze faciliteiten. Zo kun je testen of een techniek ook bij jouw bedrijf past zonder direct zelf dure apparaten aan te schaffen.

Mark LepelaarMark Lepelaar, NPSP

Mark Lepelaar, NPSP, ontwikkelaar vezelversterkte kunststoffen

“Je kunt met een palet aan vragen terecht bij de hogeschool. Naast het gebruik van apparatuur en laboratoria, kun je ook vragen stellen over bijvoorbeeld marktonderzoek, nieuwe strategieën en circulaire businessmodellen. Deelnemen aan een project, zoals de biobased brug waar we mee bezig zijn, brengt veel kennis van alle partijen. Je kunt zo een stap verder gaan en die kennis ook weer gebruiken in andere producten.”

Klaas Damstra

Als KVK-adviseur informeer ik ambitieuze en groeiende ondernemers over innovatie en digitalisering. Intellectueel eigendom, werken met kennisinstellingen en innovatiesubsidies maak ik toegankelijk via KVK.nl en nieuwsbrieven.

InspiratiePage
Innovatie